Strona 10 z 33 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Dziękuję, powstrzymywałem się od zamówienia, czekając na Wasz pogląd toż macie niezmierną praktykę.

Jakoś nic na temat Av , napiszcie, jakie ustawienie preferujecie, toż nie wierzę, że wszystkie, jeśli przy jednym wykorzystując umiejętnie ustawienia – pozostałe w zależności od obiektu można dosłownie wszystko.

Pozdrawia Waldek
    ----------------------
    http://rafa.koralowa.pl
    http://katalog-www.eu
    Tak naprawdę to jest jeden podstawowy tryb "M". i ten preferuję.Reszta to po prostu ułatwienia przy okreslonych rodzajach fotek.
    AV-jesli twoim priorytetem jest GO.
    TV-jesli coś sie rusza [jak pies Artura]
    Zielony kwadracik jak dajesz komus co nie umie obsluzyc aparatu,a czasem gdy nie ma czasu na zadne ustawienia.
    funkcja uzytkownika pozwala na własne ustawienie.
    A i tak prawie nigdy nie korzystam z tych nastaw wykonanych przez aparat,bo z reguły jest niezbedna ich korekta. Oczywiscie generalnie rob RAW lub Raw+JPEG.Musze tez powiedziec ze to co powyzej piszę to zaledwie malutki czubek góry lodowej nastaw.Pozdrawiam :smile:

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja korzystam tylko z M i Av. M jak pracuję z lampą a Av jak bez niej. To tak po krótce ale myślę, że jednak treściwie ;-) Tv również jest czasem przydatny jeżeli zależy Ci jedynie na czasie naświetlania a przysłona nie ma znaczenia. Ja i tak korzystam jedynie z M i Av i wszyscy Canonowcy których znam tak pracują( no może oprócz koleżanki której sprzedałem mojego dziadka 300D ale to zupełnie inna historia...) Może tak wszyscy których znam co maja pojęcie o zależności między przysłoną, czasem i ISO i wiedza co chcą uzyskac to używają tylko tych trybów :-D
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Tak naprawdę to jest jeden podstawowy tryb "M". i ten preferuję.Reszta to po prostu ułatwienia przy okreslonych rodzajach fotek.
    AV-jesli twoim priorytetem jest GO.
    TV-jesli coś sie rusza [jak pies Artura]
    Zielony kwadracik jak dajesz komus co nie umie obsluzyc aparatu,a czasem gdy nie ma czasu na zadne ustawienia.
    funkcja uzytkownika pozwala na własne ustawienie.
    A i tak prawie nigdy nie korzystam z tych nastaw wykonanych przez aparat,bo z reguły jest niezbedna ich korekta. Oczywiscie generalnie rob RAW lub Raw+JPEG.Musze tez powiedziec ze to co powyzej piszę to zaledwie malutki czubek góry lodowej nastaw.Pozdrawiam :smile:
    Zacytowałem jedynie janmar’a:-P zdjęcia faktycznie przy ustawieniu Av są zdecydowanie kolorystycznie stonowane, bliższe prawdzie, nie ma tego tak nielubianego przeze mnie „uderzenia” kolorów które daje 5D przy ustawieniach „pełny automat” czy też P.

Ustawienia M hmm spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale pozwolicie, że chwileczkę małą poczekam z tą opcją, jedynie chwileczkę.;-)

Niezmierną trudność podczas fotografowania przyrody sprawia mi perspektywa np przesieki leśnej – długa na powiedzmy 600m, kiedy jest słońce a w lesie swoisty półmrok, tu dopiero się nabawiam nadciśnienia od wstrzymywanego oddechu, ale to z czasem myślę przejdzie – praktyka.

Wiem, że jest tu masa ustawień, toż z instrukcją 5D jestem jak babcie z modlitewnikiem, w zasadzie z „kapelusza” mogę każde ustawienie ustalić ale nadal nie wiem po co, naprawdę pomimo takich ułatwień jakie daje producent – myślę, że mądre głowy pracowały przy oprogramowaniu aparaty, to nadal nie umiem z nich wszystkich korzystać.

Porobiłem na kartach foldery i w każdy folder wrzucam inne fotki z tych samych ustawień, później długie godziny przeglądania zdjęć i analizowania, co nie wyszło i dlaczego.

Właśnie jest godzina 2.10 – ja już po spaniu, ale mnie to wystarcza 4 godz. i analizuję wczorajszy dzień – trudne warunki i aparat warunkom zewnętrznym i mnie sporo wybaczył.
    Na 768 zdjęć 10% mnie zadawala, no może 6%.

Jeśli chodzi o biegnącego pieska to też przy Av mogę go uchwycić jak chcę, ale może będzie lepiej przy stałym czasie.

Toż mam dwa Owczarki Kaukaskie - młode 10 - miesięcy i każde po około 90kg wagi, jeszcze rosną - muszę je focić w każdych warunkach

PS. Mieszkam na samym brzegu osiedla, za płotem henn łąki, o godzinie 17 patrzyłem jak „kołowały” nad łąka bociany – około 20, aż ręce się rwały do „pompki” – teleobiektywu i złapać je z tarasu domu, niestety śnieżyca i bardzo pochmurno, zero możliwości.

Pozdrawia Waldek
    ----------------------

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Zacytowałem jedynie janmar’a zdjęcia faktycznie przy ustawieniu Av są zdecydowanie kolorystycznie stonowane, bliższe prawdzie, nie ma tego tak nielubianego przeze mnie „uderzenia” kolorów które daje 5D przy ustawieniach „pełny automat” czy też[ P.Quote]
    Spoko,spoko cos Ci sie miesza.Rodzaj wybranej ekspozycji [np. AV,M,] Nie ma wpływu na kolorystykę.Zakładajac że robisz JPEG to zmieniasz kolorki uzywając wyboru nasycenia, stylu,itp.Jeżeli [zalecam] Raw to kolor ustawiasz dopiero w obróbce bo RAW nie zapisuje koloru a jedynie ma pliczek z informacja o ustawieniach aparatu.Oddechu nie wstrzymuj,to szkodzi fotce i Tobie :smile: Focisz na miedzywdechu tak jak przy strzelaniu.No i generalnie statyw ,wężyk lub pilot.Ustawienie "P" rózni sie bardzo od "Auto".W P masz wpływ na bardzo wiele parametrów,a na auto możesz tylko naciskac spust. [Sprawdż w instrukcji] Wszystko co powyżej dotyczy zdjęć poprawnie naswietlonych.Jeżeli nauczysz sie poprawnie naswietlac,tzn tak by nie poprawiać ekspozycji softem a jedynie ją przetwarzac [ewentualnie]To bedzie to.I powiedzieć trzeba że potrzebna do tego jest analiza kadru i warunków ,bracketing ,korekta ,analiza histogramu.A Więc mniej zdjęć ale przemyslane,powtórki, histogram,histogram i histogram [na obrazek w LCD za bardzo nie patrz]..Statyw, statyw ,statyw jest wazniejszy od klasy obiektywu.[Tak naprawde mysle].Pozdrawiam.

Domyślnie

Zgadza się, czytałem wielokrotnie w instrukcji, jest taki nawet dział, w dwóch kolumnach o różnicach AUTOMAT i P już znam na pamięć.

Ciekawy jestem, przy jakich czasach, jeśli tego wymaga dobro zdjęcia a nie śpieszy nam się używacie już statywu.

Toż gro zdjęć jest robionych zwłaszcza w przyrodzie pod wpływem chwili – natychmiast, bo nie zdążę.

Teleobiektyw o dużym zbliżeniu statyw nieodłączny, ale kitowy

PS. Jeszcze muszę coś napisać od siebie off topic.
    Przez wiele lat jak gdzieś to pisałem pracowałem w Philips przy produkcji kamer video a później (awans) przy ich serwisowaniu w różnych krajach.
    Tak mi obrzydły, że patrzeć na kamery NIE mogę, nawet jak w sklepie zobaczę gablotę z kamerami to odwracam się jak od rozgniecionego cuchnącego płaza.
    Foto mnie natomiast fascynuje.

Pozdrawia Waldek
    ----------------------
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 19-03-2008 o 13:11

Domyślnie

Sporo osób na forum i tutaj w tym wątku przekonuje mnie do fotografowania w Raw, więc Waldek się zabawił.
    Poczytałem gorącą dyskusję na ten temat w ościennym wątku i sprawdziłem.
    Zrobiłem kilka zdjęć w opcji JPG+Raw i począłem przeglądać.
    Obiekt, rzeczywiście Raw jest ciężkie, ciekawe jak sobie z tym radzicie

Zdjęcia zrobiłem z okna przed chwilą przy słabym oświetleniu w ustawieniu na Av, odległość do obiektu około 40 metrów.
    Skadrowałem ten sam szczegół i poparzyłem na efekt.
    Oto one:
    I następne:

Które zrobiłem w Raw a które w JPG, nie sugerować się wielkością pliku bo mogłem celowo namieszać.:-)
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 19-03-2008 o 18:55

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Chyba pierwsze jpg, a drugie RAW

monalisssa
    Guest

Domyślnie

Witam
    Przepraszam jezeli wtryniam sie w watek...ale jestem nowa jak i na tym forum tak i jako uzytkownik ( szczesliwy) Canona 400d...kupilam ostatnio dedykowana do canonow lampe błyskowa TUMAX DSL880AFZ-C, no i niestety mam z nia problem gdyz po pierwsze dziala ale nie wspołgra z aparatem ( moze trzeba cos przestawic, ustawic-niewiem) po drugie i co najgorsze dziala normalnie wczesniej z 350D i uzytkownik był bardzo zadowolony, dlaczego wiec ja nie moge byc zadowolona ???
    Prosze o odpowiedz, dzieki pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Chyba pierwsze jpg, a drugie RAW
    C80:razz: (wybacz - parafrazuję) mordo Ty moja – strzał w 10, gratulacje.
    Są zdjęcia zdecydowanie piękniejsze w Raw wyostrzone, ale czy warta skórka za wyprawkę – WAGA

Przy okazji, zapytam, jak często ustawiacie balans bieli, toż to szok jeśli napiszecie, że w każdą pogodę i jak to praktycznie robicie, co kartkę niezmiernej czystości nosicie, chyba nieco niepoważne pytanie zadałem, ale raczkuję.

Pozdrawia Waldek
    ----------------------

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    C80:razz: (wybacz - parafrazuję) mordo Ty moja – strzał w 10, gratulacje.
    Są zdjęcia zdecydowanie piękniejsze w Raw wyostrzone, ale czy warta skórka za wyprawkę – WAGA

Przy okazji, zapytam, jak często ustawiacie balans bieli, toż to szok jeśli napiszecie, że w każdą pogodę i jak to praktycznie robicie, co kartkę niezmiernej czystości nosicie, chyba nieco niepoważne pytanie zadałem, ale raczkuję.
    Co do wagi to nie problem.. im człowiek bardziej świadomie robi tym mniej zdjęć przynosi - a serio to trzeba sobie kupić jeszcze ze dwie karty i będzie..

A co do WB to w RAWie się to ustawia bez problemu suwakiem lub pipetą. ale na AWB całkiem przyzwoicie wychodzi chyba że mieszane światło ale wtedy też RAW
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 10 z 33 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów