Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak uzyskać jednolite białe tło

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie Jak uzyskać jednolite białe tło

Czytałem już na forum chyba wszystkie wątki o packshotach łącznie z dość obszernym tematem
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6547
    jednak w dalszym ciągu nie potrafię uzyskać na zdjęciach ładnego jednolitego białego tła. Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak poprawnie ustawić lampy i jakie parametry dobrać aby osiągną dobry efekt.
    Używam namiotu bezcieniowego i dwóch studyjnych lamp błyskowych z parasolkami.
    Poniżej naszkicowałem schemat przedstawiający moje ustawienie lamp (chyba na fotopolis widziałem że tak się je powinno ustawiać).
    Efekty jednak mizerne
    400D + 70-200 f/4 USM, przysłona f/16, czs 1/250s, ogniskowa 131mm, iso 100
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    nie potrafię uzyskać na zdjęciach ładnego jednolitego białego tła.
    kilka sekund w LR

nie jest ladne i jednolite ale chcialem pokazac, ze da sie w doslownie chwile to zrobic.
    Cytat Zamieszczone przez Stach84 Zobacz posta
    Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak poprawnie ustawić lampy i jakie parametry dobrać aby osiągną dobry efekt.
    w tym nie pomoge.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Jeśli przedmioty są małe możesz odwrócić ustwić softbox pod jakimś szklanym stołem/szybą etc, a na jego/jej powierzchnię położyć kalkę techniczną.

Możesz podświetlić od spodu namiot, jeśli masz wystarczająco mocne lampy/flashe/żarówkibłyskowe.

Możesz użyć softu, tak jak to zrobił blum.

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie przejmuj się tym tak, efekty sa calkiem,calkiem.Też walczyłem z tym swego czasu,ale prawda jest taka,ze jak masz białe lub szklane towarki to cienie musza byc, bo inaczej wszystko ci sie zleje w jedna plame i zatracisz kształty.Mam cubelite, ale wlasciwie go nie uzywam, denerwuje mnie ta zabawa ze sciankami, wiec poprzestaje na bialym planie z kartonu.Tło wyprowadzam później w kompie po obrobce fotki.Jeśli mam problemy z cieniami w tle separuję towarek od tła i wrzucam dyżurny podkład z koloru
    #E5E5E5, do katalogu jest w sam raz.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Nie przejmuj się tym tak, efekty sa calkiem,calkiem.Też walczyłem z tym swego czasu,ale prawda jest taka,ze jak masz białe lub szklane towarki to cienie musza byc, bo inaczej wszystko ci sie zleje w jedna plame i zatracisz kształty.Mam cubelite, ale wlasciwie go nie uzywam, denerwuje mnie ta zabawa ze sciankami, wiec poprzestaje na bialym planie z kartonu.Tło wyprowadzam później w kompie po obrobce fotki.Jeśli mam problemy z cieniami w tle separuję towarek od tła i wrzucam dyżurny podkład z koloru
    #E5E5E5, do katalogu jest w sam raz.

nie fotografowałem białej porcelany, ale tu chyba można postąpić jak z fotografią szkła... po bokach dwa arkusze czarnego papieru, i kontury powinny się ładnie zarysować.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    nie fotografowałem białej porcelany, ale tu chyba można postąpić jak z fotografią szkła... po bokach dwa arkusze czarnego papieru, i kontury powinny się ładnie zarysować.
    Mogłbyś mi coś więciej powiedzieć o tym czarnym papierze? w jaki sposób ustawia sie te dwa arkusze? wewnątrz namiotu?
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mnie sie wydaje, że do takich rzeczy stół bezcieniowy jest lepszy. Szkło z kalka techniczna albo kawałek białego plastiku (w Castoramie sa takie "z rolki" na metry) i podświetlenie od dołu - niezbyt mocne - usuwa szczegóły tła. Można taki stół ustawić w namiocie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

poszukaj: Michael Freeman Fotografia Studyjna- i wszystko bedzie jasne doslownie i w przenosni ;-)) wlacznie z czarnymi kartonami.....poza tym wez kilka tutoriali o obrobce...

Domyślnie

persival, na drugim gdyby nie byłoby widać linii horyzorntu byłoby wyśmienicie!
    Jedynie co mnie dziwi.... to zniekształcenia kieliczków w odbiciu... PS?

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Należy też poprawić balans bieli, bo za dużo magenty jest.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów