Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: porada: 5d+50/1.4 czy 40d+35L

Dopiero zaczyna Awatar HN70
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No a ja tylko czekam jak tu zawita pewien kolega, który miał dużo do powiedzenia w kwestii wyższości 40D vs 5D .
    ufffff... właśnie skończyłem lekturę tego kultowego wątku (coś a'la wątek o przepałach na matrycowym ;-) wtajemniczeni wiedzą, o co chodzi). Wcześniej ściągnąłem kilka GB zdjęć z www.pixel-peeper.com i.....

...zdałem sobie sprawę jak lamerski wątek założyłem

Moje spostrzeżenia odnośnie porównania 5d+50/1.4 i 40d+35L:

1) ostrość porównywalna pod warunkiem, że nie powiększamy zdjęć więcej niż 50% (crop 100% zabija matrycę dx). Czyli do A4 (i bez szalonego kadrowania) mniej więcej remis.

2) 5d - bokeh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba nie wymaga komentarza

3) 40d - cena, szybkość, AF, LV, uszczelnienia, itp.

powinienem do tego dojść wcześniej, ale nie miałem doświadczenia z FF.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Jakie uszczelnienia? Litosci!

Jako ze mam 40D + 35L moge sie wypowiedziec:

Jesli jedynym priorytetem jest dla Ciebie jakosc zdjec i pracujesz zawodowo na tym sprzecie to bierz 5d + 50 1.4.

Jesli nie to lepiej bedzie chyba zainwestowac w 35L ktore nie tanieje a 5d dokupic do niego za jakis czas:P

Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Jakie uszczelnienia? Litosci!
    w porównaniu do 5d ;-)

Jako ze mam 40D + 35L
    ufff... a już myślałem, że nikt nie kupuje 35L do 40d. Na pixel-peeper była tylko JEDNA galeria z tego zestawu. Ściągnąłem więc sporo zdjęć z 30d+35L zakładając, że ważna będzie wielkość matrycy.
    Jeśli masz gdzieś w netcie swoją galerię to chętnie bym zobaczył jak wyglądają zdjęcia z takiego duetu.
    Ewentualnie, gdybyś miał czas i ochotę to chętnie zobaczyłbym co wychodzi z puszki w zakresie f1.4-f2.8 i iso100-400-800-1600. Światło zastane (miasto nocą?).... albo cokolwiek z tego duetu

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Galerie jakas mam ale to "znaczki pocztowe" glownie, zaraz wrzuce na ftp jakies foty w pelnym rozmiarze i link wysle na pw.

Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Galerie jakas mam ale to "znaczki pocztowe" glownie, zaraz wrzuce na ftp jakies foty w pelnym rozmiarze i link wysle na pw.
    zdjęcia ciekawe - dzięki :-) właśnie dlatego chcę kupić jasne szkło. Do tej pory miałem ciemne szkła i sb-600. Zdjęcia były przyjemne (żona zaczęła wymuszać na mnie kolejne sesje, od czasu kiedy przestała się tak strasznie świecić przy oświetlaniu lampką z body), ale to nie było to czego oczekiwałem. Światło zastane ma zdecydowanie większy urok, ale do tego trzeba mieć jasne szkło i/lub nisko-szumowe body. Przez wiele lat robiłem zdjęcia analogiem + 50/1.4 i tamte zdjęcia podobają mi się najbardziej :-) Zapragnąłem powrócić do swoich korzeni ;-)

...a teraz waham się, czy kupić lepsze szkło(35L) i gorsze body(40d), czy nieco gorsze szkło (50/1.4) i FF :-) Chyba blask 35L przyćmił mi na chwilę rozum.... Tu już nie chodzi o to który zestaw jest lepszy... tu chodzi o to czy taki amator jak ja (ale maksymalnie zakręcony na punkcie fotografii) poczuje różnicę ............. chyba za dużo wina dziś wypiłem.... dobranoc :-)
    Ostatnio edytowane przez HN70 ; 14-03-2008 o 23:07

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów