Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Wątek: Czy warto kupić Canona 40D?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szaza 36 Zobacz posta
    Proszę o podpowiedż. Kolekcjoner pisze, że w 40D brak jest AF. O co chodzi z tym AF-em,? Trochę mało o tym wiem.
    Po kolei. Normalny AF - nawet dużo sprawniejszy niż w dotychczasowych puszkach jest - także spokojnie .
    Jest też w trybie Live View - w celu ustawienia ostrości aparat na ułamek sekundy opuszcza lustro - ustawia ostrość - podnosi lustro i możesz robić zdjęcie. Tyle że to jest jedyny sposób automatycznego ustawiania ostrości w tym trybie. Nie ma tego /i o to mi szło/, który umożliwia ostrzenie bez opuszczenia lustra - na zasadzie detekcji kontrastu (jak w kompakcie).
    Dlaczego to takie ważne? No, bo jak chcę być całkowicie cichy to nie mogę kłapać lustrem. Czyli w 40-tce mając bardzo ciche tryby silent nie mam AF-a. Muszę (chcąc być cicho) ostrzyć manualnie - co dla mnie jest uciążliwe, upierdliwe, (w ogóle leniwy jestem i mi się niechce ), etc. .
    Canon dał ten sposób ustawiania ostrości w 450D ale pytanie czy działa tam też tryb silent. Jak znam naszą ukochaną firmę to nie 8).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-02-2008 o 18:11
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Canon dał ten sposób ustawiania ostrości w 450D ale pytanie czy działa tam też tryb silent. Jak znam naszą ukochaną firmę to nie 8).
    Raczej bez znaczenia. Migawki są dość ciche, natomiast w 40d przeraźliwie dudni lustro. Skoro ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu, to znaczy, że największego źródła hałasu się automatycznie pozbyliśmy (w 450d)?
    Innymi słowy, tak czy siak, 450d będzie prawie na pewno cichszy od 40d.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 03-02-2008 o 18:25

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie rozmycia tylko zmiękczenia i nie tła a całego obrazu, tło to się rozmywa wywalając je poza GO, dzięki zastosowaniu odpowiednio dużego otworu przesłony ;-)
    no tak - przepraszam jakoś głupio mi się napisało
    ale wstyd
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na canonrumors zapowiadają na dniach pojawienie się aktualizacji firmware, która będzie miała AF na zasadzie detekcji kontrastu w LV. Pożyjemy, zobaczymy... Osobiście wątpię.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Kto zapowiada bo jakoś przeoczyłem? To raczej życzenie nisz zapowiedź chyba.
    BTW: I 450 tka będzie musiała lustrem klapnąć w chwili włączenia LV choć oczywiście można jechać na nim cały czas. Ciekawe ile pociągnie bateria?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    Kto zapowiada bo jakoś przeoczyłem? To raczej życzenie nisz zapowiedź chyba.
    www.canonrumors.com

cyt.:
    Sunday, February 3, 2008, 02:52 PM - Canon General
    I've been told by a very good source that Canon will indeed release a firmware update for the 1d3, 1ds3 and 40 to add contrast AF in live view. This will be available before the XSi ships.

Cytat Zamieszczone przez Zigi Zobacz posta
    BTW: I 450 tka będzie musiała lustrem klapnąć w chwili włączenia LV choć oczywiście można jechać na nim cały czas. Ciekawe ile pociągnie bateria?
    Jak ktoś stawia na fotografowanie w LV, to powinien sobie gripa sprawić do 450d. Albo jeszcze lepiej 40d + gripa (o ile dodadzą ten nieszczęsny AF). Lub zasilacz DC (jeśli tylko studio).
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 04-02-2008 o 16:08

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    www.canonrumors.com

cyt.:
    Sunday, February 3, 2008, 02:52 PM - Canon General
    I've been told by a very good source that Canon will indeed release a firmware update for the 1d3, 1ds3 and 40 to add contrast AF in live view. This will be available before the XSi ships.

Jak ktoś stawia na fotografowanie w LV, to powinien sobie gripa sprawić do 450d. Albo jeszcze lepiej 40d + gripa (o ile dodadzą ten nieszczęsny AF). Lub zasilacz DC (jeśli tylko studio).
    A stawia, stawia . Gripa do 40t-tki mam (od 30-tki) ale nie wiem dlaczego miałbym go tam podpinać .
    Co do firmware - Canon raczej dotąd tego nie robił ale nie robili też dotąd zapowiedzi jakie szkła wypuszczą, a było tak w zeszłym roku. Więc kto wie?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

MindFlyer
    Guest

Domyślnie

No to jestem już po zakupach

Nabyłem nowiuśą 40tkę + 17-85 IS USM ... pierwsze wrażenia są takie, że ... jest PRZECIĘŻKA ... ale to oki... trzeba czuć co się trzyma ... póki co to tyle.. reszta niebawem

btw... jak wygląda teraz sprawa z tym firmware'em? jest już coś? wiadomo cokolwiek?
    Ostatnio edytowane przez MindFlyer ; 08-02-2008 o 10:22

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MindFlyer Zobacz posta
    (....)

btw... jak wygląda teraz sprawa z tym firmware'em? jest już coś? wiadomo cokolwiek?
    Nie napalałbym się zbytnio .
    Kapitan Wagner

MindFlyer
    Guest

Domyślnie

a moze jednak nas mile zaskocza?

trzeba byc dobrej mysli

btw
    to szkielko 17-85 is usm jest CALKIEM znosne

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów