Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Kompatybilność pierścieni Kenko

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Pierścieni Kenko możesz spokojnie używać z puszką skropowaną, ale nie przypniesz szkieł EF-S. Sam używam z powodzeniem 20D + Kenko + EF 100/2,8 Macro. Możesz podpinać bez obaw.

Kupiłem te pierścienie, ale okazało się, że to nie wystarcza, aby zrobić dobre zdjęcia.
    Może zechcesz podać tu jakieś ABC pracy z pierścieniami dla początkujących ?
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 28-05-2008 o 20:46
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Kupiłem te pierścienie, ale okazało się, że to nie wystarcza, aby zrobić dobre zdjęcia.
    Może zechcesz podać tu jakieś ABC pracy z pierścieniami dla początkujących ?
    Pozdrówka
    A może sprecyzujesz co uważasz za 'dobre zdjęcia' ? Czego oczekujesz? Co nie wychodzi?

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A może sprecyzujesz co uważasz za 'dobre zdjęcia' ? Czego oczekujesz? Co nie wychodzi?

Co to są "dobre zdjęcia", to jest tzw. dobre pytanie i nie ma na nie jednej, jednoznacznej i oczywistej odpowiedzi.
    W tym konkretnym przypadku chodzi mi tylko o ostre zdjęcia.
    Czego oczekuję od pierścieni, to chyba oczywiste: powiększenia i przybliżenia obiektu.
    Co nie wychodzi: kłopoty z ostrzeniem i z głębią ostrości, obraz jest powiększony, ale trudno o uzyskanie zadowalającej ostrości, kombinacje z AF i MF i z powrotem, z dużą trudnością pozwalają na uzyskanie ostrego zdjęcia.
    Chyba muszę kupić specjalną lampę do macro. Już namierzyłem, nawet niedroga, ca. 350 PLN.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Co nie wychodzi: kłopoty z ostrzeniem i z głębią ostrości, obraz jest powiększony, ale trudno o uzyskanie zadowalającej ostrości, kombinacje z AF i MF i z powrotem, z dużą trudnością pozwalają na uzyskanie ostrego zdjęcia.
    Statyw i MF. Przydałaby się przesiadka na 40D i powiększenie na Liveview - bardzo pomaga precyzyjnie ręcznie ustawić ostrość przy maksymalnym przybliżeniu i minimalnej głębi ostrości.

Chyba muszę kupić specjalną lampę do macro. Już namierzyłem, nawet niedroga, ca. 350 PLN.
    A tu sam sobie odpowiedziałeś odnośnie małej GO - przysłona w okolicach 32 i lampa .

Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Statyw i MF. Przydałaby się przesiadka na 40D i powiększenie na Liveview - bardzo pomaga precyzyjnie ręcznie ustawić ostrość przy maksymalnym przybliżeniu i minimalnej głębi ostrości.

A tu sam sobie odpowiedziałeś odnośnie małej GO - przysłona w okolicach 32 i lampa .

Dzięki za życzliwe rady.
    Statyw - to oczywistość, już mam, lampę muszę dopiero kupić (nie wiedziałem, że do macro specjalistyczna lampa jest niemal koniecznością), ale najbardziej mi brak praktyki w takim precyzyjnym ostrzeniu.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Uprawnienia umieszczania postów