Pokaż wyniki od 1 do 10 z 120

Wątek: Matówka do 40D - ile kosztuje

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sqid Zobacz posta
    Witam ponownie.
    Vitez-dzięki za odpowiedź, ten wątek czytałem tylko nie mogłem dopatrzyć się na zdjęciu matówki Linii Trójpodziału. Z Twojej odpowiedzi wnioskuję, że 4 główne linie na matówce licząc od środka podczas robienia zdjęć w kadrze tworzą Linie Trójpodziału, zgadza się?
    Dziękuję za pomoc.
    Canon nie ma w swoich firmowych matówkach do 40D w ofercie takiej z liniami trójpodziału.
    Niefirmowe masz tu: http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ca...cat_canon.html - klik po prawej na 'Grid/Crop Lines' pokaże ci opcje do wyboru, interesuje cię 'rule of thirds grid' . Przy zamawianiu z tej strony można sobie wybrać "powiększenia zestawu" .
    Mam namiar kto mógłby ew. z USA przywieźć i w kwietniu będę zamawiał - do 40D, bez OptiBrite bo nie do szkieł manualnych.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Canon nie ma w swoich firmowych matówkach do 40D w ofercie takiej z liniami trójpodziału.
    Niefirmowe masz tu: http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ca...cat_canon.html - klik po prawej na 'Grid/Crop Lines' pokaże ci opcje do wyboru, interesuje cię 'rule of thirds grid' . Przy zamawianiu z tej strony można sobie wybrać "powiększenia zestawu" .
    Mam namiar kto mógłby ew. z USA przywieźć i w kwietniu będę zamawiał - do 40D, bez OptiBrite bo nie do szkieł manualnych.
    Thanks za link-też go wcześniej czytałem. Szukałem czegoś orginalnego Canona ale skoro nie ma to jak narazie jedyne wyjście to Katz Eye. Matówki Katz Eye są odrobinę ciemniejsze i ma to poprawić dodatkowe OptiBrite za dodatkowe 45$. Czy jest to warte swoich pieniędzy, czy tylko wyrzucanie kasy bo jakości i tak w widoczny sposób nie zmieni? Jeżeli koś ma namiary na inne firmy to proszę o komentarze. Pozdrawiam.:smile:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sqid Zobacz posta
    Matówki Katz Eye są odrobinę ciemniejsze i ma to poprawić dodatkowe OptiBrite za dodatkowe 45$. Czy jest to warte swoich pieniędzy, czy tylko wyrzucanie kasy bo jakości i tak w widoczny sposób nie zmieni?
    Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
    Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.

Jeżeli koś ma namiary na inne firmy to proszę o komentarze. Pozdrawiam.:smile:
    http://www.focusingscreen.com - z Tajwanu. Ryzyko cła takie samo.

nikonman
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wg mnie warte jeśli czasem ostrzysz ręcznie.
    Z naciskiem na "jeśli" . Bo w ja np jeśli już w 40D mialbym ostrzyć ręcznie to użyłbym Liveview - sporo dokładniej i jaśniej i jeszcze z powiększeniem, niż wizjerem.

http://www.focusingscreen.com - z Tajwanu. Ryzyko cła takie samo.
    Witam

Po wielu latach zmieniłem cały system z nikona ( stąd mój nick ) na canon-a i paru rzeczy szukam.
    Najbardziej nurtuje mnie jej jasność niestandardowych matówek w stosunku do podstawowej wersji. Dlaczego ? Ano dlatego ,że fokus działa idealnie dla dziury 5,6 nie mniejszej.
    Ja mam 400mm/ 5,6 i troszkę się obawiam ,że jeżeli matówka jest ciemniejsza to może pogorszyć dokładność AF.
    A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ?

Przemek

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonman Zobacz posta
    A może sie mylę i matówka nie ma nic wspólnego z czujnikami AF ?
    Dokładnie tak.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

nikonman
    Guest

Domyślnie

Dzięki Tomku za szybka odpowiedź ,jednak czujniki pomiaru znajdują się gdzieś w pryzmacie . Jeżeli matówki katzeyeptics są nieco ciemniejsze niż canon-owskie to przepuszczą one mniejszą porcję naświetlenia do czujników to tak jakbym miał otwór obiektywu bardziej domknięty. Jeżeli tak jest to w jakimś procencie na pewno wpływa to na szybkość AF. Gdy bym miał 400mm 2,8 nie martwiłbym się

Uprawnienia umieszczania postów