Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon EF-S 60 f/2.8 Macro USM czy Canon EF 100 f/2.8 Macro USM

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Hej,
    Na normalne wymiary, to masz dylemat 100 czy 150 (180)mm.
    I teraz pytanie, co fotografujesz? Do zabaw z kropelkami na liściach, martwymi naturami itp, lepsze będzie szkło krótsze. Do owadów lepsze jest dłuższe, szczególnie gdy nie masz doświadczenia z podchodzeniem.

Dłuższe szkło to jednak konieczność utrzymania dłuższych czasów, a ja jeszcze nie widziałem wystarczająco oświetlonej naturalnej sceny w makro. Czyli znów - krótszy lepszy.
    Masz jeszcze dodatkowy problem, że jedno ze szkieł nie jest FF, z czasem być może będziesz musiał się przesiadać. Teraz znów wychodzi w drugą stronę.

Do tego dochodzi ten mieszek. Jeśli go będziesz porządnie wykorzystywał, to będziesz miał kłopoty z głębią ostrości. Wtedy szersze szkiełko da Ci te części milimetra ostrości więcej.

Moje osobiste rozwiązanie tego problemu to .. dwa szkła. MP-E65 i 150mm sigmy. Do tego mam trochę pierścieni. Przy odrobinie wprawy, to zestaw dość uniwersalny.
    Mądrego wyboru życzę.
    W wiekszosci owady, do tego mysle jeszcze o lampie pierscieniowej. no i tym szkielkiem mozna myslec o jakims portreciku.
    do sigmy sie zrazilem - 17-70 miala zajemocny FF - 3 tyg czekalem az odesla z kalibracji z serwisu. canon to canon.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dendrome Zobacz posta
    W wiekszosci owady, do tego mysle jeszcze o lampie pierscieniowej. no i tym szkielkiem mozna myslec o jakims portreciku.
    do sigmy sie zrazilem - 17-70 miala zajemocny FF - 3 tyg czekalem az odesla z kalibracji z serwisu. canon to canon.
    No, to masz prosty wybór. Bierz EF100/2.8, nie zmienisz na nic innego (bo i nie ma na co).
    Ja powoli dojrzewam do tej sigmy, bo 180L canona jest nieprzyzwoicie drogie.
    Jarek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a o tym co myslicie? : Tokina AT-X M 100mm D f/2.8 Macro

Uzależniony

Domyślnie

Tamron 90mm 2,8 macro też jest bardzo chwalony. Ogniskowa na cropie też chyba deczko lepsza do portretów.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Tamron 90mm 2,8 macro też jest bardzo chwalony. Ogniskowa na cropie też chyba deczko lepsza do portretów.
    Jej, następny..
    Jak chcesz taką deczko lepszą ogniskową do portretów, to masz EF 100/2 lub EF 85/1.8.
    Szybsze, jaśniejsze, tańsze, z ładniejszym bokehem.
    Ludziska, szkła makro nie służą do portretów
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów