Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: zmierz swiatlo na niebo.....

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Twoja metoda jest jak najbardziej słuszna, tylko w praktyce może być czasami trudna do zastosowania. Jak zrobisz pomiar punktowy szerokim obiektywem, gdy obiekt na który mierzysz jest mniejszy od kółka pomiarowego na matówce?
    Nigdy w życiu nie miałem takiej potrzeby i jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji w której musiałbym ustawiać parametry na tak mały punkt. Co z pozostałą częścią kadru? Zresztą jeśli będę miał problem z ustawieniem parametrów na tak mały punkt, pomiar matrycowy nawet nie zauważy jego istnienia ;-)

Lub gdy tło jest bardzo zróżnicowane. Albo obiekt zasłania tło. Prosisz go wtedy aby je odsłonił, gdyż chcesz sobie zmierzyć.
    Jeśli obiekt zasłania tło to po co robić pomiar na coś czego w kadrze nie widać? No ale ok, powiedzmy że chcemy zrobić ten pomiar i co tu pomoże Av lub pomiar matrycowy? Chyba też nie umie prześwietlać modela. ;-)

Poza tym istnieje wiele metod osiągnięcia tego samego celu. Dla jednego to tylko tryb M, a dla mnie w pomieszczeniach M a na zewnątrz np. AV. Po prostu tak lubię.
    Kto co lubi. Tylko ten argument mnie przekonuje. ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A czy idzie zrobic fajne zdjecie ale bez zewnetrznej lampy ? Narazie takiej nie posiadam. Moj aparat: Canon 40D

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Pewnie ze idzie zrobic tylko z wbudowana, sam tak probowalem i da rade

Coś już napisał

Domyślnie

napiscie teraz moze , jak to bedzie wygladalo bez lampy , takie mierzenie:wink:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez www Zobacz posta
    napiscie teraz moze , jak to bedzie wygladalo bez lampy , takie mierzenie:wink:
    Dokladnie. Bardzo prosze o pomoc dla laikow takich jak ja

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

tzn jak bez lampy ?? bez zewnetrznej ?? czy wogole bez lampy mierzenie na niebo ??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    tzn jak bez lampy ?? bez zewnetrznej ?? czy wogole bez lampy mierzenie na niebo ??
    bez lampy zewnetrznej

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja z 300D radze sobie tak:

- Pamietam ze synchro lampy jest 1/200 wiec naswietlanie nieba tez powinno byc max 1/200

- Przelaczam na Tv -> ustawiam 1/200 (bo taki jest max dla wbudowanej lampy w 300D) i celuje w niebo -> zapamietuje przeslone ktora mi pokazuje np. F8

- Przelaczam na M -> ustawiam czas 1/200 i F8 -> wlaczam lampe i gotowe

Efekt ?? Mysle ze zostal osiagniety http://images31.fotosik.pl/261/8ce33ae66b8143ca.jpg

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ja z 300D radze sobie tak:

- Pamietam ze synchro lampy jest 1/200 wiec naswietlanie nieba tez powinno byc max 1/200

- Przelaczam na Tv -> ustawiam 1/200 (bo taki jest max dla wbudowanej lampy w 300D) i celuje w niebo -> zapamietuje przeslone ktora mi pokazuje np. F8

- Przelaczam na M -> ustawiam czas 1/200 i F8 -> wlaczam lampe i gotowe

Efekt ?? Mysle ze zostal osiagniety http://images31.fotosik.pl/261/8ce33ae66b8143ca.jpg
    niestety u mnie bardzo widoczne jest dzialanie lampy :/

Bez lampy idzie cos takiego zrobic w ogole ?

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Probowalem i kot byl praktycznie calkowicie zaciemniony i niebo ok, albo kot ok a niebo biale, moze korekcja lampy by pomogla albo zasloniecie jej karteczka zeby troche rozproszyc i ograniczyc ilosc swiatla ?

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów