Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 350d i ustawienie kolorów pod lab - jak macie w Waszych aparatach???

Mieszany widok

Domyślnie

A czy nie lepiej poprosić w labie o profil kolorystyczny maszyny, a następnie skalibrować monitor na podstawie tego profilu, wtedy dokładnie to co masz w domu na monitorze będziesz miał na wywołanej fotce.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trakool Zobacz posta
    A czy nie lepiej poprosić w labie o profil kolorystyczny maszyny, a następnie skalibrować monitor na podstawie tego profilu, wtedy dokładnie to co masz w domu na monitorze będziesz miał na wywołanej fotce.
    Proszę sobie nie żartować.

Jedyne rozwiązanie to kalibracja monitora kolorymetrem/spektofotometrem. Koszt kalibracji waha się w granicach 100-300 zł, lub pozostaje kupno kalibratora.

Dopiero zaczyna Awatar JAZ
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Proszę sobie nie żartować.

Jedyne rozwiązanie to kalibracja monitora kolorymetrem/spektofotometrem. Koszt kalibracji waha się w granicach 100-300 zł, lub pozostaje kupno kalibratora.

Spyder 2 ostatnio widziałem w tej cenie 399zl.

A Spyder 2 Suite za 749 zł
    Zobacz sam.

http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=321

Mam i sprawdza się świetnie, również w labie. :-D
    Mnie wystarczyła kalibracja monitora do profilu ICC i z takim zapisane JPG.

Przymierzam się od EIZO-CE210K
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Konwersja do profilu LABu samemu w domu w PSie, to cos co sie pewnie dzieje w LABie automatczynie i to tylko kurtuazja z naszej strony. A do tego nie kazdy LAB rozumie roznice miedzy korekcja (np wPhotoShop'e) a kowersja. Nie rozumieja ze zdjecie ktore im przynosisz, jest juz przekonwertowane i trzeba tylko naswietlic (czyli pominoac LaboLudk'a z PSem korygujacego zdjecie, i pominac konwersje przed naswietleniem. Jesli LAB to skonwertuje (jeszcze raz) do profilu LABu wtedy po dwukrotnej konwersji oczywiscie wyjdzie kupa!! Mi sie tak zdazalo w poczatkach walki z kolorami ;-) Ciezko bylo przetlumaczyc w LABie ze to jest juz przekonwertowane do ich profilu Ewidentnie konwertowali raz jeszcze bo zdjecia byly bleee i mialy zafarb.

Marcin

Wystarczy powiedziec, że juz przygotowałeś zdjęcie i mają zrobic bez korekty, konwersji itp.
    Oczywiście zapisujesz, ckopisz jpg. do rozmiaru wydruku w 300dpi.

Tam są fachowcy w dobrym labie. Ja nie mam problemów.
    Gorzej z dotrzymaniem terminów np. w Profilab. :-(
    Ostatnio edytowane przez JAZ ; 14-02-2008 o 14:47 Powód: Automerged Doublepost
    350D + grip, EF-S17-85 IS, EF70-200/2.8L IS, 580EX,

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAZ Zobacz posta

Wystarczy powiedziec, że juz przygotowałeś zdjęcie i mają zrobic bez korekty, konwersji itp.
    Oczywiście zapisujesz, ckopisz jpg. do rozmiaru wydruku w 300dpi.

Tam są fachowcy w dobrym labie. Ja nie mam problemów.
    Gorzej z dotrzymaniem terminów np. w Profilab. :-(
    Skoro juz padla nazwa to ja niestety mialem problem w profilabie wlasnie z przetlumaczeniem, ze zdjec maja nie korygowac i ze sa juz przekonwertowane do profilu maszyny :-( Nie wiem, moze mialem pecha i trafialem na zmiane kogos niekompetentnego??
    Oczywiscie to jest tylko problem przrtlumaczenia im w LABie co i jak maja robic. Jakos to pewnie mozna zwlaczyc. Mi sie nie chcialo.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Uprawnienia umieszczania postów