Niestety nie slyszalem nic o nastepcy.
-----------
Dobrze, to moze inaczej.
Czy rzucily wam sie w oczy jakies straszne
aberracje na zdjeciach?
Niestety nie slyszalem nic o nastepcy.
-----------
Dobrze, to moze inaczej.
Czy rzucily wam sie w oczy jakies straszne
aberracje na zdjeciach?
O i już lepiej. U mnie nie. Mam juz z parę tys fotek z tego szkła (kilka wystaw kocich po kilkaset zdjęc, kilka sesji w studio również kilkaset zdjęć). Na ani jednym nie rzucił mi się ani skrawek aberracji.
Ale ja jakiś dziwny jestem bo nie oglądam fotek w 100% powiększeniu.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
W obiektywach jest to zawsze spotykane zjawisko. Przedstawiłem zdjęcie wykonane w ekstremalnych warunkach pod słońce przy maksymalnym kontraście. Załączony wycinek przy wydruku 20x30 cm z pełnej klatki miałby 12x12 mm. CA na tym wycinku pobranym z samego rogu klatki ma ok. 1 pixela czyli na takim wydruku ok. 0,085mm. Na prawym wycinku przedstawiłem korektę aberracji podczas wywołania RAW-a. Aberracja lekko maleje także podczas przymykania obiektywu np. do optymalnej przysłony 8. Jeżeli mimo to drażni Cię to zjawisko to proponuję zrezygnować z wykonywania wydruków powyżej 40 x 60 cm z takich ekstremalnych obrazków.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Zauważyłem dzisiaj dziwne zachowanie mojego obiektywu.
Ustawiłem centralny punkt AF na środku kwiatka przy ogniskowej 17 i po przestawieniu ogniskowej na 55 punkt AF przesuną się w prawy górny róg o około 3 cm .
Aparat był ustawiony na statywie 3 m od kwiatka.
Następnie po skorygowaniu AF-u i naciśnięciu spustu do połowy zachowanie obiektywu się powtórzyło tylko w mniejszym zakresie około 5mm a po wykonaniu zdjęcia wszystko powróciło na miejsce przy czy słychać było krótką pracę silniczka.
Czy taka praca obiektywu jest normalna ?
Raczej to normalne i wynika pewnie z pracy IS. Blokując ostrość "łapiesz" IS (soczewki) w jakimś określonym odchyleniu, które później jest utrzymywane podczas zoomowania (jeśli cały czas trzymasz spust wciśnięty do połowy). Stąd to odchylenie od osi. Przynajmniej tak mi się wydaje :-) Sprawdź, czy po wyłączeniu stabilizacji nadal ten efekt występuje.
Body, stałki, zoomik
Po wyłączeniu stabilizacji oczywiście efekt ten ustępuje natomiast nadal ucieka centralny punkt AF przy zmianie ogniskowej