Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Przepalone fotki w ostrym słońcu

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coca Zobacz posta
    ...to 4 foto wcale tak zle nie wyszlo...
    Bo to było robione z filtrem polaryzacyjnym, przy dobrym ustawieniu do słońca - prawie idealnie 90st po prawej.
    To zdjęcie robiłem jednak na otwartej przestrzeni bez dużych kontrastów.
    Poniżej zdjęcie bez polara zrobione chwilę wcześniej
    5.
    Tryb Av, ISO 100, Av 2.8, Tv 1/800, 50mm, flash off

Czy ktoś wie jak sprawi się polar w cieniu z punktowym światłem?
    Jeszcze tego nie przetestowałem - nawet nie pomyślałem żeby założyć filtr wcześniej :-)
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tu również niestety przepalenia (i brak ostrości) oraz "czarne" plamy bez szczegółów.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
    Tu również niestety przepalenia (i brak ostrości) oraz "czarne" plamy bez szczegółów.
    Bez urazy ... ale tego dotyczy ten wątek, to nie jest moja galeria
    Pytam jak robić fotki żeby uniknąć efektów jak na prezentowanych fotkach.
    Pozdrawiam!
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A kontrast na ile ustawiony? Zmniejszając go w aparacie w wypadku JPEG czy też mając plik RAW zapewne możnaby go skutecznie zredukować, bo taka smoła to chyba jednak dość niecodzienna rzecz.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 27rav Zobacz posta
    Bez urazy ... ale tego dotyczy ten wątek, to nie jest moja galeria
    Pytam jak robić fotki żeby uniknąć efektów jak na prezentowanych fotkach.
    Pozdrawiam!
    Jak już wcześniej napisano pewnych "ułomności" matrycy nie przeskoczysz.
    Poza tym robienie zdjęć w czasie gdy słońce "wali" po oczach też nie pomaga.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

tomhagen
    Guest

Domyślnie

nie pozostaje nic innego jak dopalić lekko lampą ale na sankach. zresztą focenie z lampą to już inna bajka.

Uzależniony

Domyślnie

Na tym ostatnim zdjęciu wg mnie trzeba było wprowadzić korektę ujemną ekspozycji - pal 6 ciemny las w tle, ważne żeby nie spalić synka

Do tego pasowałoby inaczej skadrować zdjęcie, chyba po prawej stronie w lesie było jaśniej - może trzeba było tamtą część wybrać na tło - przy okazji bardziej eksponując "modela" tak żeby trafił w większą część kadru... efekt na pewno byłby lepszy.

Początki nałogu

Domyślnie

Po pierwsze przełącz się na manual, a wtedy nie będziesz skazany na automatyczne dobory parametrów przez aparat.

Po drugie lampa. Z założonym stofenem bardzo się przydaje.

Po trzecie poczytaj trochę więcej o pomiarze światła w aparatach i korekcie ekspozycji.
    Mordo Ty moja !

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Po pierwsze przełącz się na manual, a wtedy nie będziesz skazany na automatyczne dobory parametrów przez aparat.
    A jak się przełączy na manual, to jak dobrać czas ,przesłonę i czułość ,żeby zdjęcia prezentowane przez kolegę wyglądały lepiej ?

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Po drugie lampa. Z założonym stofenem bardzo się przydaje.
    To ja sie dolacze jesli mozna i zapytam o to dopalenie lampa. Zdazylo mi sie, ze postac byla w cieniu, a z tylu ladnie oswietlony teren, czyli bardzo duza rozpietosc, na ogol przy takiej fotce postac wychodzi czarna przy matrycowym, wiec chcialem postac wlasnie dopalic lampa, zatem pomiar jasnego i przestawienie aparatu na manual, aby miec tlo z ustawieniami jak zmierzyl aparat, lampa (580 EX II) na HSS i ... efekt jak na 2 fotce... czyli postac nadal ciemna, lampa na +.. i efekty niewiele lepsze. Moglem niby lampe w manual, ale nie zawsze jest czas na eksperymenty. Niby mozna postac wykopac na slonce... no ale zalozmy, ze by nie wypadalo
    Co tu zle bylo zrobione?
    Aparat mam i ja

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów