Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
Na jakiej podstawie stwierdzasz to o czym piszesz? Własnej opinii czy wyczytanych gdybaniach?
Na podstawie włanego doświadczenia. Nie mam co prawda 50/1 ale w całej reszcie zgadzam się z osobami narzekającymi. Faktem jest, że im jaśniejszy tym szybciej aparat TWIERDZI, że złapał ostrość i tym mniej prolemów ma z wydaniem radosnego pisku, że złapał. Jednak razem z jasnością obiektywu spada celność.

A z inżynierami Canona, to nie mój wymysł. To tylko wniosek płynący z wyjaśnień kilku osób na forum, które twierdzą, że testowanie ostrości na kartce pod kątem 45 stopni "jest bez sensu, bo czujnik ostrości został tak zaprojektowany że jest dużo większy..." itd. Można więc się tą śmiałą tezą zgodzić i powiedzieć "och, ja głupi chciałem, żeby mój aparat łapał ostrość, tam gdzie chcę, na szczęście wspaniali inżynierowie Canona, niczym programiści Microsoftu wiedzą lepiej, czego chcę i gdzie moje zdjęcie powinno być ostre i zaprojektowali odpowiednio duży czujnik". Można też się z nią niezgodzić i być arogancko przekonanym, że punkt ostrości powinien wybierać forograf, nie aparat...