Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Czy jestem normalny??

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Nie wiem, czy dziwny... Wystarczy wejść do działu "dSLR", żeby się przekonać, że co drugi temat to "właśnie kupiłem xxxD, xxD xD, odpakowałem i zacząłem testy. Czy wszystko jest ok?".
    Moze to nie jest do konca takie nienormalne gdy ktos jednak testuje swoj nowo zakupiony sprzet. Zakupil/zmienil sprzet na nowszy, z lepszymi parametrami (wydal sporo kasy - dla niektorych bedzie to bardzo duzo dla innych mniej "zaboli" finansowo) i chce sprawdzic/zweryfikowac czy jest wszystko w porzadku.
    Dodatkowo jesli nie ma jeszcze wystarczajacego doswiadczenia ale jest "naladowany" np. reklama, czytaniem roznych testow, opinii - to czasem ma duze, "wzbudzone" oczekiwania i spodziewa sie iz teraz jego zdjecia beda suuuuper a one jakos takie nie chca byc - powstaje wowczas "mysl" ze to moze wina sprzetu (nawiasem mowiac najczesciej to jednak chyba brak jest umiejetnosci aby wykorzystac dany sprzet, znajac jego np. ograniczenia).

Osoby te zwracaja sie wowczas do bardziej doswiadczonych aby rozwiac lub potwierdzic swoje watpliwosci - w sumie jest to dosc czeste "zjawisko" - moze bardziej doswiadczonych dziwic i denerwowac ale kazdy jakąs tę "krzywą uczenia" miał/ma swoją - czasem bylo szybciej czasem wolniej.

Reasumujac, uwazam iz nie powinno sie "ganic" za takie pytania - w koncu gdzie osoba majaca tego typu watpliwosci ma poszukac pomocy jak nie u kolegow ktorzy maja wieksza wiedze i doswiadczenie.
    (Oczywiscie nalezy zawsze wpierw samemu chociaz sprobowac poszukac odpowiedzi - czasem dobre przeczytanie instrukcji w pewnych kwestiach pomoze, czasem kilka chwil z googlami).
    Pozdrawiam
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

No ale to zależy co kto rozumie pod określeniem 'testy'. Myśle, że to całkowicie naturalne i normalne zachowanie, ja sam nabywając dowolny sprzęt techniczny, czy to elektronika czy mechanika testuję go. Co więcej, jeśli jest taka możliwość robię to jeszcze przed podjęciem decyzji o zakupie np. w sklepie. Uważam to za całkowicie normalne. Myślę, że Twoje podejście nie jest naturalne
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Bywalec

Domyślnie

Co do normalności.
    Zawsze kupuję w dobrych sklepach, gdzie ceny są wyższe niż na Allegro o jakieś 25% (przeciętnie). Nigdy wysyłkowo. Zawsze w fabrycznie zapakowanym pudełku. Nigdy z witryny. Nie zdarzyło mi się trafić na jakikolwiek (!!!) feler. Aparaty ostrzą w punkt, obiektywy nie mydlą i nie "aberrują". Czy to normalne? Dla mnie tak. Bardziej cenię sobie wysoką jakość niż iluzoryczny zysk.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Amator - martwi sie o sprzęt
    Profesjonalista - martwi sie o swój czas
    Artysta - martwi się o światło
    Nigdy nie byłem amatorem! Ale, że jestem ahtystą, nie wiedziałem... ;-) - Nie mam czasu na profesjonalizm.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Co do normalności.
    Zawsze kupuję w dobrych sklepach, gdzie ceny są wyższe niż na Allegro o jakieś 25% (przeciętnie). Nigdy wysyłkowo. Zawsze w fabrycznie zapakowanym pudełku. Nigdy z witryny. Nie zdarzyło mi się trafić na jakikolwiek (!!!) feler. Aparaty ostrzą w punkt, obiektywy nie mydlą i nie "aberrują". Czy to normalne? Dla mnie tak. Bardziej cenię sobie wysoką jakość niż iluzoryczny zysk.
    Ja podobnie i oprócz tego co napisałeś boję się straty kasy, bo po prostu nie ufam. Mógłbym zamówić sprzęt w USA ale boję się że sprowadzająca firma może narobić problemów.
    I jeszcze problemy z gwarancją. Wolę zamówić w moim mieście Szczecin i na naprawę gwarancyjną oddać do sklepu niż w internecie i wysyłać kurierem "na Żytnią".

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Co do normalności.
    Oczywiście, że to normalne. Jeśli masz pewność że ostrzą w punkt - widocznie jakoś to zauważyłeś i oceniłeś, podejrzewam że poprzez zrobienie iluś tam zdjęć. :smile: I teraz pytanie, czy te zdjęcia i później ich oglądanie to test sprzętu czy nie. No musiałeś się jakoś odnieść do zdjęć, by stwierdzić że wszystko w porządku.
    Fotografia

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Co do normalności.
    Coś w tym chyba jest. Cały mój sprzęt został kupiony wysyłkowo. W dążeniu do minimalizacji ceny jest oczywiste ryzyko trafienia na bubel. Wszystkie kupione przeze mnie elementy mają jakieś pokrętne pochodzenie, jakieś niby gwarancje - trochę producenta, trochę sprzedawcy. Coś kupione w USA, coś w De, coś w HK reszta w Polsce ale nic nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji, posiada jakieś niby rachunki i jakąś niby gwarancję sprzedawcy. Wszystko w oryginalnych pudełkach, nowiutkie ale ani przez moment nie miałem poczucia, że dostaję sprawdzony sprzęt. Korpus po wyjęciu z pudełka ani zipnął. Odesłany i bez problemu wymieniony na nowy. Uczestniczę w jakichś "prywatnych" aukcjach Allegro, zamawiam obiektyw gdzieś przez komórkę - jedyne okno na świat sprzedawcy - w tle płacze dziecko... Samopoczucie takie sobie. Przyznam, że dopiero testy w akcji w różnych warunkach upewniły mnie że to na prawdę jest dobry sprzęt. Sam moment zakupu to wyłącznie ryzyko.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Zawsze nosze portfel w prawej kieszeni a telefon w lewej kieszeni. Czy jestem normalny?
    Chyba nie te bo ja nosze wszystkie dokumenty z tylu, w prawej kieszeni klucze i drobne, a w lewej chusteczki
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    Chyba nie te bo ja nosze wszystkie dokumenty z tylu, w prawej kieszeni klucze i drobne, a w lewej chusteczki
    No to gdzie wkładasz dekielek?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    No to gdzie wkładasz dekielek?
    Ja osobiście najchętniej dekielek umieszczam, w kolejności użycia (czyli dostępności):
    - torba
    - kieszeń kurtki
    - kieszeń koszuli
    Do kieszeni spodni jakoś nie lubie. Trudno mi ocenić czy to normalne
    Fotografia

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów