Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Domyślnie

A ja się nie zgodze co do przydatności fps-ów...
    Powiem na przykładzie koszykówki (równie dobrze moze być siatkówka, hokej, piłka reczna itd) Strzelając serię ma sie większe prawdobieństwo trafienia "idealnego". Co mam na myśli? Zawodnik biegnie z piłka i zaczyna jakąś tam akcję... strzelajac seria otrzymamy powiedzmy 6-8 klatek z tej samej akcji w 40D a w 5D pewnie 3-5 (w zalezności od długości akcji) i teraz na tych klatkach a to piłka będzie poza kadrem a to ktoś mu twarz ręką zasłoni, a to mrugnie oczami lub zrobi jakąś durna minę. Tyle ze w przypadku 40D będzie więcej zdjęć do wyboru tego jednego niż ma to miejsce w 5D. I własnie na tym polega róznica! Wiadomo że pozostałe klatki poleca do kosza, tyle ze tak samo poleca z 5D jak i z 40D.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    tak jak ktos powiedzial - lekka orientacja w dziedzinie sportu, ktora sie fotografuje pozwala wiedziec mniej-wiecej kiedy nacisnac spust migawki.
    .
    nie zgodzę się z tym co opisałem powyzej... nawet znajac doskonale dyscypline nie jesteś w stanie przewidzieć WSZYSTKICH sytuacji które moga spowodowac że nie będziesz miał zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    jest jednak jedno ograniczenie w 5d. czas synchro z lampami. jest dluzszy niz w 40d. to jest jedyna wada. i jedyny w sumie powod (oprocz pieniazkow), ze u mnie w torbie lezy 40stka a nie 5d.
    przydatna jedynie w przypadku sportów nazwijmy to "extremalnych" (Bo w normalnej reporterce z zawodów owa synchronizacja zwyczajnie nie ma znaczenia gdyż nie rozstawisz lamp.
    Ostatnio edytowane przez andres ; 07-04-2008 o 15:58 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

Szybkostrzelność nie zawsze idzie w parze z precyzją AF potrafiącego poradzić sobie z dynamiką obiektu na servo. W 40d kilka razy przekonałem się, że mimo dobrego AF i 6,5 klat dostałem w prezencie połowę zdjęć w serii nieostrych. Jeśli ktoś nie robi zdjęć zawodowo - na sprzedaż może śmiało robić sport 40d, przy zarobkowaniu to jednak jedynka musi być.

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

@andres: racja. faktycznie w sportach druzynowych seria ratuje czasem dupe wlasnie w takiej sytuacji, jak opisales.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Dlatego też pisałem o swoich subiektywnych odczuciach - ja z meczu potrzebuję dwadzieścia parę dobrych zdjęć więc nawet mając 3 kl/sek i tak mam więcej materiału niż potrzebuję. Ale niektórzy nie mają tego komfortu więc negowanie ważkości fpsów jest bezsensowne.
    Zawsze można iść krok dalej ale bezkompromisowość kosztuje...
    5d MkII

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam odczucie, że nikt tego nie neguje. Z wypowiedzi wynika, że jest to zależne od rodzaju sportu, który się fotografuje. Ja napisałem, że w sztukach walki fps jest akurat mało przydatne. Inni, że w innych dyscyplinach jest to istotne. Ja np. wierzę w ich doświadczenie w tej materii. Na pewno jak jest więcej fps, to nie zaszkodzi a może pomóc. Natomiast moja opinia jest taka, że jak się zna dyscyplinę, to jest większa szansa na powodzenie. Żeby nie być gołosłownym podaję trzy przykłady. Zdjęcia może nie najlepsze, ale warunki były trudne.

Ostatnio edytowane przez mark_solo ; 07-04-2008 o 23:27

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

no. fajny sport na wykorzystanie flash'y dwa po bokach i zadne warunki nie sa zle :P
    sorka za OT
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    No tajemnicza to ona nie jest, ale nie chciałem zaciemniać obrazu. Tak, chodzi o badminton
    Oczywiście nie zaciemniasz obrazu mówiąc o jaką dyscyplinę chodzi.
    A może to w decydowany sposób pomóc w wyborze body.
    Bo mało kto wie, jak szybki jest to sport

pozdrawiam
    ___
    Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Ja mam odczucie, że nikt tego nie neguje. Z wypowiedzi wynika, że jest to zależne od rodzaju sportu, który się fotografuje. Ja napisałem, że w sztukach walki fps jest akurat mało przydatne. Inni, że w innych dyscyplinach jest to istotne. Ja np. wierzę w ich doświadczenie w tej materii. Na pewno jak jest więcej fps, to nie zaszkodzi a może pomóc. Natomiast moja opinia jest taka, że jak się zna dyscyplinę, to jest większa szansa na powodzenie. Żeby nie być gołosłownym podaję trzy przykłady. Zdjęcia może nie najlepsze, ale warunki były trudne.
    Akurat te trzy zdjęcia sa dla mnie właśnie najlepszym przykładem na przydatność robienia seria i im więcej fps tym lepiej.
    O ile pierwsze jeszcze się broni tak dwa pozostałe już zupełnie nie.. Dlaczego? Jak dla mnie wszystkie 3 zdjęcia sa strzelone za późno.... Gdybys robił seria miałbyś moment uderzenia, pękania cięcia i tego co jest później. Tutaj masz tylko to co jest później, a właśnie w moim odczuciu te wcześniejsze momenty były by ciekawsze.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    Akurat te trzy zdjęcia sa dla mnie właśnie najlepszym przykładem na przydatność robienia seria i im więcej fps tym lepiej.
    O ile pierwsze jeszcze się broni tak dwa pozostałe już zupełnie nie.. Dlaczego? Jak dla mnie wszystkie 3 zdjęcia sa strzelone za późno.... Gdybys robił seria miałbyś moment uderzenia, pękania cięcia i tego co jest później. Tutaj masz tylko to co jest później, a właśnie w moim odczuciu te wcześniejsze momenty były by ciekawsze.
    Nie masz racji. Szybkość uderzenia jest tak duża, że nie miał byś tych faz ruchu. To są ułamki sekund. Wyobraź sobie, że twój aparat robi 10kl/s, czyli jedno zdjęcie na 100ms. Załóżmy, że ręka przebywa drogę od pełnego zgięcia do wyprostu 0.4m. Czyli szybkość ręki byłaby przy 1klatce/100ms = 0.4m/0.1s = 4m/s = 4m*3600s/1h/1000 = 14.4km/h. Gdzieś czytałem, że szybkość ręki boksera jest ponad 100km/s. Licząc w drugą stronę i zakładając szybkość ręki 100km/h, wyprost ręki trwa około 10ms. Reasumując w ciągu 1s mógłbym zarejestrować kilka ruchów ręki tam i z powrotem. Zdjęcia robiłem 30D czyli 5kl/s. Poza tym było bardzo ciemno i musiałem doświetlać lampą. Przy serii lampa nie zdążyłaby się doładować. Próbowałem zresztą serii i efekty były żadne.

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

generalnie seria zawsze daje większe szanse , ale nic nie zastąpi wyczucia dyscypliny .. dzięki niemu ustawisz się tam gdzie masz największe szansę na ciekawy kadr... ale to seria (więcej fps) pomorze Ci uchwycić odpowiedni moment
    Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Przy serii lampa nie zdążyłaby się doładować.
    i na to jest sposób :
    -synchro (bo zakładam że czasy bardzo krutkie)
    -ev na lampie na minus powiedzmy -1 .. lub po próbach manual
    -to samo w body (oczywiście manual ustawiony tak by dawał taką ekspozycje) ..
    -Cn w lampie odpowiedzialny za strzelanie serią (lampa nie czeka na doładowanie do końca tylko strzela czym ma)
    -dodatkowe zewnętrzne aku do lampy
    -ISO 1600 a czasami i wyższe
    Ostatnio edytowane przez ukasus ; 08-04-2008 o 10:01
    Eos system

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów