Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: Czy warto kupić Canona 40D?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

I bardzo dobrze bo czemu ma za dużo ludzi cieszyć się sprzętem
    A już zupełnie serio to potwierdzam to co pisali inni. To udana pucha i śmiem twierdzić, iż najlepsza jaka do tej pory wyszła z seri xxD.
    A zakupami w stanach występuje ponoć problem gwarancji - w europie nie naprawisz w razie odpukać czego trzeba słać za ocean.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Z zakupami w stanach uważaj - ostatnio bardzo uaktywnił sie UC. 4 przesyłki odbierałem z cła. W takeij sytuacji to nie ma sensu. A co do puchy to kup najlepszą na jaką Cię stać bo w przeciwnym wypadku i tak niebawem będziesz wymieniał a to wiąże się z problemami i stratą kasy. Sądzę że 40D to dobry wybór.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

witam
    co do 40D - polecam. kupiłem go ze 2 miesiące temu jestem bardzo zadowolony. przesiadłem sie z 350D. To naprawdę skok o kilka pięter wyżej. Ale żeby nie było tak różowo - i tak trzymam mojego analoga E50 na naprawdę fajne ujęcia :-)

Domyślnie

Póki co mam jeszcze 350D. Bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem 30D lub 40D. 30D model dobrze sprawdzony i przetestowany, 40D ........ No właśnie, słyszałem, że mydli? Czy to prawda?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szaza 36 Zobacz posta
    Póki co mam jeszcze 350D. Bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem 30D lub 40D. 30D model dobrze sprawdzony i przetestowany, 40D ........ No właśnie, słyszałem, że mydli? Czy to prawda?
    Ma inny filtr przed matrycą który powoduje że w pierwszym odczuciu faktycznie fotki są mydlane - jak robisz w RAWach to mocniejsze niż w 350D wyostrzanie niezbędne, jak w jpgach to na zerowych ustawieniach też będą bardziej mydlane - trzeba w profilach ustawić mocniejsze wyostrzanie - ale jak to opanujesz to już całkiem spoko - przez ten słabszy filtr matryca chyba rejestruje więcej szczegółów..
    350kę mam cały czas ale to dlatego że za obecne pieniądze szkoda mi sprzedać a córka zaraz będzie się uczyć focić - oszałamiającej poprawy jakiści nie zauważyłem (choć jest trochę lepiej) za to ergonomia całkiem inna - ale na 350D nie narzekałem i nadal nie narzekam..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Po 3 latach pracy na nikonach przesiadłem się na 40d i miodzio:-), jedyną rzeczą nie przydatną moim zdaniem jest LV. Polecam, tylko proszę pamiętać że żaden aparat nie wyda nam sie dostatecznie dobry gdy nie bedzie do nich odpowiednich "szkieł".

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

kup 450
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

OK. Dziękuję za rady. Chcę kupić do 40-ski obiektyw Canona 24-105f/4 L IS USM. Mam nadzieję, że będzie wszystko OK i nie będę musiał przepraszać mojej 350tki. Teraz mam obiektyw Sigma 28-70 i też mam czasami wrażenie, że niektóre zdjęcia są zamydlone. Kalibrowałem obiektyw, ale bez rezultatów. Faktycznie, większość zdjęć robię w RAW-ie i może przez to lekkie mydełko. Ale mam nadzieję, że po zmianie sprzętu będzie OK. Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze jedna prośba koledzy. Jak 40-ka wypada z ostrością przy 30D? Mocno zastanawiam się, czy nie kupić 30 D. Czy aż tak dużo przemawia za
    40D? Fakt, co nowe to nowe, ale jak mówi Piotrfoto, bez szkieł cudu nie będzie.
    Artus, a co powiesz na 350D i obiektyw Canon 24-105 f/4? Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Szaza 36 ; 30-01-2008 o 21:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szaza 36 Zobacz posta
    Artus, a co powiesz na 350D i obiektyw Canon 24-105 f/4? Pozdrawiam.
    A co mam powiedzieć - używałem 24-105 z canonem 350D jako podstawowym skłem przez ponad rok.. dopóki nie kupiłem stałki 85/1.8 było super - a serio to świetne szkiełko jako spacerzoom.. zrobiłem też ze 2 śluby - naprawdę spoko.. co do 30/40D to nie wypowiem się - odnośnie 40D to jak już gdzieś pisałem - ze względu na inny filtr przed matrycą trzeba się przyłożyć do obróbki jak robisz w RAW (więcej wyostrzać w stosunku do 350D) ale efekty sa przyzwoite.. na 24-105 też bardzo fajnie chodzi..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

40 ma w ustawieniach profili (jak pisał arturs) między innymi opcje STANDARD i NEUTRAL. Trzeba wybrac standard - to wyostrza o 4 działki. Neutral wszystko ma na "zero" i wydaje się by mydlane.
    Kiedy robię coś na 17-40 L, to zostawiam to wyostrzenie, a kiedy zakładam 50 1.4 muszę w programie ściągnąc, bo tak ostrzy :-)

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów