Używałem 350D z 24-105 jako podstawowego zestawu prawie 2 lata - chodzi super - nie ma co się szczypać - naprawdę polecam.. zerknij u mnie na stronce są przykładowe z takiego tandemu.. z tym szkłem nawet AF w 350tce jakiś taki lepszy niż z kitem![]()
Używałem 350D z 24-105 jako podstawowego zestawu prawie 2 lata - chodzi super - nie ma co się szczypać - naprawdę polecam.. zerknij u mnie na stronce są przykładowe z takiego tandemu.. z tym szkłem nawet AF w 350tce jakiś taki lepszy niż z kitem![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Gorsze - ale jeśli mowa o 350D to chyba nie w zakresie obrazowania. Ja mogę się zgodzić ze wszystkimi obelgami jakie przeczytałem tu na tym forum o 350-tce ale nie, że jakość obrazowania tego korpusu jest jego słabą stroną. Jak najbardziej ma sens do niego kupowanie jak najlepszych szkieł łącznie ze stałkami. Wtedy tak na prawdę ta matryca pokazuje co jest warta. Do tego zalecałbym daleko idącą ostrożność w formułowaniu tezy jakoby słabość korpusu należało nadrabiać lepszym szkłem. Co od razu "implikuje" myślenie, że do lepszego można pakować badziewie.
Moim zdaniem obowiązuje tu zasada najsłabszego ogniwa i najlepiej gdy nie jest nim obiektyw.
Z tego wynika że - tak warto. Tyle że:
... bo dla mnie jest nieraz za wąsko.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Dobra. Może nie do końca mnie zrozumiałeś. Wiadomo, że jak do 5D przypniesz eLkę, a wcześniej pracowałeś na cropie to jakość Cię zetnie(zakładamy brak ułomności), ale z drugiej strony gorsze szkło niż eLka będzie pracowało lepiej na FF niż na cropie. I tylko tyle chciałem napisać. Nic więcej.
A z najsłabszym ogniwem to oczywiście racja, tak jak z filtrem i tak jak z oponami czy hamulcami w samochodzie. Jak jest badziew to daleko nie zajedziesz.
A tak na marginesie. Miałem 400D. Nie żałuję. Fajny aparat. Sprzedałem, też nie żałuję bo kupiłem lepszy. I tyle.
Mordo Ty moja !