Strona 14 z 94 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 939

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oranvag Zobacz posta
    Cóż - tak się składa, że jest dokładnie odwrotnie. Jak poczytasz testy obiektywów, to zobaczysz, że im jaśniejszy tym mniej trafień. Właściciele 50 1,4 narzekają trochę.
    Ale po co mam czytać testy obiektywów? Piszę ci jak to jest w moim zestawie. 40D + 50 1.4 albo 85 1.8 = zero problemów u mnie na dowolnym punkcie autofocusa. Nie potrzebuję moich własnych doświadczeń popierać cudzymi testami.
    I jako właściciel czy to 50 1.4 czy 85 1.8 (ma oba szkła, od ponad roku, 40D od września 2007) absolutnie nie narzekam...
    Twoje podejście to gdybanie, moje podejście to opinia użytkownika, która to neguje twoje stwierdzenie że niby jest odwrotnie. Na jakiej podstawie stwierdzasz to o czym piszesz? Własnej opinii czy wyczytanych gdybaniach?
    Chcesz zwalać winę na "inżynierów Canona" - śmiało, zwalaj, wolna wola, ale mnie, użytkownika danych szkieł z danym body, nie masz szans przekonać .

A tak by dodać pikanterii może napiszesz na podstawie jakiego zestawu szkło+body twierdzisz że Canon nie radzi sobie z autofocusem pod kątem 45 stopni?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Na jakiej podstawie stwierdzasz to o czym piszesz? Własnej opinii czy wyczytanych gdybaniach?
    Na podstawie włanego doświadczenia. Nie mam co prawda 50/1 ale w całej reszcie zgadzam się z osobami narzekającymi. Faktem jest, że im jaśniejszy tym szybciej aparat TWIERDZI, że złapał ostrość i tym mniej prolemów ma z wydaniem radosnego pisku, że złapał. Jednak razem z jasnością obiektywu spada celność.

A z inżynierami Canona, to nie mój wymysł. To tylko wniosek płynący z wyjaśnień kilku osób na forum, które twierdzą, że testowanie ostrości na kartce pod kątem 45 stopni "jest bez sensu, bo czujnik ostrości został tak zaprojektowany że jest dużo większy..." itd. Można więc się tą śmiałą tezą zgodzić i powiedzieć "och, ja głupi chciałem, żeby mój aparat łapał ostrość, tam gdzie chcę, na szczęście wspaniali inżynierowie Canona, niczym programiści Microsoftu wiedzą lepiej, czego chcę i gdzie moje zdjęcie powinno być ostre i zaprojektowali odpowiednio duży czujnik". Można też się z nią niezgodzić i być arogancko przekonanym, że punkt ostrości powinien wybierać forograf, nie aparat...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oranvag Zobacz posta
    Na podstawie włanego doświadczenia. Nie mam co prawda 50/1 ale w całej reszcie zgadzam się z osobami narzekającymi. Faktem jest, że im jaśniejszy tym szybciej aparat TWIERDZI, że złapał ostrość i tym mniej prolemów ma z wydaniem radosnego pisku, że złapał. Jednak razem z jasnością obiektywu spada celność.
    No to mamy odmienna opinię na ten sam temat. I pax.

Można też się z nią niezgodzić i być arogancko przekonanym, że punkt ostrości powinien wybierać forograf, nie aparat...
    A wiesz cokolwiek o płaszczyźnie ostrości? Jak się rozkłada i jaki ma na nią wpływ celowanie pod kątem lub przekadrowywanie?

A tak na temat - Vitez jako model (zdjęcia prosto z aparatu):

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Witam kolejna fotka po warsztatach
    Warsztaty przebiegały w miłej i wesołej atmosferze
    Ponieważ były to już drugie to każdy poruszał się pewniej po studiu realizując swoje koncepcje związane z oświetleniem i ustawieniem modelki
    Jak należało się spodziewać przychodzą postępy w fotografowaniu
    Widać było zadowolenie fotografujących (tak sądzę po minach na twarzach podczas spoglądania na monitory swoich aparatów)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[QUOTE=Vitez;433076]
    A tak na temat - Vitez jako model (zdjęcia prosto z aparatu):
    [QUOTE]

Cześć, mogłeś troche nos przypudrować, bo Ci się zaświecił Serek zatrudnił Cie jako modela? może byście na warsztatach pomyśleli o jakimś zdjęciu na okładkę? to by zmobilizowało kursantów do bardziej tfu`rczych zdjęć

Zablokowany

Domyślnie

[QUOTE=werek;430919]moze na scisk ale czekalem dlugo na termin w tygodniu

1. Broncobilly
    2. Kolaj
    3. Marwiol
    4. Alicja
    5. Konrad
    6. Gzak
    7. werek

/QUOTE]

Sergiusz o której startujemy ??

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

[QUOTE=marwiol;433645]
    Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    moze na scisk ale czekalem dlugo na termin w tygodniu

1. Broncobilly
    2. Kolaj
    3. Marwiol
    4. Alicja
    5. Konrad
    6. Gzak
    7. werek

/QUOTE]

Sergiusz o której startujemy ??
    Środa 27 02 godzina 16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Środa 27 02 godzina 16
    Nie, no miała być 17. Weź pod uwagę, że ludzie pracują, i tak się będę musiał wcześniej zwolnić. Na 16 nie dam rady.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jak dla mnie g. 16 może być. Wcześniej już nie bardzo, bo z pracy się ciężko będzie wyrobić.

Co do ilości uczestników, to wydaje mi się, Sergiusz, ze sam wiesz najlepiej, o wiele lepiej niż my, gdzie jest optimum/maximum. Myślę, że to Ty powinieneś wyznaczyć limit uczestników i trzymać się go.
    Dla mnie godzina rozpoczęcia nie ma większego znaczenia. 16 wzięła się z pomysłu aby spotkanie było trochę dłuższe ( o godzinkę ) Ale jak widać nie wszystkim pasuje. Z doswiadczenia wiem, że częsć z uczestników jest trochę na bakier z punktualnością i rozpoczynamy z lekkim opóźnieniem. Z drugiej strony na ostatnim spotkaniu były osoby z Torunia i Siedlec i jakoś dojechały dopasowując się do godziny rozpoczęcia spotkania. Dlatego też nie widzę powodu aby zmieniać godzinę rozpoczęcia spotkania, która była podana i ustalona wydaje mi się, ze w połowie ubiegłego tygodnia.

Aliska
    Guest

Domyślnie

Ja pracuję i mogę być na 17. Jeśli zmienicie godzinę to niestety nie będę mogła wziąć udziału w warsztatach.

Pozdrawiam
    Alicja

Strona 14 z 94 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów