Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: canon S2IS - czarny wyświetlacz

dougan
    Guest

Domyślnie

Witam.

Mam dokładnie tę samą awarię. Po odpaleniu aparatu wysuwa się obiektyw i pojawiają się na wyswietlaczach wszystkie ikonki i ramka, ale obraz już nie. Na początku pomagało przełączenie na odtwarzanie zdjęć już zapisanych i powrót do trybu fotografowania. Teraz już nic nie pomaga, ekran jak był czarny tak jest nadal.
    Wychodzi na to, że jest to problem większej ilości aparatów.
    Zadzwoniłem do serwisu centralnego i zapytałem o to. Okazuje się, że jeśli to faktycznie awaria martycy to naprawiają bezpłatnie i pokrywa się tylko koszt wysyłki.
    W tym tygodniu wyślę aparat.

Pozdrawiam.

daniel_nana
    Guest

Domyślnie

kolego sprawdź czy migawka ci sie otwiera (jak spojrzysz w obiektyw przy starcie aparatu to jeśli sie otworzy to zobaczysz taką jasną plamkę, jeśli nie to nic nie zauważysz). Więc jak to migawka to raczej uszkodzona matryca odpada dlatego tak chętnie cię zapewniają ze naprawią.
    Sprawdź i daj cynk jakie rezultaty.
    P.s.1
    Panowie z canon lecą se w kulki (nie wiem może to cholera jakie zimne luty tam były albo za niskie napięcie idzie na system otwarcia migawki, bo jak dokładnie sie przyglądam swojej i przeskakuje z trybu play do foto to migawka lekko drga tak jak by nie miała siły dalej się otworzyć.
    P.S.2
    Za nim na dobre sie zacięło to pomagało to przeskakiwanie z play na foto i dokładnie sie tej migawce przyglądałem. Zauważyłem ze efekt zamkniętej migawki najczęściej występował po odpaleniu lampy błyskowej, dlatego domniemam że może gdzieś ta energia ucieka może styki zaśniedziały?
    Jedno jest pewne - takie usterki nie powinny mieć miejsca w raczej nie tanim aparacie.
    Daniel

dougan
    Guest

Domyślnie

Faktycznie, wygląda na to, że się migawka nie otwiera. Zadzwonie raz jeszcze do serwisu i się popytam.

dougan
    Guest

Domyślnie

Zadzwonilem raz jeszcze do serwisu centralnego i oczywiście dowiedziałem się, że muszę wysłać aparat do serwisu i tam wycenią koszt naprawy. Czyli jednak nie ma tak dobrze.

Hehe, przedzwoniłem jeszcze na bezpłatna infolinię Canona 00 800 22 66 67 67 i tam dostałem informację, iż ten model aparatu nie znajduje się na liście urządzeń, w których Canon przyznaje się do zastosowania wadliwych matryc (bo chyba jednak jest to awaria matrycy - konsultantka na infolini po wysłuchaniu opisu usterki stwierdziła, iż są to typowe objawy dla awarii matrycy). Wyślę jeszcze maila do serwisu w Warszawie.
    Pozdrawiam.

daniel_nana
    Guest

Domyślnie

walcz mistrzu, liczymy na ciebie (ale jak na infolinii była pani to pewnie sie zna jak na k.. cycach), to samo usłyszałem ze nie ma s2 na liście. I trzymam aparat w szufladzie z nadzieją ze w końcu sie znajdzie na tej liście. Jeden forumowicz cos mówił ze naprawił swój aparat w jakims serwisie za niecałe 200zeta wiec licze na to ze poda nam namiary, w razie gdyby canon dalej sie upierał przy płatnej naprawie.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel_nana Zobacz posta
    Jeden forumowicz cos mówił ze naprawił swój aparat w jakims serwisie za niecałe 200zeta wiec licze na to ze poda nam namiary, w razie gdyby canon dalej sie upierał przy płatnej naprawie.
    Ja mogę polecić (na południu Polski) A.&A. Elektronik w Sędziszowie Młp. tel. (017) 2226886 . Wysłałam tam sporo sprzętu (własnego i znajomych) i naprawdę jestem zadowolona. Przede wszystkim bardzo miła i kompetentna obsługa, a poza tym tanio i solidnie.

PiotrWaw
    Guest

Domyślnie

Koledzy i koleżanki. Ja niestety też mam problem z "czarnym wyświetlaczem". Z mojej obserwacji wynika, że w moim aparacie nie otwiera się migawka. Jeśli chodzi o szczegóły to próbuje się ona otworzyć (np. przy przełączaniu foto/odtwarzanie zdjęć) wykonując niewielki ruch. Serwis zaśpiewał 370zl za naprawę - nie zdecydowałem się.
    Poszperałem trochę w anglojęzycznych forach i znalazłem kilka ciekawych wypowiedzi.
    Pierwsza - moim zdaniem mało istotna - to na włączonym trybie foto otwiera się klapkę od baterii kilka razy, aż migawka zaskoczy. U mnie to też zadziałało, niestety tylko kilka godzin, później znów się migawka nie otwierała.
    Druga - godna uwagi - dotyczyła teorii, że smar użyty w mechanizmie migawki po kilkunastu miesiącach użytkowania aparatu gęstnieje i staje się bardziej klejący - uniemożliwiając otwarcie migawki. Rozwiązanie rozebrać aparat i wyczyścić element migawki. Zrobiłem to, aparat od tygodnia działa i jak dotąd problem migawki się nie pojawia.
    Rozebrałem aparat na czynniki pierwsze zgodnie z instrukcją (krótki opis plus zdjęcia) kolegi który miał problem z E18.
    Zamieszczam link: http://www.dcresource.com/forums/arc...p/t-22385.html
    Moje uwagi: jestem elektronikiem i mimo to zajęło mi to ok 8 godzin. Jest to trudne i jak ktoś nie kocha majsterkowania to zdecydowanie odradzam. Instrukcja zawiera prawie wszystkie informacje z wyjątkiem rozebrania obiektywu i wyjęcia modułu migawki. Ja listki migawki wyczyściłem alkoholem. Złożenie aparatu też nie jest proste .
    Gdyby ktoś chciał aby wykonać taką usługę w jego aparacie to podaję mail: dolg1(mallpa)wp.pl .Koszt 150zl. Dotyczy to tylko opisanego przypadku usterki.

Piotr

Tom_T_Bone
    Guest

Domyślnie Czarny wyświetlacz Canon S2IS

Cytat Zamieszczone przez PiotrWaw Zobacz posta
    Koledzy i koleżanki. Ja niestety też mam problem z "czarnym wyświetlaczem". Z mojej obserwacji wynika, że w moim aparacie nie otwiera się migawka. Jeśli chodzi o szczegóły to próbuje się ona otworzyć (np. przy przełączaniu foto/odtwarzanie zdjęć) wykonując niewielki ruch. Serwis zaśpiewał 370zl za naprawę - nie zdecydowałem się.
    Poszperałem trochę w anglojęzycznych forach i znalazłem kilka ciekawych wypowiedzi.
    Pierwsza - moim zdaniem mało istotna - to na włączonym trybie foto otwiera się klapkę od baterii kilka razy, aż migawka zaskoczy. U mnie to też zadziałało, niestety tylko kilka godzin, później znów się migawka nie otwierała.
    [...]
    Piotr
    Też mam ten problem z S2IS - akcja z klapką dała efekt. Dzięki.
    Dam znać na jak długo

szumar
    Guest

Domyślnie

Witam,

Równieź borykałem się z problemami dotyczącymi migawki w S2IS. Kiedy aparat był jeszcze a gwarancji, poszedł z tego powodu do serwisu... naprawili... po jakimś roku może więcej problem powrócił... i jedynym sposobem włączenia sprzętu był patent z klapką, raz działał od razu, innym razem musiałem się tak bawić po kilka razy... czyli pewnie standard jak u wielu...

a teraz Was zaskoczę ;-) otóż ostatnio miałem sporo wolnego czasu i bardzo często zabierałem mojego S2IS w plenerek... sfociłem moje miasto, zrobiłem kilka tysięcy fotek i wiecie co?? nawet nie spotrzegłem kiedy problem z migawką ustapił!!! Obecnie sprzęt startuje bez problemów za pierwszy razem i co najwazniejsze bez żadnych wyjątków ;-)

Być może jest w tym jakaś reguła i sprzęt nie lubi leżakowania w szufladzie i/lub focenia od wielkiego święta ;-) Ciekawy jestem, czy ktoś jeszcze zaobserwował taką sytuację ze swoim sprzętem...??

wilder007
    Guest

Domyślnie

Po kilku latach używania aparatu S2Is pojawił mi się ten problem z migawką. Ostanie zdjęcia robiłem w lato i teraz przed świętami biorę aparat a tu czarny ekran. I pomógł sposób z klapką od baterii. Na jak długo zobaczymy.
    Byłem w serwisie Canona w Atenach w Grecji i powiedzieli mi że tego się nie opłaca naprawiać i żebym wyrzucił aparat. Typowe dla Greków podejście. Nie chce im się dłubać, to lenie.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów