Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Wadliwy Tamron 17-50 i 400D?

Maciek70
    Guest

Domyślnie

Tamrona mam kupionego w Polsce na gwarancji. Posiadam dowód zakupu i gwarancję europejską. Niestety Foto-Technika nie uznaje gwarancji europejskich. Natomiast mój sprzedawca zrozkłada ręce bo przymierzali kilka obiektywów i wszędzie jest ten sam efekt. Może jednak na Żytniej nie dokładnie wyregulowali body? A może to nie jest wada, tylko te Tamrony tak mają? Co o tym sądzicie?

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Tu jest zdjecie wykonane przy 50 i 2.8
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Maciek70
    Guest

Domyślnie

Świetnie, tylko że na tak małym formacie nie jestem wstanie ocenić maksymalnej ostrości zdjęcia. Potrzebuję zobaczyć obraz 1:1 Jeśli możesz to prześlij mi pełny format na e-mail: kamilko(małpka)chello.pl i napisz gdzie ustawiałeś ostrość.
    ----------------------

Dzięki za przesłanie oryginału.
    W skali 1:1 już nie wygląda już tak perfekcyjnie, chyba że ostrość celowo była nastawiana na ramię a nie na twarz chłopczyka.

Ktoś ma jeszcze jakieś przykłady zdjęć?
    Ostatnio edytowane przez Maciek70 ; 26-04-2007 o 12:58

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek70 Zobacz posta
    A może to nie jest wada, tylko te Tamrony tak mają? Co o tym sądzicie?
    Mój ostrzył w punkt na małych odległościach, powyżej około 4 metrów przeważnie mydło (nawet przy f4), AF głupiał. Zmieniłem na C17-40.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Maciek70 zobacz sobie tutaj, otworz sobie wykresik, pojezdzij suwaczkami i zobacz w jakiej przyslonie ten tamron dziala optymalnie przy 50 mm..

http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/355/cat/23
    Wedlug mnie to musisz do 8miu przymknac. a dla przykladu 24-70 L Canona 2.8 juz przy 4 jest jego optymalna ostrosc. (moze to wyjasnia dlaczego Tamron kosztuje 1500 zl a Canon 4000)

Nie bedziesz mial super ostrego obrazu na 50 mm 2.8 z takiej odleglosci i tyle. DLatego przymierzasz coraz to ktorys obiektyw i masz ten sam problem. Sprobuj przymknac do 8 i zobaczysz. Z bliska to jest inna historia i tutaj tak - powinno byc ok. Tak samo jak na 17 2.8 tez bedziesz mial mydlo przy wiekszej odleglosci. Tak po prostu jest. Tamrony 17-50 dziwnym sposobem pracuja lepiej z nikonami. Mysle ze nie warto tracic czas na kolejne testy. \

A swoja droga kupujcie z gwarancja Fototechnika to bedziecie mieli mniej zmartwien! Mnie kosztowal 100 zl drozej niz "europejski" za to w razie problemow mam i mniej kombinowania i mniej czekania.

CO do testow na Zytniej. Jak jak klalem na Tamrona a potem na body to zawiozlem do Wawki w ciagu dnia zrobili mi test na 70-200, 50 1.8, 100 2.8 i ich serwisowej 85 1.8 i wiesz co? Na wszystkich bylo dobrze , a ja potem jeszcze sam sprawdzilem sobie na foto i wyszlo ze podpinajac obiektywy Canona moje body nie wymagalo reguilacji i bylo wszystko jak nalezy. Jak podpielem Sigmy i tamrony to zaczynaly sie hopki siupki. Przestalem kupowac inne obiektywy niz Canon. I chyba spie spokojniej
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 27-04-2007 o 01:28
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Maciek70 zobacz sobie tutaj, otworz sobie wykresik, pojezdzij suwaczkami i zobacz w jakiej przyslonie ten tamron dziala optymalnie przy 50 mm..

http://www.slrgear.com/reviews/showp...uct/355/cat/23
    Wedlug mnie to musisz do 8miu przymknac. a dla przykladu 24-70 L Canona 2.8 juz przy 4 jest jego optymalna ostrosc. (moze to wyjasnia dlaczego Tamron kosztuje 1500 zl a Canon 4000)
    Z wykresów na Optyczne.pl wynika ze optymalna ostrość jest przy f5,6.

http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obi...E6_obrazu.html
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

No to można równiez powiedzieć ,ze porównując Tamrona 17-50 z Canonem 17-40 L to jest ostrzejszy przy f/4 i 5.6

http://www.optyczne.pl/35.4-Test_obi...ć_obrazu.html

CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem T17-50 który z moim 30D przy 50mm trafiał idealnie w punkt praktycznie zawsze i do tego był bardzo ostry.
    Tamron 17-50
    Canon 50/1.4

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Miałem T17-50 który z moim 30D przy 50mm trafiał idealnie w punkt praktycznie zawsze i do tego był bardzo ostry.
    Tamron 17-50
    Canon 50/1.4
    Ale nie przeczytales tego co autor napisal. Jemu chodzi o to ze fotki obiektu robione z wiekszej odleglosci sa niefajne. Napisal przeciez ze z bliska robi ok!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Z wykresów na Optyczne.pl wynika ze optymalna ostrość jest przy f5,6.

Obiektywy są bardzo ostre nawet przy maksymalnym otworze względnym, a wraz z przymykaniem przysłony sytuacja jeszcze ulega poprawie, by dla przysłon f/4.0-f/8.0 osiągać poziom najlepszych obiektywów stałoogniskowych (40 lpmm!).
    ty podales 5.6 ja podalem ze 8 i faktycznie sie mieszcza w tym co podaja. Autorowi watku chyba chodzilo o zyletke na 17 2.8 i 50 2.8 ale watpie zeby sie takie udalo osiagnac!
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 27-04-2007 o 10:08 Powód: Automerged Doublepost
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Maciek70
    Guest

Domyślnie

"JaBlam" - dzięki za ciekawego linka
    "MMM" - z małych odległości to zawsze mam idealnie ostre, chodzi mi o odległości powyżej 3 metrów

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy ja mówię o przecyzji ustawiania ostrości w tym obiektywie a nie o jego rozdzielczości. Rozdzielczość ten obiektyw ma znakomitą nawet na f 2.8, pod warunkiem że ostrość jest idealnie ustawiona. Mnie chodzi o to że obiektyw ustawia ostrość nie tam gdzie ja chcę i dlatego powstają te mydlane zdjęcia.
    W.g. mnie wszystko zależy od obiektu który fotografujemy.
    "JaBlam" - muszę obalić Twoją wypowiedź "Nie bedziesz mial super ostrego obrazu na 50 mm 2.8 z takiej odleglosci i tyle".
    Będę miał akceptowalną ostrość pod warunkiem że przed obiektem nie znajdzie się żadna płaszczyzna na którą mógły zbładzić AF i fotografowany obiekt będzie idealnie płaski.
    Poniżej zdjęcie wykonane z 4 m 50mm/2.8 - do tego w ruchu :smile:
    Aby zobaczyć obraz w skali 1:1 po otwarciu obrazka kliknij w niego.

Ostre?

Przy 17mm/2.8 już nie jest tak ciekawie

Natomiast jeżeli przed obiektem bedzie jakaś płaszczyzna lub inny obiekt - AF ostrzy wcześniej.

Tak samo się dzieje jak robimy portret - AF totalnie głupieje i ustawia ostrość przed.
    Zobaczcie sami:

A tutaj miały być buty ostre!

Tutaj idealnie to widać:

Jeżeli natomiast przymkniemy dziurkę do 5.6 ostrość jest ustawiana perfekcyjnie:

Myślę że każdy z Tamronów 17-50 jest celowo tak wyregulowany.
    Pewnie da się to zmienić ale kosztem złej ostrości na większych przysłonach a tego byśmy już nie zaakceptowali.
    To własnie jest sztuka kompromisu albo wybór mniejszego zła. :wink:

I wszystko prawie sobie wytłumaczyłem. Nadal jednak nie rozumiem dlaczego ten obiektyw nie chce poprawnie ustawić ostrości przy portretach wykonanych z odległości 3-4 metrów 50mm/2.8 ??? Być może winą jest zbyt mały kontrast i brak idealnie płaskiej powierzchni występującej na twarzy.

Poniżej zdjęcie wykonane Tamronem z lampą w dość słabych warunkach oświetleniowych.
    Ostrość ustawiana na oko a wyostrzył przed, czyli na daszku czapki.
    Dodam że bez czapki także robiłem i jest takie same.

A tutaj o niebo lepsze wykonane kitem.

Ostrość złapana tam gdzie powinna być, szkoda że nie zrobiłem podobnego na Tamronie przy f 4.0, zatem ten test uznaję za małoobiektywny.

Tamroniarze! Jak Wasze szkła pracują przy zdjęciach portretowych z odległości 3-4 m na 50mm i 2.8 ??? :wink:

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów