Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
Pisałeś akustyk, że nie przepadasz za obróbką w landszafcie, ale rozumiem, że ją czasem stosujesz? Przeglądałem Twoje portfolio i są tam foty, które bez niej raczej nie mogły powstać... [oczywiście to nie żadna prowokacja, tylko pytam o podejście]
ogolnie, o mnie to wyglada tak, ze otwieram RAW-a i robie jego konwersje. potem ewentualnie odplamkowanie. kiedys uzywalem jeszcze Shadow/Highlight w trudniejszych ujeciach oraz pluginu Velvia Vision. ale od wersji ACR 3.x jest na tyle fajne narzedzie do korekty S-krzywej i dodana lepsza korekta wysycania barw, ze nie ma wiecej takiej potrzeby.

nie mam czasu na zabawe w efekty. robie zdjecia czesto i dlugo, wiec sila rzeczy jest ich troche. dlatego staram sie ograniczyc babranie przy plikach do minimum (mam tez inne hobby oprocz fotografii, a dzien ma tylko 24h ).
poza tym, jest tu tez swiadomosc problemu przestrzeni dyskowej i dostepnosci plikow do wydruku wysokiej jakosci. na dysku trzymam tylko RAW-y i gotowe do nich XMP, a dla wlasnych potrzeb JPEG-i wgladowek wielkosci ekranowej (1024x683). w ramach zamowien wywoluje na biezaco duzego rozmiaru JPEG-i. tak ze nie moge sobie pozwolic na pozostawienie czegokolwiek w procesie przygotowywania zdjec nastepujacego po wywolaniu pliku RAW

te efekty ktore widac to kwestia wychodenia swiatla i starannego uzycia filtrow polowkowych lub ewentualnie roznych efektowych. jak cos konkretnie potrzebujesz dopytac to powiedz ktore zdjecie a napisze, o ile bede pamietal jak zrobilem