Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: Przesiadka z 400d na 40d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magix Zobacz posta
    Jak dla mnie temu aparatowi brakuje tylko jednej rzeczy... matrycy z pełna klatką ;-) :-)
    6,5fps juz samo w sobie wskazuje na to ze to aparat do sportu, przyrody itp. a nie landszaftow czy portretu.. i dlatego IMHO dobrze ze ma matryce asp-c..

po to jest 5d by byl wybor (zwlaszcza ze cena jest teraz niska) ale rozumiem ze parcie na FF jest modne i czesc ludzi ladowalaby matryce FF do wszystkiego co robi zdjecia

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    6,5fps juz samo w sobie wskazuje na to ze to aparat do sportu, przyrody itp. a nie landszaftow czy portretu.. i dlatego IMHO dobrze ze ma matryce asp-c..

po to jest 5d by byl wybor (zwlaszcza ze cena jest teraz niska) ale rozumiem ze parcie na FF jest modne i czesc ludzi ladowalaby matryce FF do wszystkiego co robi zdjecia

Fakt, 40D jest szybki, 16 zdjęć w serii no i zapomniałem nie słychać takiego łomotu jak w 350D przy robieniu zdjęcia, tylko cichutkie klapnięcie. Ale to, że jest szybki nie oznacza, że nie możesz nim robić landszaftów i portretów.

FF niezależnie do czego jest lepsze od CROPa
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    ciezko sie w kolejnym watku upierac sie przy swoim ale nie masz racji..

tu nie chodzi o to czy jest lepsze ale dla kogo i przy jakich zastosowaniach.. IMHO zbytnio generalizujesz.. ja tam wole wlasnie cropa bo pasuje mi do zdjec jakie wykonuje..

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    (.....)

IMO kolega zbytnio generalizuje 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ciezko sie w kolejnym watku upierac sie przy swoim ale nie masz racji..

tu nie chodzi o to czy jest lepsze ale dla kogo i przy jakich zastosowaniach.. IMHO zbytnio generalizujesz.. ja tam wole wlasnie cropa bo pasuje mi do zdjec jakie wykonuje..
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    IMO kolega zbytnio generalizuje 8).
    No dobra, zwracam honor kolegom Czasami rzeczywiście lepiej wziąć CROPa

mattpl
    Guest

Domyślnie

a ja mam pytanie do kogoś kto się przesiadł z 350d na 40d odnośnie szumów. Chodzi mi, czy mógł by porównać o ile się polepszyło, tzn - porównać że np iso 400 w 350d, to tak jak iso800 w 40d...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattpl Zobacz posta
    a ja mam pytanie do kogoś kto się przesiadł z 350d na 40d odnośnie szumów. Chodzi mi, czy mógł by porównać o ile się polepszyło, tzn - porównać że np iso 400 w 350d, to tak jak iso800 w 40d...
    Ja się przesiadłem i jest o niebo lepiej....

http://img409.imageshack.us/my.php?i...mg0375agn9.jpg
    ISO 1600 Przepraszam, że 800x534 ale to ImageShack.us pomniejsza automatycznie

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

40d udostepnia tryb HI (ISO3200), czego w 400d nie bylo. Zdjecia (szczegolnie w jasniejszych partiach) po odszumieniu wygladaja co najmniej przyzwoicie. Oczywiscie nie ma mowy tu o pelnej rozdzielczosci i wydrukach wielkoformatowych, ale standardowe odbitki sa w porzadku.
    Ergonomia swietna, aparat rewelacyjnie lezy w dloni, wszystkie przyciski pod reka. AF, o czym koledzy juz wspominali, dziala rzeczywiscie jak zapewnial producent bardzo dokladnie. Wystarczy spojrzec na ilosc postow w watkach pt "AF 5d, a 40d". Live view bardziej jako "bajer", ale w pewnych nielicznych sytuacjach pomaga.
    Osobiscie nie zaluje wydanych groszy na przesiadke (400d + grip --> 40d).
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Domyślnie

Ja się przesiadłem z kolei z 300d ma 40d i musze powiedzieć ze wszystko jest 'git' oprócz wyświetlacza, w/g mnie to porażka i jak dla mnie najwieksza wada tego body (byc może ja mam coś nie tak)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie masz nic nie tak :-)
    Wyświetlacz 40D jest do bani i nic tego nie zmieni. Prawdę powiedziawszy to znaczek pocztowy w 300D chyba bardziej mi odpowiadał, przynajmniej dało się, z grubsza, ocenić ostrość i kontrast zdjęcia.
    Nie zmienia to faktu że poza rzeczonym wyświetlaczem wszystko inne mi w tym body pasuje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów