Tak , myślałem o przesłonie oczywiście![]()
Dzięki Wam wszystkim za uwagi :
skończyłem swoje porównanie i wyszło mi jednoznacznie : 16-35/2.8LII jest lepszy od 17-40/4 w zakresie przesłon 4 do 11 i ogniskowych : 16/17, 24.
Czyli to co głównie mnie interesuje na 5di do tego zaleta dodatkowo światło 2.8.
Ogniskowej 35 już nie brałem pod uwagę bo mam 35/1.4 i temu już niewiele jest w stanie dorównać
Dla ciekawości innych porównałem również swój 24-70/2.8L z 16-35/2.8LII w zakresie 24 mm i ten ostatni też jest lepszy jakby ktoś miał wątpliwości.
Masakra kontaale bye 17-40/4
![]()
A mógłbyś to dla mnie zrobić? A już fantastycznie będzie jak pokażesz jakieś foto :-)
Mam do 5D 17-40/4 (architektura / krajobraz) i chciałem dokupić jeszcze 35/1.4 do portretu. Ale że kasy mi jednak szkoda to pomyślałem że zamiast nich dwóch wezmę 16-35/2.8L II.
Pytanie jest takie czy ten drugi na 35mm/2.8 daje ładne i ostre obrazki?
Światło jest mi potrzebne tylko przy 35mm więc ewentualnie też rozważę zostawienie 17-40 i dokupienie 35/2.0 ale jakoś ten plastikowy rupieć mnie odpycha :-)
Zrób cokolwiek, byle to co będzie w narożnikach mieściło się w głębi ostrości żebym mógł zobaczyć czy ostrość jest dobra.
Zdjęcia na http://imageshack.us a wrazie problemów to się jakoś przez maila dogadamy.
Dzięki z góry.