Pokaż wyniki od 1 do 10 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Mieszany widok

Zablokowany

Domyślnie

Kilka odpowiedzi wcześniej ktoś napisał, że na początku wyświetla się miniaturka z aparatu a dopiero po kilku sekundach pokazuje się prawdziwy plik przerobiony przez program "Lightroom".

Mam dwa pytanka do tych, którzy orientują się lepiej (właśnie przesiadłem się z analoga :) Na początku pokazuje się ta miniaturka, potem po kilku sekundach gdy kliknę na zdjęcie jest odświeżona i pokazany jest "prawdziwy", przetworzony podkląd z surowego pliku, tak?

Nasycenie barw i kontrast stają się sporo lepsze. Z tego co wiem to gdy robię na RAW+JPG to lightroom obrabia tylko RAWy. Czy to nie jest tak, że gdy zaczynam obrabiać zdjęcie to Lightroom wprowadza moje korekcje z aparatu np. Sharpness +2, Saturation +1, Contrast +1 do plików RAW i tak je pokazuje?

PS: Nie mam okazji sam sprawdzić bo mi dysk padł :( mam nadzieję, że RAID był dobrze ustawiony...
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 19-04-2008 o 21:33

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Na początku pokazuje się ta miniaturka, potem po kilku sekundach gdy kliknę na zdjęcie jest odświeżona i pokazany jest "prawdziwy", przetworzony podkląd z surowego pliku, tak?
    Na poczatku pokazuje sie obraz przetworzony przez body. Taki maly jpg zaszyty w rawie (nawet jak masz ustawione tylko RAW). Pozniej wyswietlany jest podglad obliczony przez ACR czyli tak jakby inny silnik niz canonowski:-)
    Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Nasycenie barw i kontrast stają się sporo lepsze. Z tego co wiem to gdy robię na RAW+JPG to lightroom obrabia tylko RAWy. Czy to nie jest tak, że gdy zaczynam obrabiać zdjęcie to Lightroom wprowadza moje korekcje z aparatu np. Sharpness +2, Saturation +1, Contrast +1 do plików RAW i tak je pokazuje?
    Wszystkie te ustawienia o ktorych piszesz dotycza tylko i wylacznie jpgow. Zaczynajac obrobke rawa w LR czy PS masz wszystkie ustawienia na '0'.
    Czyz nie:-)?
    5D

Uprawnienia umieszczania postów