Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-02-2008 o 01:07 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Oczywiście - z każdej serii kalibracji i oprofilowania Match/BasICColor wynika to co przedstawiłem - walidacja basICColorem wskazuje jednoznacznie, iż profil z Match ma mniejsze dE*94 - widać to wyraźnie na kolorze niebieskim. Co nie zmienia faktu, iż zastanawiająca jest "ruchoma" gamma w Match która waha się w granicach: 2.18 - 2.24. Z trzeciej strony nie ma co popadać w totalny onanizm, jednak jest to troszeczkę dla mnie irytujące, co nie zmienia faktu, iż bardziej chyba zależy mi na mniejszej delcie.
Oczywiście kalibracja Matchem metodą na "LAPTOPA".
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 10-02-2008 o 08:44
Bardziej chodziło mi o to, że podajesz wyniki z dokładnością do setnych, a czasem i więcej, i wyciągasz z tego wnioski. Czytelnicy tym bardziej. Tymczasem błąd samego pomiaru wynikający z fluktuacji świetlówek, niestabilności wyświetlacza i choćby umiejscowienia czujnika może być o rząd wielkości większy. Poniżej przykładowe pomiary wykonane jeden po drugim, na tym samym wyświetlaczu, bez jakichkolwiek zmian, przy naturalnie minimalnie innym położeniu czujnika:
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Biję się w pierś, że skupiłem się tylko na pomiarach monitora EIZO s1931. Właśnie przeprowadziłem serie pomiarów i walidacji na laptopie ACER TravelMate 6282i:
dE*94 z walidacji basICColor
z Match:
średnia: 1.22
max (w niebieskim): 5.23
standard: 1.23
szarość RGB=32: 3.31
gamma: 2.23
z basICColor:
średnia: 0.93
max (w niebieskim): 2.27
standard: 0.57
szarość RGB=32: 2.27
gamma: 2.2
Skalibrowałem również tegoż laptopa i Spyderem. Przedstawiam krzywe szarości:
Match 3:
BasICColor:
Spyder:
Naprawdę nie rozumiem co robi Spyder![]()
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 10-02-2008 o 10:26