Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Wadliwy Tamron 17-50 i 400D?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No niby obalasz moje stwierdzenie, a potem piszesz OSTROSC AKCEPTOWALNA. Moim zdaniem te fotki z FF nie sa idealem ostrosci ale sa akceptowalne. Piszesz ze bedziesz mial ostrosc "pod warunkiem że przed obiektem nie znajdzie się żadna płaszczyzna na którą mógły zbładzić AF i fotografowany obiekt będzie idealnie płaski" wiec to juz sa wyjatki a obiektyw powinien radzic sobie bez wzgledu czy fotografujesz portret, park czy gazete ustawiona na plasko do aparatu dlatego napisalem, ze nie sadze ze przy ustawieniach ktore zakladasz bedziesz mial to czego oczekujesz. Zreszta potwierdzenie linku ktory CI podalem znalazles w praktyce. Po przymknieciu do 5.6 nagle jest tak jak powinno.

w przypadku 50mm przy 2.8 glebia ostrosci wynosi okolo 30 cm. Wydaje mi sie ze pomylka AF jest jak najbardziej mozliwa. Fotografujac postac z odleglosci 3 metrow na 17 mm gdzie postac zajmuje 1/8 kadru sadzisz ze autofokus bez problemu ustawi ci ostrosc na oko czy nos czy czapke? mnie sie wydaje ze przy tego typu zdjeciach odpada juz precyzja ustawiania na konkretny punkt.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 28-04-2007 o 11:57
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Maciek70
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    w przypadku 50mm przy 2.8 glebia ostrosci wynosi okolo 30 cm. Wydaje mi sie ze pomylka AF jest jak najbardziej mozliwa. Fotografujac postac z odleglosci 3 metrow na 17 mm gdzie postac zajmuje 1/8 kadru sadzisz ze autofokus bez problemu ustawi ci ostrosc na oko czy nos czy czapke? mnie sie wydaje ze przy tego typu zdjeciach odpada juz precyzja ustawiania na konkretny punkt.
    O to chodzi że w 95% AF zawsze ustawia na czapkę a jak jej nie ma to odpowiednio wcześniej przed twarzą modela. Chcę tylko uzyskać potwierdzenie od innych użytkowników czy także zauważyli taką przypadłość tego obiektywu i wykluczyć usterkę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

U mnie jest niewielki FF od 50mm i cooooraz większy gdy zbliżam się do 17mm. Wysłałem tydzień temu do foto-technika, Oni wysłali do Niemiec i mam czekać około 6 tyg . Tamron kupiony u Cichego.

ps. moje 85mm 1.8 canon trafia w punkt.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    U mnie jest niewielki FF od 50mm i cooooraz większy gdy zbliżam się do 17mm. Wysłałem tydzień temu do foto-technika, Oni wysłali do Niemiec i mam czekać około 6 tyg . Tamron kupiony u Cichego.
    No to czemu nie realizujesz gwarancji u sprzedawcy, tym bardziej że zapewnia on o testowaniu obiektywów przed wysłaniem do klienta? Jak miałem problem ze swoim Tamronem to zgodził się na wymianę.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek70 Zobacz posta
    O to chodzi że w 95% AF zawsze ustawia na czapkę a jak jej nie ma to odpowiednio wcześniej przed twarzą modela. Chcę tylko uzyskać potwierdzenie od innych użytkowników czy także zauważyli taką przypadłość tego obiektywu i wykluczyć usterkę.
    Nie mam tego obiektywu (i nie bedę miał) ale nie można tu mówić o "przypadłości". Ogniskowa 50mm i przysłona 2,8 to konfiguracja portretowa a tu widzimy, że tego portretu zrobić się nie da. To jest usterka tego egzemplarza obiektywu!
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

no właśnie.. to jest wada obiektywu.. dla niektórych 1300zł to jest kupa kasy (dla mnie również) i nie wyobrażam sobie, że wziąłbym obiektyw z koszmarnym BF bądź FF ...

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

I ty żonie kazałeś wkładać czapkę papierową na twarz.

Jak ona chłopie z tobą wytrzymuje??

Myślę że bardziej od kalibracji potrzebny Ci jest psychiatra.
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Początki nałogu

Domyślnie

FF/BF i to od kogo kupiony jest Tamron nie ma zadnego znaczenia, o ile byl kupowany bez puszki.
    Co z tego, ze ktos mi sprawdzi, ze obiektyw dobrze ostrzy z jego puszka ? Niestety jak sie chce miec ideal, to trzeba dopasowywac osobiscie.
    Poza tym chyba jest cos takiego jak wady ukryte i w ciagu (10?) dni mozna po prostu oddac sprzet. Gwarancja to jest raczej w razie awarii, a nie na fabryczne usterki.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

[QUOTE=Fotos;w ciagu (10?) dni mozna po prostu oddac sprzet. [/QUOTE]

Jeśli kupowałeś wysyłkowo to owszem ale nie ma to nic wspólnego z wadami ukrytymi.
    Ten tamron miewa FF szczególnie w kombinacji 17mm/350D. Na 50mm nie powinno być takich problemów.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No to czemu nie realizujesz gwarancji u sprzedawcy, tym bardziej że zapewnia on o testowaniu obiektywów przed wysłaniem do klienta? Jak miałem problem ze swoim Tamronem to zgodził się na wymianę.
    Ja mam do Poznania ~500km (przez kuriera można, tylko skąd pewność że inny będzie ok), a jak dzwoniłem do Cichego z tym problemem to mi powiedział że jeśli obiektyw ma gwarancję foto-techniki to tam go należy wysłać a oni do Niemiec na ~6 tyg.... , więc go wysłałem, jeszcze za nim nie tęsknię mam inne szkiełka.

Z Tamronami z gwar. europejską są większe problemy, bo należy je wysyłać do Niemiec z body żeby skalibrować obiektyw do body - taką informację otrzymałem od Cichy :/
    Ostatnio edytowane przez Kristof ; 14-05-2008 o 18:40
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów