Pokaż wyniki od 1 do 10 z 364

Wątek: Sprzęt w samolocie... Jak?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Mam takie zapytanie, jak wygląda przejście przez odprawę celną z torbą Tamrac Pro 12 + torba z laptopem? Przejdzie to jako bagaż podręczny czy nie bardzo bo mam 2 torby, czy też sprzęt fotograficzny i elektronika jako laptop inaczej jest brane pod uwagę? Wiem że w UK to o takim czymś muszę zapomnieć a jak jest gdzie indziej? Głównie interesuje mnie podróż z Irlandii-Dublin do Polski.

Pozdrawiam
    Przedewszystkim lecąc z Dublina do Polski nie powinieneś przechodzić przez odprawę celną!! Jezeli już to przez odprawę bezpieczeństwa i kontrolę dokumentów.
    Zasada jest jedna we szystkich liniach lotniczych. Bagaz podręczny jest liczony 1 sztuka max 5kg (są wyjatki 6,5kg oraz 10kg). Do bagażu podręcznego nie jest zaliczane:
    - torebka damska
    - torba z laptopem
    - torba ze sprzetem foto
    - aktówka
    Nalezy jednak pamiętać żeby zarówno podręczny jak i torebka, torba na laptopa, torba na aparat nie przekraczały rozmiarów tzw kabinowych. czasami nakazują włożenie do skrzynki i wszystko co się nie zmieści musi byc nadane na bagaż.

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    Do bagażu podręcznego nie jest zaliczane:
    - torebka damska
    - torba z laptopem
    - torba ze sprzetem foto
    - aktówka

Tu proponowałbym jednak sprawdzić.
    Ostatnio wracałem z Londynu i ewidentnie z głośników słyszałem, że bagaż podręczny to jeden „item”, i że torebka damska to też bagaż podręczny.
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K Zobacz posta
    Tu proponowałbym jednak sprawdzić.
    Ostatnio wracałem z Londynu i ewidentnie z głośników słyszałem, że bagaż podręczny to jeden „item”, i że torebka damska to też bagaż podręczny.
    Odwiedzam co roku całą mase lotnisk w tym równiez Londyńskie Heathrow i nie spotkałem się z czymś takim
    latam SAS, Lufthansą, KLM, LOTem, United, AmericanAirlines, Thai, JAL, Cathay Pacific, Quantas, Air Canadą, British Airways i w tych liniach nie ma tego problemu.

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odwiedzam co roku całą mase lotnisk w tym równiez Londyńskie Heathrow i nie spotkałem się z czymś takim
    latam SAS, Lufthansą, KLM, LOTem, United, AmericanAirlines, Thai, JAL, Cathay Pacific, Quantas, Air Canadą, British Airways i w tych liniach nie ma tego problemu.
    No nie wiem.
    Też tak mi się wydawało.
    Wydaje mi się, że nie mogłem źle usłyszeć.
    To był koniec marca na lotnisku Gatwick.
    Stałem w kolejce do odprawy, kiedy z głośników leciała ta wiadomość.

Teraz, to już sam nie wiem.
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K Zobacz posta
    No nie wiem.
    Też tak mi się wydawało.
    Wydaje mi się, że nie mogłem źle usłyszeć.
    To był koniec marca na lotnisku Gatwick.
    Stałem w kolejce do odprawy, kiedy z głośników leciała ta wiadomość.

Teraz, to już sam nie wiem.
    Dobrze słyszałeś.
    Jakoś kilka tygodni temu odprowadzałem dziewczynę na samolot, też na Gatwick'u.

Miała tylko podręczny i w drugim ręku małą kosmetyczkę. Musiała włożyć kosmetyczkę do torebki i udowodnić że ma jednak "jeden" bagaż podręczny
    Konkretnie - ma być jeden "przedmiot podręczny", a jak to sobie upchasz w środku to już mniej istotne.

Myślę jednak że w dużym stopniu jest to zależne od tego kto odprawia.
    Jedna osoba mówi tak, a druga inaczej.

Pozdr,
    Parteq

dazz
    Guest

Domyślnie

Miałem jeden przypadek (i to chyba wlasnie lot do lub z Dublina), że przyczepili sie do 2 toreb podręcznych i kazali związać je razem taśmią przylepną :-):-):-)
    Natomiast podczas innego lotu do Dublina obok mnie siedziała babka, która zawaliła pół luku, pod nogami miała drugą torbę, a na kolanach trzecią

Statyw zawsze wrzucam w bagaż główny, czasem żeby zmniejszyć jego ciężar zabieram głowicę do podręcznego. Raz jednak przez 10 min mi ją badali ze zdziewieniem (to była głowica pistoletowa ;-) ) i to nie w Polsce. W Polsce za to raz chcieli mi robić dokładny przegląd torby foto, kazali wszysko wyjąć, jak zobaczyli ile tego jest i powiedzialem że lecę fotografować ptaki to machnęli ręką ;-) Co i tak mnie zdziwilo bo przeważnie nie czepiali sie do tego sprzętu.

A teraz mam inny problem-jak w bagaż podręczny wcisnąć 600mm z USA?
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 08-04-2008 o 17:12

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dazz Zobacz posta
    A teraz mam inny problem-jak w bagaż podręczny wcisnąć 600mm z USA?
    Lens Trekker ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Przedewszystkim lecąc z Dublina do Polski nie powinieneś przechodzić przez odprawę celną!! Jezeli już to przez odprawę bezpieczeństwa i kontrolę dokumentów.
    Zasada jest jedna we szystkich liniach lotniczych. Bagaz podręczny jest liczony 1 sztuka max 5kg (są wyjatki 6,5kg oraz 10kg). Do bagażu podręcznego nie jest zaliczane:
    - torebka damska
    - torba z laptopem
    - torba ze sprzetem foto
    - aktówka
    Nalezy jednak pamiętać żeby zarówno podręczny jak i torebka, torba na laptopa, torba na aparat nie przekraczały rozmiarów tzw kabinowych. czasami nakazują włożenie do skrzynki i wszystko co się nie zmieści musi byc nadane na bagaż.
    Dzięki andres bardzo mi pomogłeś i cieszę się że nie będzie problemu myślę że torba powinna się zmieścić jak by co to zagadam do stewardesy jak to ktoś wcześniej pisał i dam im na przechowanie, a ten Twój duży Tamrac to co to takiego?

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów