Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: #47 Wykonanie przeniesienia elektroniki z adapterów systemu EOS na mieszek M42

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Dla kogoś kto ma zacięcie do majsterkowania skonstruowanie czegoś takiego jest bardzo proste. Niestety nie obejdzie się bez usług dobrego tokarza. Ponadto trzeba wykonac dwie płytki drukowane. Co do pierścienia pośredniego to wcale nie musi byc canonowski. Można zrobic to na bazie pierścienia Kenko lub Soligor. W przypadku tych dwóch nie będzie można używać obiektywów canona z mocowaniem EF-S. Ale jak ktoś się uprze to te pierścienie też mozna przerobić tak aby dało sie do nich wsadzić obiektywy EF-S. Co do pierścienia canona, to bazując na nim można zrobić konstrukcję całkowicie odwracalną tzn. gdy nam sie znudzi mieszek to mozna pierścien po prostu odkręcić od mieszka i poskładać zpowrotem . Z pierścieniami innych firm już to tak różowo nie wygląda. Ja jestem w trakcie przeróbki mieszka Novoflex. Tą metodą można przerobic mieszek dowolnej firmy. Po prostu trzeba zmodyfikować na etapie konstrukcji mocowanie pierścieni do mieszka .

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam zacięcie do majsterkowania ale niestety nie mam tokarki :sad: Znalazłem na giełdzie foto w Warszawie jednego Pana co robi redukcje filtrowe i wstepnie powiedział mi, że takie adaptery może mi zrobić po 50 zł sztuka . Niestety przy dokładniejszym wymierzeniu i rozrysowaniu wszystkiego powiedział, że cena będzie wynosiła po 150 zł za sztukę - stwierdził ze koszty podnosi dodatkowe wykonanie narzędzi do zrobienia tych pierścieni i materiał z których zostaną one wykonane.
    Po dodaniu wszystkich kosztów skontaktowałem się z Panem Stopą i razem z przesyłką i tak wyszło taniej skorzystać z jego usług. (zrobił mi adaptery z mojego canonowskiego pierścienia 12mm za 300 pln).
    Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem takiego mieszka i bardzo go sobie cenię.

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Witam.
    Jakoś drogo cię potraktował ten tokarz.Ja swoje adaptery zamówiłem u tokarza który ogłaszał się na Allegro. Co prawda były do innego typu mieszka. Razem z materiałem kosztowały mnie 80 zł za komplet plus kilka zł za przesyłkę.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dlatego zamówiłem u Pana Stopy - miałem razem z montażem i już nie musiałem kombinować
    Swoją drogą kumpel popatrzył na to moje cudo i mówi, że jego Tata pewnie by to dał radę wytoczyć - ale skąd miałem wiedzieć

auriga
    Guest

Domyślnie

Pomysł dobry, ale nie do końca!
    Spróbuj dokupić w sklepie ze szpejami elektroniczymi złącza pasujące na ten kabelek.
    Jakiekolwiek, ale najlepiej zaciskane.
    Odpadnie ci problem lutowania i izolowania tej wstążki - a i estetyka całości na tym zyska

Na 1 rzut oka może pasować wtyczka-gniazdo RJ-45.

Dodatkowo - możesz to łączyć i rozłączać, lub przedłużać!
    Wtyczkę i gniazdko możesz na tych kabelkach zacisnąć nawet, jeśli już to polutowałeś

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja wiem ze mozna myslalem nawet sobie pewnego czasu czy by tych kabelkow wogole nie wywalic i sobie nie zrobic jakiegos przekaznika radiowego lub na podczerwien - pozostaje tylko pytanie po co kabelek dynda, ale najlepsza stara szkola mowi - im prosciej tym lepiej ;] i tego sie trzymam jak masz wiecej bajerow wieksze prawdopodobienstwo ze cos sie spierniczy...
    Nie chcialbym potem po porannej pobudce o 3 rano potem godzinie jazdy samochodem i godzinie na pieszo przez jakis las w momencie stosownym nie moc zrobic foty :]

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

nie potrzeba wcale płytki drukowanej
    Sam zrobiłem takie cudo, na bazie mieszka praktica B

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no dobrze Panowie ja nigdzie nie napisałem, że to co ja mam to jest najlepsze - ja po prostu nie widzę prostszego sposobu na połączenie z możliwością regulacji długości?
    Do wykonania mieszka nie trzeba żadnych płytek! tam się lutuje drucik w drucik (a konkretnie drucik do sprężynki) i z drugiej strony do styku.
    Prawda jest taka że jak się to zrobi z głową to w canonowskim na pewno można wrócić do poprzedniej konfiguracji.
    @roa - masz jakoś połączone oba pierścienie w środku mieszka?
    mógłbyś jakoś dokłaniej opisać jak to połączyłeś?
    Masz przeniesienie elektroniki (pewnie tak bo inaczej nie widzę sensu robić mocowania na bagnet skoro można zrobić to firmowe elementy plus przejściówka m42) czy tylko możliwość podpięcia mieszka?
    uchyl trochę rombka tajemnicy.

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    @roa - masz jakoś połączone oba pierścienie w środku mieszka?
    mógłbyś jakoś dokłaniej opisać jak to połączyłeś?
    Masz przeniesienie elektroniki (pewnie tak bo inaczej nie widzę sensu robić mocowania na bagnet skoro można zrobić to firmowe elementy plus przejściówka m42) czy tylko możliwość podpięcia mieszka?
    uchyl trochę rombka tajemnicy.
    Mam przeniesienie elektroniki. Kable są schowane w konstrukcji pierwotnej mieszka. Lutowane są do styków.
    Pracuję nad mieszkiem do Sony/Minolty, ze śrubokrętem, choć AF na nic się zdaje przy takich zbliżeniech, klient sobie zyczy śrubokręta, to go dostanie ;-)

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

aha, jest 8 styków, ale kabli wystaraczy 7...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów