To mój pierwszy post tutaj więc na początek chciałbym się przywitać :]
A teraz do sedna.
Jestem posiadaczem Canona 350D i wczoraj zabrałem się za kalibracje AF. Najdłużej trwało zrobienie kluczyka. Od siebie dodam, że dane na tej francuskiej stronie mnie zmyliły gdyż podany tam jest wymiar kluczyka 1.3mm który absolutnie nie pasuje do otworu w mojej puszce. U mnie musiałbyc to kluczyk ok 0.98mm - zgadzał sie tylko kształt - typowy imbus 6-kątny.
I mam problem - z FF miałem do czynienia zarówno z tamronem 55-200 f 4-5,6 jak i z canonem 50mm f1.8. Co do ostrzenia to sobie poradziłem - wyregulowane prawie idealnie. Problem polega na tym, że przed regulacją AF (centralny) po ustawieniu ostrosci na dany punkt, punkt ten w wizjerze był bardzo ostry (zdjęcia wychodziły z FF) a po kalibracji element w wizjerze na którym ustawiona jest ostrosc jest malo wyrazny i nigdy bym nie pomyslal ze tam ustawiona jest ostrosc mimo tego, że na zdjęciu wlasie ten punkt wychodzi już ostry.
I teraz pytanie co zrobiłem źle? Czy to oba obiektywy mają FF a puszka jest ok? Czy też coś innego ma na to wpływ.
Obecnie posiadam tylko jeden obiektyw - canona wiec nie mam jak sprawdzic dokladnie.
Sorki jesli namotałem troche ale licze na pomoc.
Pozdrawiam