Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Kłopoty z synchronizacją błysku

Domyślnie Kłopoty z synchronizacją błysku

Ostatnio kupiłem używanego 20d i wszystko było ok dopóki nie zaczałem robić zdjęć z lampą. Zarówno z wbudowaną jak i zewnętrzną 380ex aparat raz doświetla zdjęcie, a innym razem są niedoświetlone (przy tych samych ustawieniach i w jednej "seri"). Nie ma logiki (a przynajmniej mi się jej nie udaje odnaleźć) którą kieruje się body. Do zdjęcia bez lampy nie mam żadnych uwag, więc z migawką jest raczej wszystko ok. Poprzednik robił z 550ex i żadnych problemów nie miał, ale z drugiej strony jeśli przyczyną byłaby lampa to przecież z wewnętrzną nie powinno być kłopotów, a są. Czasami zdarza się że dół klatki jest cześciowo doświetlony, a reszta czarna. Jeśli ktoś spotkał sie z podobnym problemem do proszę o info.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lektura obowiązkowa http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    I lektura uzupełniająca http://foto.jasiu.pl/

Domyślnie

Vitez mówiąc o tym, że zdjęcia są niedoświetlone miałem na myśli to, że matryca nie jest wogóle doswietlona błyskiem lampy. W lekturze którą mi podsunąłeś nie doszukałem się przyczyny mojego problemu - na forum też póki co nienapotkałem podobnej sytuacji.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simo Zobacz posta
    mówiąc o tym, że zdjęcia są niedoświetlone miałem na myśli to, że matryca nie jest wogóle doswietlona błyskiem lampy.
    niedoświetlone (słabo) czy nienaświetlone (w ogóle) ?

Spróbuj jakoś sprecyzować swoje problemy. Piszesz trochę chaotycznie, ale na te chwilę ja widzę dwa:

problem 1.
    Zarówno z wbudowaną jak i zewnętrzną 380ex aparat raz doświetla zdjęcie, a innym razem są niedoświetlone (przy tych samych ustawieniach i w jednej "seri").
    j.w. - co znaczy "niedoświetlone"?

- jeśli niektóre klatki są w ogóle nienaświetlone (brak błysku), to po prostu w serii lampa nie zdążyła się naładować i część klatek poleciała bez błysku.
    - jeśli niektóre są słabo doświetlone to po prostu niedoskonałość E-TTL.

problem 2.
    Czasami zdarza się że dół klatki jest cześciowo doświetlony, a reszta czarna.
    jaki masz w tym przypadku czas migawki?

bo tak: jeśli klatka jest częściowo naświetlona błyskiem, a granica przebiega poziomo to jest szkolny objaw przekroczenia czasu x-sync (tzn. ustawiasz zbyt krótki czas migawki i ta nie otwiera się w całości).
    W przypadku 20D x-sync=1/250 i jeśli ustawisz czas krótszy (1/500, 1/1000, itd) to właśnie tak będzie.

Tylko zastanawiam się, w jaki sposób udaje Ci się tego dokonać, bo generalnie wbudowana oraz dedykowane EX nie pozwalają przekraczać x-sync (chyba, że włączysz tryb HSS w EX).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Pisząc "zdjęcia w jednej seri" miałem na myśli zdjęcia wykonywane trybie "pojedyncze zdjęcia". Zdjęcia wykonywałem przy tych samych ustawieniach (np. 1/200; 11) i w jednakowych warunkach zewnętrznych. Nie potrafie wytłmumaczyć co może być przyczyną tego, że pomimo błysku lampy przy wyzwolonej migawce, niektóre zdjęcia są naświetlone, a inne nienaświetlone. Na próbę robiłem zdjęcia w ciemnym pokoju fotografując ten sam przedmiot (ustawienia j.w.). Lampa za każdym razem błyska (wynika z tego że problemem raczej nie jest ładowanie lampy), ale pomimo tego naświetlenie "klatki" jest bardzo losowe. Jeśli jednak uda się zgrać błysk z otwarciem migawki, doświetlenie zdjęcia jest ok.
    Ostatnio edytowane przez simo ; 21-04-2008 o 22:00

Domyślnie

mówiąc o tym, że zdjęcia są niedoświetlone miałem na myśli to, że matryca nie jest wogóle doswietlona błyskiem lampy...
    Pisząc "zdjęcia w jednej seri" miałem na myśli zdjęcia wykonywane trybie "pojedyncze zdjęcia". ...
    Zacznij proszę pisać wprost to co masz na mysli, bo w ten sposób się nie dogadamy... :-?

a najlepiej wrzuć gdzieś przykładowe nieudane zdjęcia.
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

Przepraszam za dłuższą przerwę.

Zdjęcie poniżej robione było z lampą t 1/200, av 10. Z prawej strony fragment zdjęcia jest naświetlony.
    Jak troszeczke podciągnąłem poziomy to efekt jest następujący:

Domyślnie

ja dorzucę jeszcze dwa, które otrzymałem od kolegi na PM:
    (t:1/160, av:5,6):

jak widać, po wydłuzeniu czasu naświetlona jest większa część klatki, a więc wygląda to na szkolny przykład zbyt krótkich czasów synchronizacji.

Problem tylko w tym, jak to jest mozliwe w przypadku 20D w którym x-sync = 1/250 więc takie efekty byłyby normalne przy czasach krótszych od 1/250 + niededykowana lampa; a kolega utrzymuje, że pojawiają sie przy dłuższych + lampa wbudowana lub dedykowana ?!

Do kolegi simo prośba o zdjęcia z EXIF, a do wszystkich pytanie: czy ktoś ma koncepcję co tu się dzieje
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

Żeby było ciekawiej to przy niezmienionych ustawieniach aparatu, takich samych warunkach zewnętrznych robi np. tak: pierwsza klatka - nienaświetlona, druga - nienaświetlona, trzecia i kolejne - naświetlone. Zmiana kadru: pierwsza - nienaświetlona, druga, trzecia - naświetlona. Zupełny brak logiki. Próbowałem też zablokować ekspozycję dla błysku, ale nic to nie zmienia. Przy lampie wbudowanej jest ten sam problem.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pewnie szwankuje styk przy migawce od synchronizacji lampy. W whitepaper do 40D jest napisane, że dopiero tam synchro jest robione bezkontaktowo, we wcześniejszych jest styk przy mechaniźmie migawki.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów