Pokaż wyniki od 1 do 10 z 821

Wątek: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Ja jeszcze poczekam na pojawienie się sampli z puszek cropowych jako, że pod taką podpinam obiektywy, a każdy wie, że FF to inna bajka :P
    Ale jaka to różnica? Jak chcesz mieć cropy, to sobie po prostu obetnij brzegi z sampli Cichego. Crop właśnie na tym przecież polega.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ale jaka to różnica? Jak chcesz mieć cropy, to sobie po prostu obetnij brzegi z sampli Cichego. Crop właśnie na tym przecież polega.
    No niezupełnie. 5D ma większe piksele matrycy przez co ma mniejsze wymagania rozdzielczości więc np. crop z 5D 8mpix będzie mieć lepszą rozdzielczość niż cały kadr z 30D czy 350D.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No niezupełnie. 5D ma większe piksele matrycy przez co ma mniejsze wymagania rozdzielczości więc np. crop z 5D 8mpix będzie mieć lepszą rozdzielczość niż cały kadr z 30D czy 350D.
    No tak, jasne, tylko, że idąc tym tropem, to trzeba by było robić oddzielne testy szkła dla:
    5D, 1Ds, MK II, MK III, 30D, 40D itd, bo każdy z tych aparatów ma inną wielkość piksela. A to już trochę hardcore i nie sądzę, żeby ktoś miał ochotę i możliwość robienia takich testów.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak, jasne, tylko, że idąc tym tropem, to trzeba by było robić oddzielne testy szkła dla:
    5D, 1Ds, MK II, MK III, 30D, 40D itd, bo każdy z tych aparatów ma inną wielkość piksela. A to już trochę hardcore i nie sądzę, żeby ktoś miał ochotę i możliwość robienia takich testów.
    No ale tak jest, kupując obiektyw pod cropa ważniejsza jest rozdzielczość w środku kadru i CA niż winietowanie, czyli odwrotnie niż w 5D.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ale tak jest, kupując obiektyw pod cropa ważniejsza jest rozdzielczość w środku kadru i CA niż winietowanie, czyli odwrotnie niż w 5D.
    Rozdzielczość jest ważniejsza dla 30D (crop) czy dla 1DsMKIII (FF)? Myślę, że wszyscy dokładnie wiemy, o co chodzi i w gruncie rzeczy się ze sobą zgadzamy, więc ciągnięcie tego ping-ponga nie ma sensu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
    To jest nie fair, o ile dobrze zrozumiałem informacje zamieszczoną na stronce Tamrona to 70-200/2.8 ma wbudowany silniczek to autofocusa ale tylko w wersji z mocowaniem Nikona inne będą przenosić napęd z body.
    W Canonie nigdy nie było śrubokręta także Twoje obawy są bezpodstawne. W tym Tamronie w wersji EF musi być silnik.

Dokładnie. Choć wygląda na to, że ten Tamron na cropie też będzie całkiem przyzwoity.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie do końca, w 5d masz większe piksele.

Ale na cropie też daje rady...

http://www.negatyw.org/test/tamron70...0mmf28350d.jpg

http://www.negatyw.org/test/tamron70...mmf28350db.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar QBUŚ
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie

*Canon - Coming Soon - please check back
    *Nikon - Coming Soon - please check back
    (with Built-In Motor for use with all Nikon DSLR cameras)
    *Pentax - Coming Soon - please check back
    *Sony - Coming Soon - please check back

To jest informacja ze strony Tamrona, chyba nie bez powodu zaznaczyli że wersja z mocowaniem Nikona będzie miała wbudowany silniczek. Nikon chyba jako jedyny wypuścił trzy aparaty bez silniczka w body: D40, D40x i D60, może Cichy wypowie się na ten temat on macał już ten sprzęt będzie wiedział coś więcej, a jeżeli ktoś wie to byłbym wdzięczny za informacje czy ten Tamron ma funkcje przeostrzania, to pomogło by mi zadecydować co brać Canona czy Tamrona..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QBUŚ Zobacz posta
    *Canon - Coming Soon - please check back
    *Nikon - Coming Soon - please check back
    (with Built-In Motor for use with all Nikon DSLR cameras)
    *Pentax - Coming Soon - please check back
    *Sony - Coming Soon - please check back

To jest informacja ze strony Tamrona, chyba nie bez powodu zaznaczyli że wersja z mocowaniem Nikona będzie miała wbudowany silniczek. Nikon chyba jako jedyny wypuścił trzy aparaty bez silniczka w body: D40, D40x i D60, może Cichy wypowie się na ten temat on macał już ten sprzęt będzie wiedział coś więcej,(...)

Ale o so chodzi ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów