Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Jak zwiększyć możliwości 100 2.8 macro

Mieszany widok

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chwilowo się wstrzymałem z mieszkami i pierścieniam, a zainwestowałem w dobry statyw z dobrą głowicą. Zobaczymy o ile mi to usprawni pracę i wtedy stwierdzę co dalej. Pewnie skończy się na pierścionkach.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Chwilowo się wstrzymałem z mieszkami i pierścieniam, a zainwestowałem w dobry statyw z dobrą głowicą. Zobaczymy o ile mi to usprawni pracę i wtedy stwierdzę co dalej. Pewnie skończy się na pierścionkach.
    Odświeżam trochę stary wątek. Tryton - i jak efekty? Szukałem jeszcze troche informacji i ciekawy link to na pewno ten z juzaphoto.com, oraz trochę stary z 2006, ale też niezły ze strony http://www.stephenfrink.com. Na różnych forach dyskusje też są podzielone, niektórzy narzekają, że telekonwertery pogarszają jakość obrazu, inni natomiast, że pierścienie też nie są idealne, zwykle w zasadzie te dwie opcje są brane pod uwagę - czyli soczewki powiększające czy raynoxy są pomijane (pomijam miech - bo tego nie przewiduję). Chętnie od kogoś wprawionego w makro usłyszałbym opinię co się sprawuje w świecie powyżej 1:1 Swoją drogą czy konwerter x 2 na tym obiektywie macro, robiąc z niego 200 5.6 sprawdzałby się w miarę jako tele (pomijam autofocusa, bo tu sprawa jest wiadoma), nie do dzikiej przyrody, ale bardziej do wąskich kadrów w plenerze.
    Druga sprawa to jeszcze kwestia monopodu i głowicy do niego - pytałem o to w innym wątku, ale mały odzew, jakich zestawów używacie?
    Dzięki.

(Mały edit: Znalazłem jeszcze taki link porównujący różne zestawy: http://www.thephotoforum.com/forum/b...t-results.html)
    Ostatnio edytowane przez christof ; 27-04-2009 o 15:37

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Odświeżam trochę stary wątek. Tryton - i jak efekty?
    Niestety do tej pory nie przekroczyłem skali 1:1. Skupiałem się na tym co mam i na innych zakupach (np. C40D). Ale myślę, że skłonię się jednak ku pierścieniom pośrednim.
    A tak nawiasem mówiąc odkąd mam live view udaje mi się lepiej trafione z ostrością zdjęcia makro robić, co przy małej GO ma duże znaczenie.
    Jak już kupię pierścionki i popracuję, to się odezwę.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Uzależniony

Domyślnie

http://gallery.dziki.pl/raynox?page=1

Tu sa moje testy z linijka robione by sprawdzic odwzorowanie na cropie.
    Pierwsza 100-macro
    Druga + 25+12mm piercienie
    Trzecia - piercienie + canon 1.4
    Czwarta - to co wyzej + raynox 250

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

ZA 199 zł kupiłem na allegro pierścienie pośrednie z przeniesieniem sygnału.
    Nawet z 50 1.8 działa to całkiem przyjemnie - szkła macro jeszcze nie mam, dając odwzorowanie 2:1.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[...]Na różnych forach dyskusje też są podzielone, niektórzy narzekają, że telekonwertery pogarszają jakość obrazu, inni natomiast, że pierścienie też nie są idealne, zwykle w zasadzie te dwie opcje są brane pod uwagę - czyli soczewki powiększające czy raynoxy są pomijane (pomijam miech - bo tego nie przewiduję). Chętnie od kogoś wprawionego w makro usłyszałbym opinię co się sprawuje w świecie powyżej 1:1 [...]
    Druga sprawa to jeszcze kwestia monopodu i głowicy do niego [...]
    Używam pierścieni Kenko. Nie wiem, jak dużej skali odwzorowania potrzebujesz ale przykładowo do takich zdjęć, jak poniżej wystarczają. Do makro nie używam ani statywu ani monopodu. Próbowałem ale tylko mi to przeszkadza i wystawia cierpliwość owadów na ciężką próbę.

BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Używam pierścieni Kenko. Nie wiem, jak dużej skali odwzorowania potrzebujesz ale przykładowo do takich zdjęć, jak poniżej wystarczają. Do makro nie używam ani statywu ani monopodu. Próbowałem ale tylko mi to przeszkadza i wystawia cierpliwość owadów na ciężką próbę.
    A używasz do tego jakiejś specjalnej lampy, albo jakiegoś sieciowego wynalazku typu DIY (swoją drogą ten pan ma ciekawe filmiki: http://www.youtube.com/user/motleypixel) z lampą zewnętrzną. Bo przy pierścieniach to już pewnie ciemnawo trochę. A z innej beczki, skoro pierścienie zmniejszają dystans pracy, a samo 31 cm w 100mm już dla niektórych owadów bywa za bliskie i je odstrasza, to pewnie to dodatkowe utrudnienie. Skoro nie używasz statywu / monopodu to rozumiem, że ograniczasz się do czasów rzędu 1/250 czy maks 1/160 sekundy i podbijasz ISO dla podtrzymania głębi - odszumiasz potem?

stn
    Guest

Domyślnie

Taką lampę jak na filmiku mam mój kolega co na komarze "jaja"
    poluje pół lata po łąkach. Daje ona bardzo dobre efekty i nie ma
    porównania z tymi "kołami" na obiektyw. Co do powiększenia
    to walczył on bardzo długo z pierścieniami/konwerterami i inymi
    wynalazkami a na koniec kupił słoik 5:1 i ma to co potrzebuje.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stn Zobacz posta
    Taką lampę jak na filmiku mam mój kolega co na komarze "jaja"
    poluje pół lata po łąkach. Daje ona bardzo dobre efekty i nie ma
    porównania z tymi "kołami" na obiektyw. Co do powiększenia
    to walczył on bardzo długo z pierścieniami/konwerterami i inymi
    wynalazkami a na koniec kupił słoik 5:1 i ma to co potrzebuje.
    Ma tą zrobioną z puszek czy tego ringa? MP-E 65mm pewnie sobie kupił, mi akurat na takich mega zbliżeniach nie zależy, makro to jakaś tam część mojej amatorskiej działalności, nie najwyższy priorytet, a 100mm to i czasem do portretu się nada, dlatego też szukam powiedzmy "lekkiego wzmocnienia"

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A używasz do tego jakiejś specjalnej lampy, albo jakiegoś sieciowego wynalazku typu DIY (swoją drogą ten pan ma ciekawe filmiki: http://www.youtube.com/user/motleypixel) z lampą zewnętrzną. Bo przy pierścieniach to już pewnie ciemnawo trochę. A z innej beczki, skoro pierścienie zmniejszają dystans pracy, a samo 31 cm w 100mm już dla niektórych owadów bywa za bliskie i je odstrasza, to pewnie to dodatkowe utrudnienie. Skoro nie używasz statywu / monopodu to rozumiem, że ograniczasz się do czasów rzędu 1/250 czy maks 1/160 sekundy i podbijasz ISO dla podtrzymania głębi - odszumiasz potem?
    Lampę to mam tylko zwykłą 580EX, na którą nakładam dyfuzor (podróba Gary Fong). To wszystko. Reszta mniej więcej tak, jak piszesz. Czy odszumiam? Tyle, co w ACR trochę suwakami pojeżdzę, bez nadzwyczajnych sztuczek. Nie jestem już szumofobem
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów