Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: canon S2IS - czarny wyświetlacz

Mieszany widok

PiotrWaw
    Guest

Domyślnie

Koledzy i koleżanki. Ja niestety też mam problem z "czarnym wyświetlaczem". Z mojej obserwacji wynika, że w moim aparacie nie otwiera się migawka. Jeśli chodzi o szczegóły to próbuje się ona otworzyć (np. przy przełączaniu foto/odtwarzanie zdjęć) wykonując niewielki ruch. Serwis zaśpiewał 370zl za naprawę - nie zdecydowałem się.
    Poszperałem trochę w anglojęzycznych forach i znalazłem kilka ciekawych wypowiedzi.
    Pierwsza - moim zdaniem mało istotna - to na włączonym trybie foto otwiera się klapkę od baterii kilka razy, aż migawka zaskoczy. U mnie to też zadziałało, niestety tylko kilka godzin, później znów się migawka nie otwierała.
    Druga - godna uwagi - dotyczyła teorii, że smar użyty w mechanizmie migawki po kilkunastu miesiącach użytkowania aparatu gęstnieje i staje się bardziej klejący - uniemożliwiając otwarcie migawki. Rozwiązanie rozebrać aparat i wyczyścić element migawki. Zrobiłem to, aparat od tygodnia działa i jak dotąd problem migawki się nie pojawia.
    Rozebrałem aparat na czynniki pierwsze zgodnie z instrukcją (krótki opis plus zdjęcia) kolegi który miał problem z E18.
    Zamieszczam link: http://www.dcresource.com/forums/arc...p/t-22385.html
    Moje uwagi: jestem elektronikiem i mimo to zajęło mi to ok 8 godzin. Jest to trudne i jak ktoś nie kocha majsterkowania to zdecydowanie odradzam. Instrukcja zawiera prawie wszystkie informacje z wyjątkiem rozebrania obiektywu i wyjęcia modułu migawki. Ja listki migawki wyczyściłem alkoholem. Złożenie aparatu też nie jest proste .
    Gdyby ktoś chciał aby wykonać taką usługę w jego aparacie to podaję mail: dolg1(mallpa)wp.pl .Koszt 150zl. Dotyczy to tylko opisanego przypadku usterki.

Piotr

Tom_T_Bone
    Guest

Domyślnie Czarny wyświetlacz Canon S2IS

Cytat Zamieszczone przez PiotrWaw Zobacz posta
    Koledzy i koleżanki. Ja niestety też mam problem z "czarnym wyświetlaczem". Z mojej obserwacji wynika, że w moim aparacie nie otwiera się migawka. Jeśli chodzi o szczegóły to próbuje się ona otworzyć (np. przy przełączaniu foto/odtwarzanie zdjęć) wykonując niewielki ruch. Serwis zaśpiewał 370zl za naprawę - nie zdecydowałem się.
    Poszperałem trochę w anglojęzycznych forach i znalazłem kilka ciekawych wypowiedzi.
    Pierwsza - moim zdaniem mało istotna - to na włączonym trybie foto otwiera się klapkę od baterii kilka razy, aż migawka zaskoczy. U mnie to też zadziałało, niestety tylko kilka godzin, później znów się migawka nie otwierała.
    [...]
    Piotr
    Też mam ten problem z S2IS - akcja z klapką dała efekt. Dzięki.
    Dam znać na jak długo

szumar
    Guest

Domyślnie

Witam,

Równieź borykałem się z problemami dotyczącymi migawki w S2IS. Kiedy aparat był jeszcze a gwarancji, poszedł z tego powodu do serwisu... naprawili... po jakimś roku może więcej problem powrócił... i jedynym sposobem włączenia sprzętu był patent z klapką, raz działał od razu, innym razem musiałem się tak bawić po kilka razy... czyli pewnie standard jak u wielu...

a teraz Was zaskoczę ;-) otóż ostatnio miałem sporo wolnego czasu i bardzo często zabierałem mojego S2IS w plenerek... sfociłem moje miasto, zrobiłem kilka tysięcy fotek i wiecie co?? nawet nie spotrzegłem kiedy problem z migawką ustapił!!! Obecnie sprzęt startuje bez problemów za pierwszy razem i co najwazniejsze bez żadnych wyjątków ;-)

Być może jest w tym jakaś reguła i sprzęt nie lubi leżakowania w szufladzie i/lub focenia od wielkiego święta ;-) Ciekawy jestem, czy ktoś jeszcze zaobserwował taką sytuację ze swoim sprzętem...??

Uprawnienia umieszczania postów