Jak już wcześniej wspomiałem obiektyw został kupiony przez znajomego który był w Hong Kongu i osobiście przewiózł do Polski bez żadnego cła i vat, nikt na lotniskach gdzie miał przesiadke nie zapytał sie go o obiektyw a był w pudełku.
Pozdrawiam
Jak już wcześniej wspomiałem obiektyw został kupiony przez znajomego który był w Hong Kongu i osobiście przewiózł do Polski bez żadnego cła i vat, nikt na lotniskach gdzie miał przesiadke nie zapytał sie go o obiektyw a był w pudełku.
Pozdrawiam
A w UK sytuacja z clem i vatem wyglada tak samo jak u nas, czyli jak celnicy zlapia to sie doczepia a jak nie to fajnie?
A moze legalnie nie ma zadnych oplat przy zakupach z hong kongu bo przy aukcjach Kea Photo pisze "No duty/VAT to the UK, shipment by FedEx"?
Pytam bo mialbym mozliwosc zakupienia sprzetu przez znajomych z UK.
powiem tak. Znajomy jest celnikiem (co prawda w porcie w Gdyni, ale to już inna bajka) i pytałem go o ten temat (rozważałem kupno eLki z HK). To co usłyszałem brzmiało mniej więcej tak.
wszystkie paczki przechodzące przez urząd celny są rozpakowywane, jeśli ich wartość (sprawdzają w swoich bazach) nie przekracza 175EUR (albo coś koło tego, nie pamietam dokładnie) to może być przesłana jako 'gift' i jeśli jest to jedna sztuka jakiegoś przedmiotu (czyli nie podejrzewają kupna na handel) to żadne cło nie jest naliczane.
Jeśli oszacowana wartość paczki nie przekracza (też nie na handel, jako gift) ok 350EUR(też mówię orientacyjnie, znajomy mówił że jakieś tam widełki są) to jest naliczane ryczałtowe cło, coś poniżej 5%.
Jeśli zadeklarowana wartość przedmiotu jest dużo niższa niż cena z ich bazy cen, to przyjmują swoją wartość, musisz płacić cło, vat, a jeśli różnica jest naprawdę rażąca to masz szanse na jakiś mandat.
Pozdrawiam,
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
W!
Paczki sa niezwykle sporadycznie otwierane. Rentgenem mozna sprawdzic praktyczie wszystko.
Zdrowko
Czyli jak to jest z tym FedEx'em? Doliczają cło i vat czy nie? Bo z poprzednich postów nie wynika jednoznaczna sytuacja in plus czy in minus![]()
10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.
85sunrise.com
Dostałem też ostatnią przesyłkę od Alberta C16-35 MKII plus polar. Zero cła, nie otwierana, mogę powiedzieć tylko, że albo mam dużo szczęścia (trzecia przesyłka), albo to reguła, zawsze szło Fedexem. Może jakby było kilka egzemplarzy tego samego szkła, co by rodziło podejrzenie, że na handel to by naliczyli cło. Na paczce oczywiście - "gift". Podzielam zdanie poprzedników, warto brać pojedyncze egzemplarze ale droższych przedmiotów. Na samej przesyłce nie da się wiele zaoszcędzić, mi się udało 2 razy utargować po 5 funtów. To nie Allegro. :sad:
5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
to tylko 1 %...
A czy zamawialiście do Polski np. z Kea-Photo czy wszyscy do UK? Ceny mają powalająco niższe niż u nas.
Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II
2x do Polski C70-200 L + TC Kenko, ostatnio C16-35, 1x UK 5D i lampa.
5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
to tylko 1 %...