Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: zmierz swiatlo na niebo.....

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem po co takie kombinacje. Algorytm pomiaru matrycowego bez lampy jest taki, że większa waga przy obliczaniu ekspozycji jest przypisywana do obszaru w okół aktywnego punku AF. W przypadku lampy ekspozycja dla światła zastanego nie bierze pod uwagę aktywnego punku AF, czyli tło jest poprawnie naświetlane. Ekspozycja dla lamy jest obliczana niezależnie na podstawie przedbłysku wstępnego i aktywnego punktu AF. Reasumując wystarczy ustawić AV przy przesłonie jaką chcemy i zrobić zdjęcie. Jak czas wychodzi poza czas synchronizacji ustawiamy HSS. Najlepiej zrobić korektę lampy na minus w słoneczny dzień, aby nie było widać, że zdjęcie robimy z lampą.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Nie wiem po co takie kombinacje. Algorytm pomiaru matrycowego...
    Jak dla mnie, to co napisałeś to jakieś masło maślane.

Algorytm pomiaru matrycowego jest taki, żeby w 90% przypadków, przy wykonywaniu "zwykłych" zdjęć dawał oczekiwane rezultaty. Równie dobrze można włączyć we wszystkim Auto i zdjęcia też wyjdą względnie dobre, ale chyba nie o to chodzi. Myślę, że warto mieć nad wszystkim kontrolę, która w mniej standardowych kadrach pozwoli nam uzyskać zamierzony efekt. Może opiszę "pełnym zdaniem" swoje poczynania przy fotografowaniu na jasnym tle.

Zawsze używam spota i centralny punkt AF. Aparat na M, lampa E-TTL.

1. Ustawiam przesłonę jaka mnie interesuje.
    2. Robię pomiar na tło/niebo, jak kto woli, kto co ma na drugim planie. Powiedzmy, że ustawiam drabinkę na "środek" chociaż nie jest to zasadą, często wolę mieć troszkę ciemniejsze tło od pierwszego planu więc pozwalam zejść drabince ciut w lewą stronę.
    3. Celuję w pierwszy plan, wciskam FEL *.
    4. Ustawiam ostrość, zmieniam kadr, dociskam spust, gotowe. Jeśli pierwszy plan mi nie gra, stosuję korektę na lampie. Jak już wcześniej pisałem, OC-E3 znacznie poprawia "jakość światła" z lampy, zdjęcia są o wiele bardziej naturalne.

To tyle, zawsze działa, zawsze się sprawdza, nigdy nie zawodzi. ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

pomiar spotem, ewentualnie skupiony na najjaśniejszy punkt, korekta ekspozycji +2-+2,5 ev jeśli punkt jest biały. Korekta blysku na minus, w zależności od odległości do doświetlanego motywu. Im bliżej tym większa korekta. Da się obliczyć, ale w dobie cyfraków szybciej i pewniej zrobić próbe.
    Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Jak dla mnie, to co napisałeś to jakieś masło maślane.

Algorytm pomiaru matrycowego jest taki, żeby w 90% przypadków, przy wykonywaniu "zwykłych" zdjęć dawał oczekiwane rezultaty. Równie dobrze można włączyć we wszystkim Auto i zdjęcia też wyjdą względnie dobre, ale chyba nie o to chodzi. Myślę, że warto mieć nad wszystkim kontrolę, która w mniej standardowych kadrach pozwoli nam uzyskać zamierzony efekt. Może opiszę "pełnym zdaniem" swoje poczynania przy fotografowaniu na jasnym tle.

Zawsze używam spota i centralny punkt AF. Aparat na M, lampa E-TTL.

1. Ustawiam przesłonę jaka mnie interesuje.
    2. Robię pomiar na tło/niebo, jak kto woli, kto co ma na drugim planie. Powiedzmy, że ustawiam drabinkę na "środek" chociaż nie jest to zasadą, często wolę mieć troszkę ciemniejsze tło od pierwszego planu więc pozwalam zejść drabince ciut w lewą stronę.
    3. Celuję w pierwszy plan, wciskam FEL *.
    4. Ustawiam ostrość, zmieniam kadr, dociskam spust, gotowe. Jeśli pierwszy plan mi nie gra, stosuję korektę na lampie. Jak już wcześniej pisałem, OC-E3 znacznie poprawia "jakość światła" z lampy, zdjęcia są o wiele bardziej naturalne.

To tyle, zawsze działa, zawsze się sprawdza, nigdy nie zawodzi. ;-)
    Twoja metoda jest bardzo dobra i dokładana jak jest czas na takie zabawy. A jak robisz korektę ekspozycji tła? Jak jest jasne to przy pomiarze punktowym powinna być korekta na plus, aby było dokładnie zmierzone.

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

ostatnio tez zbieram doswiadczenia z wykonywaniem zdjec, gdy tlo jest jasniejsze niz pierwszy plan. tak jak wiele osob dopalam wtedy lampa (chociaz blenda mi ostatnio chodzim po glowie). ale tak czytam czytam i jedna rzecz mnie dziwi. mianowicie jak to jest z blokowaniem blysku przez *. troche tego nie kumam, bo jak to rozumeim tak:
    1. aparat na M
    2. prawidlowe ustawienie ekspozycji na tło
    3. kadrowanie i lapanie ostrosci
    4. pstrym z wlaczona lampa w ettl (lub lampa tyrystorowa w trybie AV)
    po co blokowac blysk dla ettl?
    Galeria na CB

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Twoja metoda jest bardzo dobra i dokładana jak jest czas na takie zabawy. A jak robisz korektę ekspozycji tła? Jak jest jasne to przy pomiarze punktowym powinna być korekta na plus, aby było dokładnie zmierzone.
    Kwestia tego co mam w tle. Tak jak pisałem, ustawiam ekspozycję patrząc na drabinkę i w miarę potrzeb wychylam ją w + lub - . Jeśli jest ciężko i nie mam pewności, zawsze mogę zrobić zdjęcie próbne tła ale dzieje się to naprawdę sporadycznie.

Wbrew pozorom to nie jest "długa zabawa". Wszystko dzieje się bardzo szybko i nie trzeba mieć specjalnej wprawy. Początkowo zapominało mi się o FELowaniu w porę ale teraz... jakoś to idzie ;-).

Cytat Zamieszczone przez Elajasz Zobacz posta
    po co blokowac blysk dla ettl?
    Żeby lampa zrobiła pomiar na pierwszym planie i w czasie przekadrowania nie zmieniła swoich nastaw. Jeśli po złapaniu ostrości nie zmieniasz kadru, nie musisz FELować.
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 04-05-2008 o 16:00 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

Żeby lampa zrobiła pomiar na pierwszym planie i w czasie przekadrowania nie zmieniła swoich nastaw. Jeśli po złapaniu ostrości nie zmieniasz kadru, nie musisz FELować.

wlasnie pomyslalem 2 raz i tez sobie na to odpowiedzialem w identyczny sposob
    Galeria na CB

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kwestia tego co mam w tle. Tak jak pisałem, ustawiam ekspozycję patrząc na drabinkę i w miarę potrzeb wychylam ją w + lub - . Jeśli jest ciężko i nie mam pewności, zawsze mogę zrobić zdjęcie próbne tła ale dzieje się to naprawdę sporadycznie.

Wbrew pozorom to nie jest "długa zabawa". Wszystko dzieje się bardzo szybko i nie trzeba mieć specjalnej wprawy. Początkowo zapominało mi się o FELowaniu w porę ale teraz... jakoś to idzie ;-).

A jak oceniasz czy już jest dobrze. Na małym ekraniku aparatu?

Czym się w takim różni korekcja ekspozycji dla światła zastanego i błyskowego w AV i M. W/g mnie łatwiej się ją wykonuje w AV. Pomiar matrycowy jest jednak dość dokładny. Sprawdzałem pomiar metodą Adamsa i pomiarem matrycowym. W większości wypadków pomiar matrycowy zgadza się z pomiarem strefowym z wykorzystaniem pomiaru punktowego i odpowiednimi korektami ekspozycji.

Jeżeli w Twojej metodzie i tak dokonujesz korekt, to znaczy, że nie jest ona tak dokładna jak to opisujesz.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

A jak oceniasz czy już jest dobrze. Na małym ekraniku aparatu?
    Tak, na "małym ekraniku aparatu" + histogram. A Ty jak oceniasz czy jest dobrze? Ufasz w 100% automatyce pomiaru matrycowego i nie musisz nic sprawdzać?

Czym się w takim różni korekcja ekspozycji dla światła zastanego i błyskowego w AV i M.
    No jak czym? W Av "mówisz" jaką chcesz przesłonę i korektę a aparat "wypluwa" migawkę. W M mówisz jaką chcesz przesłonę a ruszając migawką ustawiasz korektę (albo odwrotnie, ustawiasz migawkę i ruszasz przesłoną). Wychodzi na to samo więc po co przełączać między Av -> M ? To jest dopiero strata czasu. Dodatkowo w M masz większe możliwości zmiany wartości przesłona; migawka.

W/g mnie łatwiej się ją wykonuje w AV. Pomiar matrycowy jest jednak dość dokładny. Sprawdzałem pomiar metodą Adamsa i pomiarem matrycowym. W większości wypadków pomiar matrycowy zgadza się z pomiarem strefowym z wykorzystaniem pomiaru punktowego i odpowiednimi korektami ekspozycji.
    Ok, ale kto Ci zabrania włączyć tryb matrycowy w M?
    Uważam że z Av wcale nie jest łatwiej. W M raz dobrze ustawisz i masz pewność że każde zdjęcie wyjdzie tam samo dobrze, w Av nie jest to tak oczywiste. Istnieje bardzo duże przypuszczenie, że każdy pomiar będzie inny. Jeśli chodzi Ci o pomiar w Av, przejście na M i "wklepanie" tych wartości to... jeszcze raz napiszę: kto Ci zabrania włączyć tryb matrycowy w M? Zrobisz to samo nie zmieniając trybu aparatu.

Jeżeli w Twojej metodzie i tak dokonujesz korekt, to znaczy, że nie jest ona tak dokładna jak to opisujesz.
    Nie zawsze potrafię przewidzieć, czy zadana korekta będzie wystarczająca i czy osiągnę to co zamierzam. Wprowadzanie tego typu korekt uważam za jak najbardziej normalne. Zdecydowanie prościej będzie mi wprowadzić korektę w trybie M, kiedy wiem że podbicie o 1ev rzeczywiście będzie podbiciem tego co widzę (zdjęcie zrobione wcześniej) o 1ev niż w trybie Av, kiedy korekta wprowadzana jest na podstawie pomiaru który (jak już pisałem) za każdym razem będzie inny. Paradoksalnie można spotkać się z sytuacją kiedy wprowadzając korektę +1ev uzyskam ciemniejsze zdjęcie niż to, uzyskane bez wprowadzania korekt. W trybie M nigdy się to nie stanie.

Jeśli ktoś umie posługiwać się spotem (nie twierdzę że dobrze go opanowałem), bez wątpienia ta metoda będzie dla niego bardziej dokładna i pewna.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, na "małym ekraniku aparatu" + histogram. A Ty jak oceniasz czy jest dobrze? Ufasz w 100% automatyce pomiaru matrycowego i nie musisz nic sprawdzać?

Pewnie, że nie ufam i robię tak samo jak Ty.
    Twoja metoda jest jak najbardziej słuszna, tylko w praktyce może być czasami trudna do zastosowania. Jak zrobisz pomiar punktowy szerokim obiektywem, gdy obiekt na który mierzysz jest mniejszy od kółka pomiarowego na matówce? Lub gdy tło jest bardzo zróżnicowane. Albo obiekt zasłania tło. Prosisz go wtedy aby je odsłonił, gdyż chcesz sobie zmierzyć.
    Poza tym istnieje wiele metod osiągnięcia tego samego celu. Dla jednego to tylko tryb M, a dla mnie w pomieszczeniach M a na zewnątrz np. AV. Po prostu tak lubię.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów