Strona 22 z 30 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 294

Wątek: 40d

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STYX Zobacz posta
    To i ja dorzucę lamerskie pytanie do użytkowników 40 czy pracując na manualu można sterować warością przesłony kółkiem na korpusie przy spuście migawki, a czasem migawki tym dużym funkcyjnym kołem z tyłu body bez żadnego przełącznia czy używania dodatkowych przycisków.
    Nie i nie da się przełączyć funkcjonalności kółek. Spust czas, tylne przesłona.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Coś już napisał

Domyślnie

Chyba źle się wyraziłem
    nie chodzi mi o zmienienaie funkcjonalności kółek, że raz jest na tym przeslona a na tamtym czas a potem odwrotnie.
    Chodzi mi o to czy jeśli na górnym mam przesłonę, a na tylnym dużym kole czas to zeby aktywować zmianę wartosci przesłony i czy czasu ktorymś z tych kółek trzeba jeszcze jakiś przycisk nadusić
    Ostatnio edytowane przez STYX ; 13-05-2008 o 15:36
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Nie trzeba. Wystarczy wlaczyc aparat w trybie uzywalnosci tylnego kolka. Dostep do zmiany parametrow czasu/przyslony jest bezposredni.
    .

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

STYX z tego co pamiętam. TAK

Można sterować wartością przesłony za pomoca kółka podczas gdy za pomocą drugiego ustawiamy czas migawki. Czyli dwoma kółkami sterujemy wartoscią i czasem oddzielnie bez dodatkowych przycisków.
    O ile dobrze sobie przypominam kółko przy spuście to czas, a tylne to przesłona.

dr11 mnie uprzedził

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Chodzi pewnie o to, że w trybach Av, Tv i P kompensacji ekspozycji można dokonać tylko po zmierzeniu światła, czyli wciśnięciu spustu migawki albo AE lock do połowy. Nie wiem jak to obejść, też mnie to czasami trochę irytuje
    EN57D DIGITAL.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

jceel nie tylko mozna też bez tego. Tylko nie widac rezultatu w wizjerze. Spróbuj pokręcić kółkiem, a następnie wcisnąć spust do połowy - widać, że wartość się zmieniła. A co do zmiany kompensacji ekspozycji masz racje.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 13-05-2008 o 17:22

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie, ale przy okazji powiedzcie czy w D5 tak samo można górnym kółeczkiem czas, a tylnym przełone czy jest może odwrotnie i czy w 5D mozna użyć szkieł z pierściniem przesłony i zmieniać wartosć f właśnie pierścieniem na obiektywie
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie, ale przy okazji powiedzcie czy w D5 tak samo można górnym kółeczkiem czas, a tylnym przełone czy jest może odwrotnie i czy w 5D mozna użyć szkieł z pierściniem przesłony i zmieniać wartosć f właśnie pierścieniem na obiektywie
    Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: tak, było miliony razy.
    EN57D DIGITAL.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Do canona nie ma szkieł z pierścieniem przysłony.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

A nowa PIĄTKA będzie miała używalne ISO dwadzieścia siedem tysięcy ?
    Wystarczy mi super-prawie-nie-szumiace-3200

Strona 22 z 30 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów