Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Kłopoty z synchronizacją błysku

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Wydaje mi sie ze to migawka sie zacina przy tych fotkach z lampa i jest tak jak pisze piast9.....ciekawe nigdy sie z tym nie spotkalem...

Pozdro.

Domyślnie

Pewnie jest tak jak mówi piast9, bo zdjęcia bez użycia lampy są prawidłowo naświetlone. przyczyna tkwi najprawdopodobniej w elemencie który przekazuje sygnał o wyzwoleniu lampy. jedyne rozsądne wyjście z problemu to serwis na żytniej?

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jeżeli jestes z wawy to raczej tak ale ja bym jeszcze zobaczyl w innych nie autoryzowanych serwisach. Ja ze swojej strony moge polecic Foto-serwis w krakowie przy ul. Czapskich 1 chlopaki robia szybko i dobrze

Pozdrawiam

Domyślnie

W czwartek wybieram się właśnie do Krakowa. Przy okazji może uda się załatwić. Dzięki za pomoc. Po powrocie z serwisu dam Wam znać.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pomyślałem sobie czy czasem włączenie w aparacie synchronizacji na drugą lamelkę nie poprawiłoby sytuacji. Może wtedy synchronizacja zależałaby od innego styku w migawce, który może działa prawidłowo i przynajmniej klatka cała byłaby doświetlona.
    Podobno gorzej wtedy z mrugnięciami na zdjęciach i ludzie mają głównie pozamykane oczy ale może warto spróbować przynajmniej tymczasowo uratować sprawę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Próbowałem zmiany błysku na drugą kurtynę, ale nic to nie dało. Przy dłuższych czasach naświetlania (pow. 1/30 sek) problemu raczej nie ma, a przynajmniej nie zdarzył się póki co.

Dopiero zaczyna Awatar solver
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Przepraszam za wykop skamielin ale nie udało mi się znaleźć właściwej odpowiedzi na pytanie.
    Problem podobny jak w temacie, wszystko zaczęło się dziś, wcześniej ani z lampą ani aparatem problemu nie było. Sytuacja wyglada tak, że gdy robię zdjęcie z lapą zewnętrzną zdjęcia są niedoświetlone (właściwie tak jakby lampa nie została wyzwolona) dzieje się tak dla czasów długich i kończy mniej więcej na czasach ~1/640 wtedy zdjęcie w pomieszczeniu przy f2.8 wychodzi ok, a właściwie nie tyle ok co po prostu widać już jakieś szczegóły a nie tylko czarną plamę (na dworze nie sprawdzałem ale chyba to bez znaczenia), przeczytałem tematy na forum i nie dostałem konkretnej odpowiedzi czy to wina lampy czy aparatu - jeśli aparatu to czy można to naprawić w jakiś sposób samodzielnie (czyszczenie stopki w jakiś magiczny sposób itp) czy ktokolwiek mial podobny problem?
    Jeśli nie wyguglało mi odpowiedniego tematu proszę podlinkujcie
    dodam że aparat 350d lampa 380ex
    pozdrawiam
    wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:

Domyślnie

W moim przypadku sprawa okazała się bardziej poważna niż się tego spodziewałem. Tak jak poradził mi iktorn92 aparat oddałem do serwisu w Krakowie. Problem tkwił w migawce. Po wymianie na nową wszystko wróciło do normy. Szkoda tylko 600zł

Dopiero zaczyna Awatar solver
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

jeśli o mnie chodzi okazało się, że problemem jest lampa. Sprawdzone na innym aparacie potem na swoim z inną lampa. Zobaczymy może coś się będzie dało zrobić, bo moj model jest tak niecenny, że można samemu się nim pobawić;p
    wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów