Pojawil sie wlasnie test 450D (Rebel XSi) na stronie PopPhoto.
http://www.popphoto.com/cameras/5326...rebel-xsi.html
Jak mozna sie spodziewac (i co widze sam) ogolna jakosc obrazkow jest troche lepsza niz 40D. Nawet mowia, ze 450D robi ogolnie najlepsze zdjecia (oczywisie chodzi o roznice, ktorym trzeba sie bardzo uwaznie z lupa przygladac, zeby dostrzec ) ze wszystkich DSLR do $2000 z wyjatkiem Nikona D300.
Sam majac 20D zdecydowalem sie przeskoczyc jeszcze 40D, i zainteresowac sie dopiero 50D albo 6D (tylko z super hi-res ekranem). Pozbylem sie XTi (400D), nabylem Rebela XSi (450D), i bardzo mi sie podoba. W ten sposob mam wszystkie nowosci, a kiedy mam ochote potrzymac cos ciezszego wyciagam z szafy 20D.
Na pierwszej stronie przy koncu "Great image quality":
"For example, the 14.6MP Pentax K20D ($1,130 street, body only), tested in the March 2008 issue, had slightly higher resolution at ISO 100 but dropped off more quickly at higher ISOs, and it had serious color-accuracy and noise problems in JPEGs over ISO 400. For that matter, Canon's own EOS 40D ($1,140 street, body only), while providing Excellent image quality, is a tick behind the XSi across all indicators. Of cameras costing under $2,000, only the Nikon D300 provides better imaging overall."
Czyli, ze 40D jest o dzialeczke gorszy. Co nie znaczy, ze nie ma powodow , zaleznie od potrzeb i upodoban, zeby jednak wybrac 40D, bo czysta jakosc obrazkow to nie wszystko.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Na nowa puszke w segmencie xxxD czy xxD do września bym nie liczył.
Czekanie na nastepcow tych aparatów jest w/g mnie bez sensu.
Z ekonomicznego punktu widzenia lepiej wziac teraz 40D, jesli wolisz nowszy, mniejszy aparat wez 450D. Sam wiesz jakie sa dokladne roznice miedzy nimi i pewnie wiesz co Ci bardziej potrzebne.
Pozdrawiam
Paweł
40D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 70-200/4 L
Ale lepsze lub gorsze zdjecia robi przeciez fotograf, nie? :rolleyes:
Mialem na mysli to , ze trwa w tej chwili przepozycjonowanie lustrzanek u Canona - vide 1000d/XS albo zrobienie semi-semi-profi z 450d. Reszta w tej chwili to spekulacje, ale spekulacje dosc wyrazne i w miare jednoznaczne - brakuje tylko szczegolow. Znajac te szczegoly nie zastanawialbym sie czy czekac na FF czy wchodzic jeszcze w kropa. Bo taki mam dylemat wlasnie. I dlatego byc moze, powtarzam - byc moze, koniec wakacji moglby mi rozjasnic w glowie.
Ale nie - to czy bede robil zdjecia semi-semiprofi czy entry-level nie wplywa na to jak dobrze bede je robil - zwlaszcza, ze to wciaz ta sama puszka (pisze w tym wypadku o 450-tce). Lepsze jest wrogiem dobrego, w moim wypadku; a i jeszcze dochodzi pewne niezdecydowanie i spora obawa przed dysonansem pozakupowym. Eh... zycie
Gdybym wiedzial, to bym sie nie zastanawial tyle ; )
Pozdrawiam wzajemnie,
P.
Ostatnio edytowane przez spoon ; 26-05-2008 o 16:43