Strona 124 z 1000 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174224624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zamknę tylko podwątek tego wątku - wybór szerokiego kąta w moim przypadku padł na 35/2 - AF daje rade
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie zamykaj, tylko wsadź go do 40D i zobaczy, czy dobrze śmiga. Ja cały czas wybieram dla cropa.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do ilości zdjęć: mam zwyczaj wrzucać do googla nazwisko fotografa, którego zdjęcia mi się podobają + interview i kiedy tak czytam wywiady ze znanymi, naprawdę dobrymi [i naprawdę drogimi] fotografami, bardzo często mówią oni, że na ślubie/weselu robią 1500/2000/2500 zdjęć [oczywiście ci, którzy robią cyfrą, bo niektórzy, np. Jose Villa, pozostali przy analogu]. I dodają, że nie ma sensu nie wykorzystywać możliwości cyfry, skoro takie możliwości istnieją.
    Jeff Ascough robi po trzy klatki tego samego zdjęcia, żeby mieć pewność, że któraś z nich będzie ostra.
    Ja też mam zwyczaj robić dublety w szczególnie ładnych momentach, bo żal mi stracić chwilę tylko przez to, że jedna z osób mrugnie, przez co może wyjść na zdjęciu jak naćpana.
    Kilku dubletów wymagają też portrety zbiorowe [nie cierpię ich, ale czasem jestem proszona o ich zrobienie], poniewaz niebezpiecznie/nierozsądnie jest założyć z góry, że wszyscy będą mieli otwarte oczy w tej samej chwili.
    A jesli chodzi o konkretne liczby - my robimy na dwa aparaty, razem wychodzi nam ok.2500 zdjęć. Wychodzi na to, że się lenimy i oszczędzamy migawki :wink:

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

miklo nie mam jeszcze fot na ktorych bylo by cos widać (35/2) ale pierwsze wrazenia takie :
    perspektywa i kadr podobny do 50mm na FF, AF calkiem znośny - jak zmieniasz odległość z 30cm na metr, to go slychac (silniczek) i trwa to 'wiekszy' ulamek sekundy, ale jak zmieniasz z 1m na 5m to odgłos i czas potrzebny do ustawienia ostrości całkowicie porównywalny do 50/1.4USM (mam je obie nałożone i się bawię)
    Co mnie mile zaskoczyło to w zasadzie całkowity brak zniekształceń ma FF - wreszcie twarze z 1m nie przerysowane i ściany proste
    A tak przy okazji to muszę się z Wam pochwalić moją głupotą :
    Co prawda korzenie jej tkwią w tym że już 2 body w życiu w czasie focenia odmówiły mi posłuszeństwa, ale jednak..
    Otóż podpiąłem dla experymentu sigme 10-20 do piątki, ale że jest ciemna a ja robiłem fote w pokoju przy jednej lampce biurkowej, zwiększyłem czułość na 1600. Wszystko pięknie, naciskam migawke a tu wsio gaśnie (w wizjerku) i miga czerwona lampka... Myśle sobie, cholera coś mi sigma broi... Zapiąłem 50/1.4, naciskam migawke i dalej cisza - wsio gaśnie- myśle sobie cholera zepsułem piątke pierwszego dnia...
    Już się miałem załamać, ale po odłożeniu puchy po kilku sekundach uslyszałem trzask migawki.. nawet nie wiecie jak się ucieszyłem tym dzwiękiem:P okazało się że przy przełączaniu czułości włączyłem timerek moja głupota nie zna granic - przyznacie
    Ostatnio edytowane przez myst ; 07-02-2008 o 22:38

Maciek Toliński

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    miklo okazało się że przy przełączaniu czułości włączyłem timerek moja głupota nie zna granic - przyznacie
    to nie jest głupota, to jest guzikologia wg. canona jeżeli nie wykujesz jej na blache to nic z tego , ja mam podobnie...te dwufunkcyjne guziki nie są imho intuicyjne
    CANON...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W sumie do tych w 40D dosyć szybko się przyzwyczaiłem więc z tymi w 5D nie powinno być problemu, boję się tylko że będą mi się mylić między korpusami

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony

Domyślnie

u mnie to tak nawet iso400 nie wygląda a co dopiero 9000 czy 12800 :P
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Trzeba przyznać - robi wrażenie!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Sądzę, że nie widzicie materiału wyjściowego do obróbki, tylko miniaturkę po obróbce. Sądzę również, że nie da się z tego zrobić dobrej odbitki. Nadaje się to tylko do wywołania erekcji u wielu łatwowiernych oglądaczy. A, szkoda czasu jęzor strzępić...
    Jarek

Strona 124 z 1000 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174224624 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów