Strona 33 z 35 PierwszyPierwszy ... 233132333435 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 348

Wątek: Testy szkieł na Optyczne.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Po takim teście człowieka zaczynają dopadać wątpliwości, w końcu ma zamiar wydać 4 tysie na jeden obiektyw.
    Oglądając fotki w necie rzeczywiście od czasu do czasu trafi się fotka z tego szkła którą można określić jednym słowem - Wooooow, plastyka i jakaś taka tróiwymiarowość.
    Z innych szkieł takie fotki trafiają się o wiele rzadziej, może to oto chodzi z tą wyjątkowością tego szkła.
    Słabe wyniki (Nieostrość) na brzegach na FF przy niskich przysłonach jest dla mnie do przełknięcia, zastanawiam się tylko nad tą winietą trochę mnie to dołuje, czasami efekt winiety jest pożądany ale czasami nie i co wtedy....chyba po prostu nie używamy tego szkła ??? albo trzeba będzie robić fotki z zapasem po bokach na potrzeby późniejszego cięcia...no chyba że tą potężną winietę da się jednak łatwo usunąć programowo bez straty jakości zdjęcia ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 18-02-2008 o 12:42
    C - lustra, szkła i błysk

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    no chyba że tą potężną winietę da się jednak łatwo usunąć programowo bez straty jakości zdjęcia ?

Pozdrawiam
    Nie da się. Eliminacja winiety to nic innego jak rozjaśnianie obrazu. Jeśli zrobisz na najniższym ISO to po rozjaśnieniu będziesz miał jakość jak na ISO 1600/3200 Czyli jakoś ujdzie, ale jak zrobisz na ISO 1600...

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

trochę mnie to dołuje, czasami efekt winiety jest pożądany ale czasami nie i co wtedy....
    Nie dołuj się podepnij to szkło do swojego body a zrozumiesz, dlaczego jesteśmy z tego szkła zadowoleni i to bardzo. Zapraszam.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Początki nałogu

Domyślnie

to wszystko przez optycznych hehe, oczywiście żartuje ale zastanawiam się od jakiegoś czasu nad czymś tanim, jasnym i w miarę szerokim do ślubów, wiele czytałem oglądałem na temat 28/1.8 i 35/2.0 i raczej to co zobaczyłem i usłyszałem raczej mnie zniechęca do tych szkieł (a może nie słusznie ?)
    W ten wekkend stwierdziłem że kupując któreś z tych szkieł zrobię to bez przekonania...i wcześniej czy pózniej je sprzedam ze stratą i kupie 35/1.4, wiec zapadła trochę szalona decyzja aby uledź finansowej degradacji i kupić 35/1.4 ....no ale dziś przeczytałem test i postanowienie stało się trochę mniej oczywiste, słyszę jednak z waszych wypowiedzi że po mimo wad szkiełko jest jednak warte tej kasy.

P.S.Jak przeglądam fotki w necie z 35/1.4 i 5D na F1.4 do 2.0 to jakoś rzadko się zdarza aby ta winieta była tak bardzo odczuwalna i widoczna … ale to może kwestia tego że została usunięta w czasie obróbki.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 18-02-2008 o 13:25
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Jak Cyfrowe.pl sprzedaje takie szkła, jak wypożycza do testów, to trzeba ten sklep omijać szerokim łukiem.

Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 18-02-2008 o 13:56

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

P.S.Jak przeglądam fotki w necie z 35/1.4 i 5D na F1.4 do 2.0 to jakoś rzadko się zdarza aby ta winieta była tak bardzo odczuwalna i widoczna …
    Pozdrawiam
    Dokładnie i tego się trzymaj, białych tablic nie będziesz fotografował i badał spadku jasności tej bieli w rogach

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    No właśnie, a z forum się tego nie dowiesz, bo kto kupił to się zachwyca. Ba w komentarzu do testu nawet tą winietą się zachwycają
    Normalka "Teraz" już nikt nie pamięta, o duchu, który rozsiewał magiczne ziarno w niektórych aparatach znanej firmy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    Nie da się. Eliminacja winiety to nic innego jak rozjaśnianie obrazu. Jeśli zrobisz na najniższym ISO to po rozjaśnieniu będziesz miał jakość jak na ISO 1600/3200 Czyli jakoś ujdzie, ale jak zrobisz na ISO 1600...
    To prawda, ale uwzględniając, że zależy nam zwykle na rozjaśnieniu nie całkowicie ciemnych fragmentów, to jest szansa, że "przepalimy" nieco szumy i wynik nie będzie taki zły.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 18-02-2008 o 14:49 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

jezeli jeszcze ktos sie zatanawia nad jakoscia 35L to mysle ze najlepiej rozwieje watpliwoscie porownanie z N35 na FF. Cala plastyka i kolory 5d nie sa do pobicia. Zwroccie
    uwage jaki piekny bokeh ma 35L (wiem ze jest jasniejszy 1 EV ale to nie tylko dlatego. i ta winieta jest piekna... jakie przejscia tonalne i kontrasty.... obraz z nikona jest najzwyczajniej plaski...

Przepraszam sie sie tak podniecilem....

To szklo i jeszce 85L 135L jest powodem dla ktorego wiele osob znosi ten pieprzony AF w 5d (oki.. i jescze cena

I jeszce jedno. Mysle ze porownywanie pelnych dziur ma tu sens - przynajmniej ja dla tego kupuje wybrany obiektyw...

i rodzielczosc tez duzo wyzsza ( oczywiscie nie wiem na ile jpg sa wyostrzone...

Ostatnio edytowane przez trampek ; 23-02-2008 o 14:42
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    jezeli jeszcze ktos sie zatanawia nad jakoscia 35L to mysle ze najlepiej rozwieje watpliwoscie porownanie z N35 na FF. Cala plastyka i kolory 5d nie sa do pobicia.
    135L mam, zbieram na 35L kasę, za miesiąc będzie mój. Potem tylko wymiana 85/1.8 na 85/1.2II i jakoś wytrzymam z tym okropnym 5D ;-)

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Klub 35L przyjmie Cię z otwartymi rękoma "Plan-biznes" mam podobny - wymiana 85/1.8 na 85/1.2 Cieszy mnie, że coraz więcej osób zaczyna doceniać 35L. Szukanie "dziury w całym" w tym szkle jest czasem śmieszne. Zakres dynamiczny tego szkła nie ma równych - od reporterki do portretu Nawet fotki linijek cieszą ... a cóż tu mówić o fotografii
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 29-02-2008 o 03:18

Strona 33 z 35 PierwszyPierwszy ... 233132333435 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów