Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: uniwersalnie- czyli 1 obiektyw w torbie

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale czemu ograniczac sie do 24-105? nie lepiej od razu i dobrze kupic 28-300 L? jeszcze uniwersalniejszy, do tego bialy... a ze kosztuje kilkadziesiat razy wiecej...

/ironia off

tak realnie, myslac w kategorii mozliwosci i cen a nie tylko folderow fotograficznych - bralbym 28-105/3.5-4.5. calkiem solidny obiektyw za rozsadne pieniadze. z tym, ze warto do niego od razu dokupic oslone przeciwsloneczna (kilka $ trzeba liczyc).
    ten ciemniejszy 28-105 to kaszana, 28-200 optycznie gorszy niz 28-105/3.5-4.5 a do 28-135 nie dolozylbym 150$ oprocz sytuacji, w ktorej bardzo potrzebna jest stabilizacja.

24-105 L... tak, fajny jest... szkoda, ze kosztuje 3x tyle
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale czemu ograniczac sie do 24-105? nie lepiej od razu i dobrze kupic 28-300 L? jeszcze uniwersalniejszy, do tego bialy... a ze kosztuje kilkadziesiat razy wiecej...
    Trochę ciężki jest, jak na spacer-zooma :-)

tak realnie, myslac w kategorii mozliwosci i cen a nie tylko folderow fotograficznych - bralbym 28-105/3.5-4.5. calkiem solidny obiektyw za rozsadne pieniadze. z tym, ze warto do niego od razu dokupic oslone przeciwsloneczna (kilka $ trzeba liczyc).
    Mam go i też tak uważam, tyle że z cropowaną cyfrą on nie jest uniwersalny (z FF owszem, zdarzało mi się go nie odkręcać od kliszka przez 2 rolki filmu). W połączeniu z cyfrą wymaga uzupełnienia czymś szerszym, np KIT-em.[/QUOTE]
    24-105 L... tak, fajny jest... szkoda, ze kosztuje 3x tyle
    Ale chociaż stwarza pozory posiadania czegoś na w okolicach szerokiego kąta. No i ma stabilizację, co czyni go bardziej uniwersalnym. W kontekście sprowadzania z USA warto o nim pomyśleć bo taki zakup to czysty zysk.
    I taka dygresja na koniec, bez złośliwości: jak się chce mieć jeden uniwersalny obiektyw to zamiast pchać się w lustrzankę lepiej kupić sobie wypasioną hybrydę.
    Uniwersalne obiektywy mają uzasadnienie do zastosowań okołoreporterskich, w innych wypadkach ich stosowanie to nic innego jak lenistwo użytkowników.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

kodzik
    Guest

Domyślnie

"I taka dygresja na koniec, bez złośliwości: jak się chce mieć jeden uniwersalny obiektyw to zamiast pchać się w lustrzankę lepiej kupić sobie wypasioną hybrydę.
    Uniwersalne obiektywy mają uzasadnienie do zastosowań okołoreporterskich, w innych wypadkach ich stosowanie to nic innego jak lenistwo użytkowników.[/QUOTE]"

Dzieki za wszystkie komentarze i oczywiscie prosze o wiecej.
    Osobiscie spodziewalem sie lekkich pstryczkow o lenistwie i hybrydach wczesniej - nie mozna odmowic im racji,ale ile czasu, panowie zabralo Wam zlozenie swojej (z natury rzeczy nigdy nie dokonczonej) kolekcji szkiel i akcesoriow?
    Ja robie to rok, uwielbiam zabierac swoj aparat w liczne podroze, a tam nie wiem co mnie czeka 'za rogiem', lubie chodzic i pstrykac, zostawiajac sobie jednak mozliwosci podnoszenia umiejetnosci i poziomu fotografowania jaki daje lustrzanka. Oczywistm jest rowniez, ze chcialbym posiadac pelna kolekcje swietnych obiektywow, ale mnie na to nie stac.
    Kupno 2 dobrych obiektywow np. 17-85 + 70-200/300 to wydatek daleko powyzej 1000$ (min.) ,a ja po prostu zastanawiam sie czy majac 300-400$ moge sobie kupic cos przyjemnego niemniej jednak odpowiedzi forumowe na moje zapytanie prowadza mnie do dalszych watpliwosc...i chyba temu maja sluzyc!
    dzieki i pozdrawiam
    Kodzik

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest jeszcze Tamron 28-75 - lepszy od obiektywów, które wymieniłeś w 1 poście. Nie jest drogi (1200 - 1300 zł na Allegro). Ma uniwersalny zakres, choć czasem brakuje szerszego kąta - dlatego m. in. sprzedałem swój egzemplarz, choć byłem z niego bardzo zadowolony.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kodzik Zobacz posta
    ...a ja po prostu zastanawiam sie czy majac 300-400$ moge sobie kupic cos przyjemnego
    To bierz 28-105/3.5-4.5 USM. Kita z torby się dzięki niemu nie pozbędziesz, ale szkiełko daje na prawdę bardzo przyjemne efekty na matrycy, a kosztuje niewiele.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów