Przecież Ci napisali ile to mniej więcej będzie kosztować...
gdzie tu spychologia?
No, moim zdaniem, jednak się trochę zrehabilitowali.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Troszke bez sensu tylko aby pucha lezala z obiektywem 8 tyg az przyjdzie czesc z Japoni... moze lepiej sie dogadac, ze dasz obiektyw, a dopiero jak dotrze czesc dostarczysz tez puche?
Chyba im się zrobiło głupio. Co bynajmniej nie wpływa na ich podejście do klienta.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Rozmawiałem później z serwisem z Odrzańskiej we wrocku i powiedziano mi że trzeba wysłać puszkę ze słoikiem, "fachowcy" pomierzą sobie oś optyczną, po czym odeślą mi puszkę i dadzą znać kiedy przyjdzie obiektyw. Wtedy ja znów wyślę body i znów pomierzą itd. Ale nie ma nawet 80% pewności, ze będzie ok.
Kilka niezależnych serwisów stwierdziło że jest to wina szkieł a nie elektroniki i nie podejmą się korekcji.
Sam nie wiem komu wierzyć.
Ostatnio edytowane przez piatek77 ; 08-04-2008 o 15:38 Powód: Automerged Doublepost
Odświeżam ku przestrodze dla innych.
Sprawa od początku wydawała się prosta:
-Szkło : Sigma 17-35 dg ex hsm (ta nowsza - filtr 77mm) kupione u dystrybutora K-consult Gdynia
-Gwarancja : Do 25.10.2009
-Serwis : Jest i wykonuje kalibrację na miejscu
20.08.2009 - 1 telefon do serwisu, umówienie się na kalibrację PODANIE MODELU SZKŁA I WYSTĘPUJĄCEJ USTERKI, ustalenie sposobu wysyłki i oznaczenia paczki + poinformowanie że termin realizacji od 2 do 7 dni
21.08.2009 (piątek) - Przyjeżdża kurier DHL i zabiera paczkę na koszt Foto-Service Gdynia (autoryzowanego serwisu sigma na Polskę)
24.08.2009 - 2 telefon do serwisu - paczka dotarła
25.08.2009 - Telefon od niejakiego pana Mariusza z Foto-Service Gdynia - obiektyw został sprawdzony, usterka rzeczywiście występuje - zostanie usunięta w ciągu 14 dni gdyż należy ściągnąć płytkę z JAPONII
09.09.2009 - 3 telefon do serwisu - 2 tyg minęły - płytki nie ma - informacja że całość może potrwać do 30 dni
17.09.2009 - 4 telefon do serwisu - płytki dalej nie ma - pan Mariusz twierdzi że poza emailem nie mają innej możliwości kontaktu z producentem, nie wie nic - oni zamówili teraz czekają - poinformowano mnie że całość może wynieść do 2 miesięcy !!
Niech to będzie przestrogą przed kupowaniem ciekawych aczkolwiek już leciwych szkieł ze stajni SIGMY ( z tego co czytałem w nowych konstrukcjach wypuszczonych w przeciągu 1-2 lat kalibrują od ręki bez problemu). Serwis ma za nic klienta.
Mądry polak po szkodzie bo dzisiaj dowiedziałem się że mogłem napisać pismo w którym miałem prawo zażądać decyzji w ciągu 2 tyg + naprawy w przeciągu następnych 2 tyg. Jeżeli dystrybutor i serwis by się z tego nie wywiązały zmuszeni byliby zwrócić mi całą sumę jaka widnieje na dowodzie zakupu.
W poniedziałek idę do federacji praw konsumenta może tam się dowiem czegoś konkretnego co mogę w danej sytuacji zrobić może jeszcze jest jakaś szansa.
EDIT: Mam prośbę do posiadaczy obiektywów sigma - czy mógłby mi ktoś zeskanować kartę gwarancyjną (całą) i wysłać na maila -> kdphoto@o2.pl, sprawa jest naprawdę pilna potrzebuję skanu dla rzecznika praw konsumenta razem z którym będę konstruował pismo.
Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 17-09-2009 o 12:42 Powód: Automerged Doublepost
Witam
Fakt mogłeś napisać pismo, tylko nic by Ci to nie dało. Bo oni mieli by 2 tyg na odpowiedź co się dzieje ze sprzętem, a na naprawę czas nieokreślony. Tak jest w każdym serwisie, zresztą to pismo nic Ci nie da bo nawet bez tego serwis ma obowiązek w ciągu 14 dni poinformować klienta co się dzieje z jego sprzętem i co będzie z nim robione, natomiast na naprawę nie ma ograniczenia czasowego, chociażby w przypadkach takich jak Twój gdzie części zamienne muszą ściągać z japonii.
Poydrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"18-35+85
Mój obiektyw już jest spowrotem po masie telefonów do serwisu i nerwów, na szczęście już całe działanie szkła jest akceptowalne.
Yova Przeczytaj dokładnie kartę gwarancyjną, wyraźnie napisali że w ciągu 14 dni wszelkie usterki zostaną naprawione i okres ten może się wydłużyć do 30 dni (tak jak to miało w moim przypadku) jeżeli będzie trzeba sprowadzać jakieś części. Tak więc napisanie odpowiedniego pisma mogłoby być przydatne.
Kalibracja 24-70 2,8 HSM sprawnie i bez problemu.
Poniedziałek, kurier odbiera przesyłkę
Piątek skalibrowany sprzęt powraca do mnie.
Brawa
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L