Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 400d - co sprawdzic przy za kupie

Mieszany widok

raqq
    Guest

Domyślnie Canon 400d - co sprawdzic przy za kupie

Witam, mam okazje kupic nowego Canona 400d z obiektywem chyba jakimś kit-owym, aparat nie jest ze sklepu tylko od znajmego i w związku z tym rodzi sie pytanie co mógłbym przed zakupem sprawdzic w tym aparacie, zeby wykluczyc jakiekolwiek wady?
    Jestem początkujący i to byłaby moja pierwsza cyfrowa lustrzanka w życiu
    Kolega jest wiarygodny ale lepiej sprawdzic to co sie kupuje

Dziękuje za pomoc, Pozdrawiam.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

obejrzyj dokladnie, czy nie ma zadrapan obudowy, czy w laczeniach czesci korpusu nie widac brudow (piasek? kurz?). wlacz, zrob jakies zdjecia, pocwicz ostrzenie w slabszym swietle (jak pracuje AF?), sprawdz czy dzialaja wszystkie klawisze...

to powinno dzialac, laski nie robi
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Sprawdz, czy w ogole robi zdjecia

A tak powaznie, warto zobaczyc, w jakim stanie jest matryca - zrob zdjecie jakiegos jednolitego tla (niebo?) i przyjrzyj sie dokladnie, czy aparacik nie wprowadza jakichs widocznych plam, punktow etc.

Poza tym, jesli dzialaja wszystkie przyciski, sprzet rejestruje zdjecia, komunikuje sie z komputerem, wszystko powinno byc ok.
    400d + BG-E3 + EF17-40/4L + EF50/1.8II + EF70-200/4L + 430EX + RS-60E3 + RC-1 + kilka Sandisk'ow Extreme IV 2GB + filtry Hoya S-HMC
    Minolta Dynax 5 + 24-105/3,5-4,5 D + 50/1,7 + Sunpak AF4000 + Fuji Superia 100

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    Sprawdz, czy w ogole robi zdjecia

A tak powaznie, warto zobaczyc, w jakim stanie jest matryca - zrob zdjecie jakiegos jednolitego tla (niebo?) i przyjrzyj sie dokladnie, czy aparacik nie wprowadza jakichs widocznych plam, punktow etc.
    Ustaw tryb Av, zoom na maksa pierścieniem, wyłącz AF (przełącznikiem na obiektywie), przysłonę na maksa (F36 w kitowym obiektywie) pokrętłem, skieruj aparat na jakieś jednolite (najlepiej białe lub podobnie) tło i zrób kilka zdjęć. Potem obejrzyj je w powiększeniu, czy nie ma jakiś brudów na matrycy (no dobra, jest spora szansa że będzie jakaś kropeczka w rogu, bo ciężko się tego ustrzec, ale ocenisz ogólnie w jakim stanie jest matryca).
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

i rozumiem, ze jak bedzie jakas plamka to nie kupowac puszki

syfow na matrycy pojawi sie pewnie jeszcze wiele - od tego jest gruszka i inne "akcesoria czyszczace" .. naprawde warto zdac sie na zdrowy rozsadek a nie liczyc kazdego hot/dead pixla itp .. czym sie rozni kupno 400d od kupna odkurzacza, pralki czy telewizora

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    i rozumiem, ze jak bedzie jakas plamka to nie kupowac puszki
    Ze zrozumieniem czytaj. Plamki są nieuniknione, ale czym innym jest mała plamka w rogu a czym innym pełna brudu matryca (takie też się zdarzają). I to nawet nie chodzi o to, że można wyczyścić, ale daje znać o tym, jak utrzymywał aparat poprzedni właściciel. Swoją drogą, najlepiej to by było założyć pinhole lens, wtedy wychodzą takie brudy na matrycy o jakie nigdy byście jej nie posądzali :P
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    czym innym jest mała plamka w rogu a czym innym pełna brudu matryca (takie też się zdarzają).
    brudne matryce zdarzaj sei nawet w nowych aparatach.. i co rozumiesz przez "pelna brudu" matryce - ile to jest - jedna kropka, piec, czy dwadziescia ;-) ?? kazda taka plame przeciez mozna w prosty sposob usunac :smile:

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    I to nawet nie chodzi o to, że można wyczyścić, ale daje znać o tym, jak utrzymywał aparat poprzedni właściciel.
    a co jesli nie dbal, mial owa ""pelna brudu" matryca a przed sprzedaza ja wyczyscil ?? IMHO to nie jest zaden sposob a jedynie proba uspokojenie wlasnego sumienia "ze sprawdzilem".. jesli juz to moze ocenic stan lustra - jego juz sie tak latwo nie wyczysci :razz:

a najwazniejsze raqq pisze, ze:

Cytat Zamieszczone przez raqq Zobacz posta
    Kolega jest wiarygodny
    wiec ne doszukiwal bym sie teorii spisskowej tylko obejrzal aparat i umowil sie ze np. mam pare dni "gwarancji rozruchowej".. tymbardziej ze aparat jest nowy, wiec moze jeszcze z gwarancja..

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Wybaczcie, ale nie mogłem wytrzymać.

Za kupie...czy chodzi o to co jest za kupą ?.:-D

raqq
    Guest

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi, już nabyłem 400d nie stwierdziłem żadnych wad, rys które wymieniliście.
    Teraz została mi nauka jak tą maszynkę wykorzystac należycie, gdyż jestem bardzo początkującym fotografem amatorem

Jeszcze raz dzięki, Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

A sprawdziłeś czy ma pudełko, ładowarke i papiery

Uprawnienia umieszczania postów