Nie ma lepszego szerokiego kata na cropa ... i nie ma tez drozszego zaraz dodam. Mam i polecam - ale polecam tylko z tego wzgledu ze innego nie znam.
Nie ma lepszego szerokiego kata na cropa ... i nie ma tez drozszego zaraz dodam. Mam i polecam - ale polecam tylko z tego wzgledu ze innego nie znam.
czarny aparat z białym obiektywem ...
Nie, pójdzie na sprzedaż. Na FF najszerzej (oprócz fisheye) jest Sigma 12-24mm.
.
GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI
A wszelakie zamienniki typu tamron 17-35 czy tokina 12-24 używacie tego na cropie z Canonami ?
Sam używam sigmy 20mm f1,8 z moim kropkiem 1,5 robi się 30mm szkło bardzo udane według mnie no i juz prawie szerokie. Z Canonem takiej sigmy ktoś z forumowiczów używa ?
pozdrawiam
Pytanie kiedy ty chcesz kupić 5D? Jeżeli za niedługo to po co chcesz taki szeroki zoom który potem i tak będziesz musiał sprzedać? Odpowiedz se lepiej na pytanie czy w ogóle planujesz w najbliższym czasie przesiadać sie na FF.
Wydaje mi się, że nie będziesz mógł używać Tokiny od 12 mm na FF, prędzej coś od 19 mm pewnie...
czarny aparat z białym obiektywem ...
28mm na 1,6 to nawet nie jest namiastka szerokości. Porządne szkła pod cropa z dużym dołem to tokina 12-24 i canon 10-22 - canon lepszy. Oba dają dobrą jakość, choć tokina trochę aberruje - da się znieść. Sam miałem dwie takie tokiny pod 30d kiedyś i chwaliłem bardzo. Od 28mm lepsze jest już 24, choć na cropie to i tak niespecjalnie szeroko.
Jak chcesz szeroko na FF z perspektywie to 17-40 canona lub 16-35 2,8 albo wspomniany tamron 17-35.
znaczy sie co: wiesz, że temat się powtarza i chciałeś nam zrobić na złość?![]()
http://canon-board.info/search.php?q...ki&titleonly=1
A nie lepiej poczekać na Tokina 11-16 F 2.8