Chyba źle się wyraziłem
nie chodzi mi o zmienienaie funkcjonalności kółek, że raz jest na tym przeslona a na tamtym czas a potem odwrotnie.
Chodzi mi o to czy jeśli na górnym mam przesłonę, a na tylnym dużym kole czas to zeby aktywować zmianę wartosci przesłony i czy czasu ktorymś z tych kółek trzeba jeszcze jakiś przycisk nadusić![]()
Ostatnio edytowane przez STYX ; 13-05-2008 o 15:36
pozdrawiam
Nie trzeba. Wystarczy wlaczyc aparat w trybie uzywalnosci tylnego kolka. Dostep do zmiany parametrow czasu/przyslony jest bezposredni.
.
STYX z tego co pamiętam. TAK
Można sterować wartością przesłony za pomoca kółka podczas gdy za pomocą drugiego ustawiamy czas migawki. Czyli dwoma kółkami sterujemy wartoscią i czasem oddzielnie bez dodatkowych przycisków.
O ile dobrze sobie przypominam kółko przy spuście to czas, a tylne to przesłona.
dr11 mnie uprzedził
Pozdrawiam
Chodzi pewnie o to, że w trybach Av, Tv i P kompensacji ekspozycji można dokonać tylko po zmierzeniu światła, czyli wciśnięciu spustu migawki albo AE lock do połowy. Nie wiem jak to obejść, też mnie to czasami trochę irytuje![]()
EN57D DIGITAL.
jceel nie tylko mozna też bez tego. Tylko nie widac rezultatu w wizjerze. Spróbuj pokręcić kółkiem, a następnie wcisnąć spust do połowy - widać, że wartość się zmieniła. A co do zmiany kompensacji ekspozycji masz racje.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez JiNN ; 13-05-2008 o 17:22
Dzięki za wyjaśnienie, ale przy okazji powiedzcie czy w D5 tak samo można górnym kółeczkiem czas, a tylnym przełone czy jest może odwrotnie i czy w 5D mozna użyć szkieł z pierściniem przesłony i zmieniać wartosć f właśnie pierścieniem na obiektywie
pozdrawiam
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner