Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Przepalone fotki w ostrym słońcu

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Przepalone fotki w ostrym słońcu

Witam!
    Mamy lato, jest ładna pogoda, bezchmurne niebo i ostre słońce...
    Robiąc fotki w takich warunkach często natrafiam na nurtujący mnie problem przepalonych zdjęć.
    Ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią nie bardzo wiem jak sobie poradzić z przypadkiem, gdy w części kadru mam ostre słońce.
    Posiadam C350D, Tamron 17-50 2.8

1. Park Oliwski - wodospad - bo kto nie ma przy nim zdjęć :-)
    Tryb Tv, ISO 100, Av 18, Tv 1/15, 50mm, flash off

2. to samo tylko z flashem
    Tryb Tv, ISO 100, Av 20, Tv 1/15, 50mm, flash on

3. ostre światło przebija przez liście na postacie
    Tryb Av, ISO 100, Av 2.8, Tv 1/320, 50mm, flash off

Gdy założyłem filtr polaryzacyjny (Hoya fioletowy) przy odpowiednim nastawieniu jest trochę lepiej.

4. z filtrem polaryzacyjnym, słońce po prawej stronie
    Tryb Av, ISO 100, Av 2.8, Tv 1/320, 39mm, flash off

Moje pytania:
    1. Czy tryb wielosegmentowego pomiaru światła jest odpowiedni w takich przypadkach? Czy lepiej wybrać inne ustawienia - pomiar skupiony czy centralnie ważony uśredniony?

2. W jakim punkcie dokonywać pomiaru światła - na ciemnych fragmentach kadru i blokować ekspozycję czy centralnie?

3. Czy powinienem zawsze zakładać filtr polaryzacyjny gdy robię fotki przy ostrym świetle słonecznym? Filtr daje najlepsze efekty gdy kąt pomiędzy źródłem światła i fotografowanym obiektem jest 90st, ale gdy mam słońce z tyłu lub lekko z przodu już nie (nie zawsze mogę się odpowiednio ustawić w stosunku do słońca i fotografowanego obiektu) - więc co wtedy?

4. Często mi się zdarza, że w tle kadru jest mocno oświetlony obiekt (np. światło na asfalcie lub jasnej ścianie budynku itp.) i przód jest niedoświetlony - czasami uda mi się to skorygować lampą ale tylko przy małej odległości. A co gdy fotografowany obiekt jest kilka-kilkanaście metrów ode mnie i w tle jest mocno oświetlony obiekt?

Z góry dziękuję za wskazówki i porady!

Pozdrawiam!
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    To bardzo cenna literatura i ją także polecam, ale w tym przypadku to niestety za mało. Na pierwszym zdjęciu widać ciemne i dodatkowo zacienione kamienie i konary. Z drugiej strony jasna, wzburzona woda w pełnym słońcu. Tak duża rozpiętość sceny przekracza możliwości techniczne współczesnych matryc. Niezależnie od tego, jakiego pomiaru użyjesz do ustalenia parametrów ekspozycji, nie uda Ci się prawidłowo naświetlić jasnych i ciemnych części kadru. Albo woda będzie przepalona a kamienie będą miały widoczne szczegóły, albo też woda będzie ok ale kamienie będą ginęły w cieniu.

W przypadku kadrów takich, jak na pierwszym zdjęciu, rozwiązaniem może być wykorzystanie techniki HDR. Niestety nie sprawdzi się ona tam, gdzie fotografowane obiekty zmieniają położenie w czasie, czyli np. ludzie. W tej sytuacji musisz wybierać, które elementy zdjęcia są istotniejsze i do nich dostosować parametry ekspozycji.

Być może kolejne generacje matryc cyfrowych przyniosą przełom w tej materii, ale póki co, trzeba jakoś z tym żyć.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 09-06-2008 o 21:28
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    ...
    Niezależnie od tego, jakiego pomiaru użyjesz do ustalenia parametrów ekspozycji, nie uda Ci się prawidłowo naświetlić jasnych i ciemnych części kadru.
    ...
    Czyli najprostszym rozwiązaniem jest unikanie tak mocno kontrastowych kadrów. Co do HDR to rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie, ale nie zawsze zabieram na spacer z rodzinką statyw :-). HDR sprawdzi się do plenerów i fotografii żony (bo jak ją ładnie poproszę to stanie nieruchomo za drobną opłatą :-)) ale z dwuletnią córka już ten numer niestety nie wypali :-(
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Bywalec

Domyślnie

Hdr-ow chyba sie nie "stosuje" do ludzi, niech ktos mnie poprawi jak sie myle...

27rav to 4 foto wcale tak zle nie wyszlo...
    Ostatnio edytowane przez coca ; 09-06-2008 o 22:06
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    Hdr-ow chyba sie nie "stosuje" do ludzi, niech ktos mnie poprawi jak sie myle...
    Można, tylko trzeba wcześniej ich jakoś zamrozić. Dobry będzie np. ciekły azot

Bywalec

Domyślnie

no to żonie 27rav zycze wszystkiego najlepszego jesli te metode zastosuje

Dopiero zaczyna Awatar Karoollapy

Domyślnie

Albo focenie w rawach i wywoływanie ich do kilku Jpegów o różnej ekspozycji. Chyba bezpieczniejsze od ciekłego azotu ;p

Bywalec

Domyślnie

no ale to nie juz HDR

najlepiej to chyba unikac poprostu pory dnia w ktorej daje ostro slonce ;/;/
    Ostatnio edytowane przez coca ; 09-06-2008 o 22:19

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karoollapy Zobacz posta
    Albo focenie w rawach i wywoływanie ich do kilku Jpegów o różnej ekspozycji.
    Taki pseudo-HDR czasem trochę może pomóc, ale rozpiętość sceny nie może być zbyt duża. Jak matryca zarejestrowała czerń albo pełen przepał, to niestety ta metoda nie pomoże. Z g**** bata nie ukręcisz.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów