Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Retusz w PS a kompromitacja fotografa - odsłona któraś tam...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof Zobacz posta
    Doskonałe technicznie zdjęcie nie musi mieć nic w spólnego z ewentualnymi walorami artystycznymi. Jeśli chodzi o obróbkę cyfrową i analogową zdjęć, jest to jak najbardziej ok, pod warunkiem że nie robi się tego w celu ukrycia błędów które robimy przez bezmyślne naciskanie spustu migawki a w konkretnym i zrozumiałym dla nie-laików celu.

Poza tym nie dewaluujmy znaczenia słów "wyrazu artystycznego" bo jedynie promil z pośród tych którzy zajmują się fotografią lub inną dziedziną sztuki robią to 'na poziomie' (zarówno Radioched jak i Doda nagrywają płyty, jednak tylko w pierwszym wypadku mamy do czynienia z artystami to drugie to jakieś dziwadło które podoba się ludziom niemającym tak naprawdę gustu w tym przypadku muzycznego.
    Tylko gdzie jest napisane ze zdjecie MUSI miec walory artystyczne? Sa dziesiatki innych typow zdjec przy ktorych wlasnosci techniczne dominuja nad wartosciami artystycznymi.
    I dlaczego w przypadku tych zdjec nie mozna usuwac bledow ? Dla jakiejs durnej ideologii ? I co potem powiedziec szefowi ... ze sie nie usunelo w PS jakiegos babola z matrycy bo jest sie fotoszopowym przeciwnikiem ?
    Wez no zejdz na ziemie.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Tylko gdzie jest napisane ze zdjecie MUSI miec walory artystyczne? Sa dziesiatki innych typow zdjec przy ktorych wlasnosci techniczne dominuja nad wartosciami artystycznymi.
    I dlaczego w przypadku tych zdjec nie mozna usuwac bledow ? Dla jakiejs durnej ideologii ? I co potem powiedziec szefowi ... ze sie nie usunelo w PS jakiegos babola z matrycy bo jest sie fotoszopowym przeciwnikiem ?
    Wez no zejdz na ziemie.
    Widzę że nadal nie rozumiesz o czym mówię i co mam na myśli??: Temat jest szeroki i nie da się w kilku zdaniach poruszyć każdy przypadek. Oczywiście że nie każde zdj musi mieć charakter artystyczny, bo i po co np. kobieta trzymająca proszek do prania na reklamie gazetki hipermarketu ma wywoływać w nas odczucia podobne do tych jak na wystawach malarstwa czy fotografii.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widzę że nadal nie rozumiesz o czym mówię i co mam na myśli??: Temat jest szeroki i nie da się w kilku zdaniach poruszyć każdy przypadek. Oczywiście że nie każde zdj musi mieć charakter artystyczny, bo i po co np. kobieta trzymająca proszek do prania na reklamie gazetki hipermarketu ma wywoływać w nas odczucia podobne do tych jak na wystawach malarstwa czy fotografii.
    No ale czy to ja pisalem ze "retusz w fotografii to kompromitacja fotografa" ?
    Jesli nie potrafisz sprecyzowac swoich mysli jednoznacznie to nie pisz tego typu ocen.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czytaj wszystko i staraj się zrozumieć a nie czepiaj się słów wyrwanych z kontekstu, jeśli nie rozumiesz kontekstu to nie zabieraj głosu.

Natomiast to co tu piszę, to moja sprawa, jak Ci się nie podoba co piszę to nie czytaj - proste...? To jest forum (definicję tego terminu sprawdź sobie w słowniku), każdemu wolno wyrażać własne myśli, nawet jeśli Mckane to się nie podoba )
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kristof
    ...Natomiast to co tu piszę, to moja sprawa, jak Ci się nie podoba co piszę to nie czytaj - proste...? ...
    żałosne....
    Pentax K-5 II, Leica M9

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Kristof, wszystko fajnie i pieknie, ale zaraz zaczna sie dyskusje czy kadrowanie to juz kompromitacja, a czy grzebanie w krzywych to juz kompromitacja po wsze czasy... Tak samo czy jak fotograf zrobil genialne zdjecie repo ale akurat bylo za ciemno i wyciagnal sobie z RAWa zeby bylo cos widac to juz zło ?

Taki Dragan, nie mozna powiedizec ze "troszeczke obrabia" swoje prace... taka "Artystka" jest strzelona na ulicy bez zadnych dodatkowych zrodel swiatla, bajerow, ale moooooooooooooooooooocno obrobiona.
    Czy on moze i jest to u Niego sposob wyrazu ?

Pozdrawiam

(ps. zeby nie bylo niejasnosci szanuje i podziwiam prace A.Dragana)

Miasto
    Łódź

Domyślnie

jeśli nie rozumiesz kontekstu to nie zabieraj głosu.
    każdemu wolno wyrażać własne myśli)
    Twoj post jest wewnetrznie sprzeczny. Jak to jest w koncu ?
    Kazdemu wolno wyrazac mysli czy tylko wtedy kiedy sie rozumie ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=gareth;431946]Kristof, wszystko fajnie i pieknie, ale zaraz zaczna sie dyskusje czy kadrowanie to juz kompromitacja, a czy grzebanie w krzywych to juz kompromitacja po wsze czasy... Tak samo czy jak fotograf zrobil genialne zdjecie repo ale akurat bylo za ciemno i wyciagnal sobie z RAWa zeby bylo cos widac to juz zło ?

Taki Dragan, nie mozna powiedizec ze "troszeczke obrabia" swoje prace... taka "Artystka" jest strzelona na ulicy bez zadnych dodatkowych zrodel swiatla, bajerow, ale moooooooooooooooooooocno obrobiona.
    Czy on moze i jest to u Niego sposob wyrazu ?

Jakbyś czytał wszystkie posty odnośnie tej dyskusji to wiedział byś co myślę na temat obróbki w PS i kiedy a także w jakiej formie, zakresie uważam za dopuszczalne:rolleyes:
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Po prostu fotografie pod wzgledem obrobki mozna podzielic na taka, gdzie sie stosuje tylko korekty globalna a'la kontrast, WB i poprawienie ostrosci, co jest czysta fotografia, albo tez uznac prace za przedstawienie wizji autora (np. wspomniany Dragan), gdzie jest juz dopuszczona mocna obrobka. Jedni lubia nieobrobione zdjecia, inni mocno zePSute, ale mowienie o kompromitacji jest chyba bez sensu
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Twoj post jest wewnetrznie sprzeczny. Jak to jest w koncu ?
    Kazdemu wolno wyrazac mysli czy tylko wtedy kiedy sie rozumie ?
    ...zgadza się odnośnie tego co zacytowałeś z mojego postu, jeśli nie rozumiesz o czym jest mowa to nie zabieraj głosu i nie krytykuj (chyba że prosisz o wytłumaczenie, sprostowanie), w innym przypadku jest to mówienie nie na temat, swoje opinie możesz natomiast wyrażać w sposób dowolny - zgodnie z własnymi przekonaniami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Po prostu fotografie pod wzgledem obrobki mozna podzielic na taka, gdzie sie stosuje tylko korekty globalna a'la kontrast, WB i poprawienie ostrosci, co jest czysta fotografia, albo tez uznac prace za przedstawienie wizji autora (np. wspomniany Dragan), gdzie jest juz dopuszczona mocna obrobka. Jedni lubia nieobrobione zdjecia, inni mocno zePSute, ale mowienie o kompromitacji jest chyba bez sensu
    zgadzam się z Tobą w zupełności, powiedziałeś dokładnie to o czym ja myslę i jak uważam, odnośnie kompromitacji natomiast, miałem na myśli fotomontaż postaci (konkretnie Pani Młodej bo od tego zaczął się ten spór) w przypadku gdy jest Ona 'puszysta' i bez jej wiedzy za pomocą takich narzędzi jak np. PS odchudzamy Ją
    Ostatnio edytowane przez Kristof ; 24-02-2008 o 21:29 Powód: Automerged Doublepost
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów