Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 101

Wątek: jaki aparat?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Mam przeczucie, że jest sporo kokieterii w tym "braku wprawy w robieniu zdjęć" u pytającej. Polecam aby sama podjęła decyzję o swoich preferencjach na podstawie tego co pokazali ludzie np. na http://pl.pixel-peeper.com. Będzie łatwiej zdecydować czy podoba się "teleobiektyw" 44 mm w G7/ G9 i czy 400D + kit to gwarancja nieudanych zdjęć. Wszystko tam jest do poglądania w wykonaniu bardzo amatorskim. Polecam.
    P.S.
    Rzeczywiście mało widziałem dobrych kompaktów a w tych które używam na co dzień (G3, A95, A620) majstrowanie parametrami niewiele zmienia - no może oprócz ISO - tu się dzieje!
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 16-02-2008 o 00:37
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Też fakt. Jeżeli nie miałaś do czynienia z lustrami to zainwestuj w dobry kompakcik Canon'a bądź Sony. Albo hybryda spod znaku Leica (Digilux). Nie będziesz mogła w tym za bardzo dłubać ale zdjęcia będą po prostu dobre. Chyba że masz chęci i ambicje by uczyć się lustra w takcie podróży po tej Azji
    Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 16-02-2008 o 08:53
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leia Zobacz posta
    (...) potrzebny jest mi aparat cyfrowy sądzę ze najlepiej lustrzanka, z dobrymi parametrami technicznymi do 3000zł. Obecnie nie mam zbyt duzej wprawy w robieniu zdjęć jednak mam zamiar to zmienic. Aparat jest mi potrzebny w pierwszej kolejnosci na podróż (azja) (...) Po drugie (...) na powaznie glownie tematyka miejska architektura ludzie. poza moimi zainteresowaniami sa landszafty, kwiaty, krajobrazy, robaczki itd.
    używany C350D + kit + C 28-105 f3,5-4,5 USM
    używany C350D + Canon 17-85 IS
    używany C350D + Sigma 17-70
    używany C350D + Tokina 12-24 + C 28-105 f3,5-4,5 USM
    używany C350D + Tamron 18-250

margines na grip, karty, plecak albo torbę, filtr polaryzacyjny -> do wyboru
    używane 350D są teraz śmiesznie tanie
    --

ale ja się nie znam
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Canon proponuje w cenie poniżej 3000 zł zestaw składający się z 400D + C 18-55 + C 55-250 IS. Niemal identyczne zestawy proponuje Nikon (D40X + 18-55 + 55-200) oraz Olympus ( E 510 + 14-42 + 40-150). Może po prostu wypraktykowano, że jest to rozsądny zestaw startowy. Nie potrafię wskazać co takiego niedobrego jest w takim podejściu. Przez wiele lat używałem Eosa 100 z zestawem Sigm 28-70 i 75-300. Naprodukowałem sporo udanych zdjęć (nieudanych też) zanim się z nim rozstałem. Znajomi, którzy kupili lustrzanki nie wyszli często poza obiektyw kitowy, czasami dokupowali jakieś podstawowe tele. Byli bardzo zadowoleni z takich zestawów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Może ja się nie znam, może już ktoś napisał, nie czytałem wszystkich postów, ale jeśli ktoś się nie zna i chce miec dobre zdjęcia, to raczej nie lustro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Może ja się nie znam, może już ktoś napisał, nie czytałem wszystkich postów, ale jeśli ktoś się nie zna i chce miec dobre zdjęcia, to raczej nie lustro.
    Zgadzam się zwłaszcza z początkiem zdania... ;-)

Widziałem już nie jeden raz, gdy zdjęcia wakacyjnych "kompaktowców" stały się nagle lepsze po kupieniu najprostrzej lustrzanki. Przytaczany wcześniej argument o trudności obsługi lustrzanki przez początkującego jest dla mnie nietrafiony. Zawsze jest w końcu "zielone pole".
    Oczywiście zatem popierałbym zestaw oparty na 400d - może ten nowszy kit (18-55 IS) albo ten "lepszy kit" (17-85 IS, choć jak każdy kit ma wrogów). A może nawet 450, choć na pewno zmniejszy kwotę na obiektyw.
    Jeszcze tylko dla przeciwwagi drobny argument przeciw: waga i przenośność. Do Twojej oceny pozostawiam czy sprawi Ci różnicę czy nosisz cały sprzęt fotograficzny (ultrakompakt) w postaci futeraliku przy pasku (razem z dodatkowymi kartami i baterią, oczywiście) czy też jest to kilkukilogramowy plecaczek. Zdarzyło mi się być na kilkudniowym trekkingu w terenie praktycznie tropikalnym i doceniam zalety podróżowania na lekko. Wydaje mi się, że jest ogromna rozpiętość w podejściu "podróż i przy okazji zdjęcia" a "podróż by zrobić mnóstwo zdjęć, z których dużo się sprzeda". Wynika też z tego taka różnorodność powyższych porad.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

ciekawostka - zdjęcia z kompaktu będą lepsze od 400D z kitem - bardzo proszę o przykłady w rawach
    I jeszcze proszę o uwzględnienie szybkości autofocusa, liczby klatek w ciągu sekundy itp.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ciekawostka - zdjęcia z kompaktu będą lepsze od 400D z kitem - bardzo proszę o przykłady w rawach
    I jeszcze proszę o uwzględnienie szybkości autofocusa, liczby klatek w ciągu sekundy itp.
    pod warunkiem ze ma się pojecie co to jest i umie się swiadomie to wykorzystać ....

dla człowieka początkującego to bardzo nietrafione. Dla kogoś kto potrafi fotografować choćby w trybie Av to już co innego ...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    pod warunkiem ze ma się pojecie co to jest i umie się swiadomie to wykorzystać ....
    Nie do końca
    mój kolega przesiadł się z S2IS na 400d. Wielkiego pojęcia nie miał (i na razie uczy się ) stracił makro i tele (przynajmniej na razie dopóki nie kupi obiektywów) a mimo to twierdzi że kupno S2IS nie miało sensu bo powinien od razu kupić lustro.
    Powody które on podawał to - szybkość AF, ilość klatek, RAW, wężyk + czas B, jakość obrazu (nawet przy kicie). Wszystko to często bardzo ograniczało lub wręcz uniemożliwiało zrobienie zdjęcia.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

leia
    Guest

Domyślnie

oczywiście ze miałam do czynienia z lustrzanka wczesniej bawiłam sie zenitem potem minolta, aparaciki analogowe..ale to było kilka lat temu i nie na oszałamiającym poziomie. w ogóle bym nie myslała o lustrzance gdybym miała zero dosw. panasonic wydaje sie byc niezły jednak wolalabym lustrzanke z opcją auto-zeby sie oswoic oraz robic fotki kiedy nie ma czasu na kombinowanie i manual.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów