Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Zdaje mi sie ze wyjsciem z tej trudnej sytuacje jest albo HDR ale nie wiem czy da to odpowiednie efekty albo lampy tzn kilka na bezprzewodowym wyzwalaniu ktore odpowiednio dopala wnetrze skal...tylko czy nie bedze za duzej roznicy WB tego nie wiem

Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Waldku - co do lampy to oczywiście tryb M w aparacie tak żeby to pomiędzy skałami było dobrze naświetlone - potem spróbuj FEL na ściany (przekadrowanie i pomiar światła na ścianę i gwiazdką blokada siły błysku), potem znowu właśniwy kadr i zdjęcie - lampę lepiej nie na wprost tylko do góry trochę - ale to dopasować po oglądnięciu efektów - najlepiej jeszcze czymś rozproszyć światło..ale z 430 to chyba nie ma wielkiego manewru.. mówiłem żebyś kupił 580 kę

Edit: ew. tak jak kolega radzi - HDR ale to jak nie jest się "miszczem" fotoszopa to z reguły nie wychodzi dobrze..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 16-05-2008 o 20:51
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Waldku - co do lampy to oczywiście tryb M w aparacie tak żeby to pomiędzy skałami było dobrze naświetlone - potem spróbuj FEL na ściany (przekadrowanie i pomiar światła na ścianę i gwiazdką blokada siły błysku), potem znowu właśniwy kadr i zdjęcie - lampę lepiej nie na wprost tylko do góry trochę - ale to dopasować po oglądnięciu efektów - najlepiej jeszcze czymś rozproszyć światło..ale z 430 to chyba nie ma wielkiego manewru.. mówiłem żebyś kupił 580 kę

Edit: ew. tak jak kolega radzi - HDR ale to jak nie jest się "miszczem" fotoszopa to z reguły nie wychodzi dobrze..
    iktorn92 Faktycznie, super rozwiązanie:grin:

To coś (bo nie kadr) było robione obiektywem 100-400 - (pompka) więc przy ogniskowej 100.
    O ile to szkło nadaje się do fotografowania duktów leśnych i trzeba się naprawdę postarać aby refleksy świetlne powypalać to po przybyciu na miejsce KATASTROFA.

Puszcza "podchodzi" do samego podnóża kompleksu skał spodziewałem się całkiem czegoś innego, że będę miał miejsce na zdjęcia z oddali i uchwycę cały obszerny kompleks, a później detale.
    Wszędzie było ciasno na kadr, mogłem jedynie wzdłuż kompleksu nieco złapać przy dużej przysłonie i ISO jak zwykle 100.

Próbowałem tak jak piszesz na poddaszu z blokadą (gwiazdka) i lampa do góry.
    Pozostaje mi liczyć na pochmurny dzień, może być i deszczowy (jest się gdzie schronić), i kombinowanie wówczas las takim kadrze będzie ponurym tłem a jaskinie może uchwycę.

PS. Tak to prawda, zalecałeś mi brać lepszą lampę, ale człowiek sobie myślał, gdzie ja tą lampę wykorzystam.
    Na 5D nie ma lampy to niech będzie jakakolwiek.
    Dopiero wczoraj ją rozpakowałem z pudełka i dawaj czytać instrukcję.
    Znów te półśrodki jak w innym wątku o doborze obiektywu.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Zabawiłem się po raz pierwszy w sobotę reporterką na pokazach motocyklistów - akrobatów, co tu dużo pisać adrenalina podczas pokazów była niesamowita.
    Dzięki temu, że prowadzący jest moim znajomym – nie zostałem wyrzucony z toru.
    Na jednym z forów tubylczych zamieściłem dwie fotki i się zaczęło.
    Prośby o więcej, z wielu portali oraz propozycje współpracy.

Widzę, że nawet TVN24 zamieściło moją jedną fotkę http://www.tvn24.pl/0,1550989,0,1,wiadomosc.html

Pierwsza z prawej, fot. Internauty - na tylnym kole, zrobiłem znacznie bardziej ekstremalne.
    Kadry były bardzo dynamiczne, nieraz przy prędkościach do 150km/h.
    Pogoda paskudna, wszystko z ręki i musiałem z ISO pójść na 1250, aby zamrozić obiekt, nieraz poruszający się z 1 metr ode mnie w poprzek.

Małżonka, ponieważ dałem na jeden z portali 8 fotek dzisiaj znalazła na wielu portalach znacznie więcej moich ujęć.
    Toż ja fotografuję przyrodę, poszedłem dla rozrywki.
    Co tu dużo pisać, nieco ponoć ryzykowałem podczas fotografowania, ale przyjemne.

PS. Jeden z portali wczoraj zdjął zdjęcia swojego fotoreportera i dał moje.
    Chyba się chwalę
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 26-05-2008 o 15:19
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Kto taki (jaki portal)? Gdzie masz inne zdjęcia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jedi Zobacz posta
    Kto taki (jaki portal)? Gdzie masz inne zdjęcia?
    No i jestem w kropce , obiecałem powszechnie szanowanemu Januszowi Body, że nie zamieszczę żadnej fotki na portalu CB do jego powrotu i zdania egzaminu u Niego.
    Będzie trudno i się intensywnie przygotowuję, toż już za dwa miesiące egzamin.

Proszę uwierzyć i nie naciskać, abym złamał dane słowo.
    Proszę mnie zrozumieć.
    Jakby co to wszystkie RAW’y mam u siebie.
    Przyjdzie czas na publikacje.
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

dobra poczekamy,
    ja w zeszłym roku wrzuciłam w galerii użytkowników cb moje motocykle z corocznego zlotu mamy podobne marki pojazdów
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Gratulacje Waldek!
    Jak człowiek informuje, że mu się coś fajnie udało i dzieli się tą frajdą z Koleżeństwem - to takie chwalenie jest OK. Kiedyś czytałam baśń o kwiecie paproci, który dawał chłopcu szczęście. Nie mógł on jednak z nikim się podzielić i bardzo szybko pojął, że to żadne szczęście...
    Oby tak dalej!

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Widzę, że nawet TVN24 zamieściło moją jedną fotkę http://www.tvn24.pl/0,1550989,0,1,wiadomosc.html
    Mam pytanie, bo zawsze mnie to intrygowało Czy TVN24 płaci za zdjęcia czy filmy nadesłane przez "internautów" ? Czy może sam im podesłałeś to zdjęcie bo chciałeś i już, no i wreszcie może sami sobie bez Twojej wiedzy wkleili to zdjęcie do swojego artykułu?
    350D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail Zobacz posta
    Mam pytanie, bo zawsze mnie to intrygowało Czy TVN24 płaci za zdjęcia czy filmy nadesłane przez "internautów" ? Czy może sam im podesłałeś to zdjęcie bo chciałeś i już, no i wreszcie może sami sobie bez Twojej wiedzy wkleili to zdjęcie do swojego artykułu?
    Po kolei - dokładnie.;-)

W regionalnym forum dyskusyjnym zamieściłem dwie ot takie sobie fotki z pokazów bardzo mocno dynamicznych.
    Nie wybierając specjalnie, nie było czasu.
    W Ligtroom na auto i 630X420 px i łup na forum.

Na pokazach zrobiłem 270 zdjęć, wszystkie z akcją, im bardziej ekstremalna tym lepiej.
    Karta 4 Giga się zapełniła i po ptakach, drugiej nie wziąłem bo w plenerach jak zrobię 50 – 60 zdjęć i w nogach 20 kilometrów to wszystko.

Zwrócili się do mnie Administratorzy portalu (zresztą bardzo obleganego), czy nie mam więcej zdjęć i czy mógłbym DAĆ więcej bo ich fotoreporter ponoć zrobił gorsze fotki.

Co mi tam, traktowałem sprawę rozrywkowo i dałem już wybrane NIECO fotki i wrzuciłem na ich serwer, który mi udostępnili.

No i się zaczęło, maile telefony i fotki zaczęły żyć swoim życiem.

Ponieważ wiem które to fotografie więc mogłem zidentyfikować na których portalach się ukazały, a to jako relacje na gorąco, a to jako zdjęcie dnia itd...

Jak się nieco fotografie odleżały to mogę śmiało powiedzieć, że są to fotki ze średniej półki z tych co mi się udało zrobić.

W sumie wiem kto dał fotki na TVN24, portal który zaproponował mi współpracę, który wydaje czasopisma i dzienniki.

Na współpracę się zgodziłem, będzie to odskocznia od przyrody i sprawdzenie się z innej strony.
    Czy oni wzięli coś za to, mało mnie to interesuje.

Wniosek z mojej wieloletnich kontaktów z mediami jest taki.

Nie licz na złamaną złotówkę jeśli w danej branży nie masz nazwiska.
    Przez dłuższy czas robisz za friko i ciesz się jeśli Ciebie raczą zauważyć.
    Wymagania to wówczas jak będziesz w branży coś znaczył, zresztą samo przyjdzie jeśli będzie człowiek praktycznie całodobowo zaangażowany w to co lubi robić.

PS. Moim skromnym zdaniem nie ma lepszej szkoły dobrego fotografowania jak przyroda, a las to już bezdyskusyjnie.
    Jak to się opanuje do perfekcji to reszta znacznie łatwiejsza.
    Ograniczenie - wyobraźnia.
    Pozdrawiam.

Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów