Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Waga ;>

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    no jakby Ci to powiedzieć.. Nie masz racji
    Zmienia ci się układ i dystrybucja sił. Gdybyś miał rację, to cała mechanika budowli nie miałaby sensu, bo każdy chłopek roztropek mógłby na palcach policzyć siły w konstrukcji.
    Mylisz pojęcia. Mechanika budowli dotyczy głównie sił działających wewnątrz układu - naprężeń belek, ścian itd. Te siły są zazwyczaj trudne do wyliczenia. Jednakowoż wypadkowe siły są łatwe - wszystkie siły wewnętrzne (i ich momenty) muszą się sumować do zera. Zewnętrzne - również (chyba, że budowla jest ruchoma ). To podstawowe zasady dynamiki przecież.

to prawda w przypadku wagi mechanicznej, bo w przypadku elektronicznej, o której pomyłkowo pisałem, czujniki zachowują się inaczej (są anizotropowe).
    Wszystko na świecie jest anizotropowe ;-)

A a propos wagi mechanicznej, to również można się sprzeczać. Swobodna idealna sprężyna - ok, ale podatna sprężyna pozycjonowana (czyli z blokadą skręcania). To już niekoniecznie. Będzie przenosić siły skrętne, wypaczać się i powodować tarcie chociażby na prowadnicach. Nie wiesz przecież, kto i jak ją kalibrował i czy waga faktycznie pokazuje czyściutką siłę ciężkości, czy może jakąś skomplikowaną mieszankę oddziaływań. To jest mechanizm, a nie model teoretyczny.
    I właśnie o tym tarciu na prowadnicach pisałem. Też bym to wskazał jako czynnik odpowiedzialny

a ja się własnie pakuję na Runde
    Nic nie udało się nad Biebrzą... Najwyżej jakiś błotniaczek i tłuste robaki
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Mylisz pojęcia.
    nie mylę Tomku. Jeśli masz naklejony czujnik w wadze elektronicznej, to właśnie naprężenia a nie wypadkowe decydują o odczytach. Wypadkowe są proste oczywiście, ale tu chodzi o metodę pomiarową. Wychodzi, że najbezpieczniej się ważyć na wadze mechanicznej na kurzej stopce na przegubie
    Tylko trzeba się zatrudnić najpierw w cyrku.

Wszystko na świecie jest anizotropowe ;-)
    nie w praktyce

Nic nie udało się nad Biebrzą... Najwyżej jakiś błotniaczek i tłuste robaki
    pokazuj!
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    pokazuj!
    Chwilowo z wczoraj to mam coś takiego do pokazania http://tomaszg.pl/foto/08papa_d ehh, przypadkiem mnie w takie miejsce zawiało, więc pomyślałem, że zrobię zdjęcia. Wytrzymałem 15min.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uprawnienia umieszczania postów