Strona 50 z 55 PierwszyPierwszy ... 404849505152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 550

Wątek: przeżycia zarabiających na zdjęciach;) (odnoga od wątka giganta)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Cool

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    e tam, jak szłam z moją pleksi pod pachą do domu, to gdyby wiatr był silniejszy, może bym se podfrunęła pod dom, bo to się fajnie gibało i ciekawe przy tym dźwieki słychać, jak się gibie, ubaw miałam niezłyDD
    hehe tło z pleksi dajmy na to 3x3 metry

ktoś tutaj wyżej prosił o setup zdjęć na białym tle before&after, a może to było w wątku gigancie a nie jego odnodze :P cóż napiszę tutaj.

wszystkie wymiary, odległości są podawane tak 'na oko'

Setup:
    - zaciemniona piwnica (zero zewnętrznego światła)
    - tło z białego płutna, jakieś 2m za modelem,
    - dwie żarówki błyskowe 45Ws skierowne tak na tło aby oświetlić w miare równomiernie całość (odl jakieś 1-1.5m od tła)
    - softbox domowej roboty 80x80cm, a w nim żarówka błyskowa 45Ws, skierowany tak ok 30stopni z góry na modela (gdybym miał wyższą piwnicę to dałbym tak z 45stopni), z lewej strony patrząc z pozycji fotografującego (mnie :P), jakieś 1.5m od modela w każdym z kierunków (w płaszczyźnie poziomej, daje to kąt świecenia jakieś 45stopni).
    - z prawej strony (moja perspektywa) podobnie jak softbox (czyli 1.5m w każdym z kierunków) świetlówka 85W/400W (z allegro), na wysokości głowy modela, za nią biały reflektor ustawiony tak aby jak najwięcej światła szło na fotografowanego,
    - Aparat Canon 400D + C50mm/f1.8. Ustawienia (jeśli mnie pamięć nie myli): Tryb Aperture Priority, ISO100, f/8, 1/200s, Partial Metering, RAW. Nie bardzo pamiętam, ale chyba Kompensację (chyba tak to się nazywa) onboardowego flasha miałem ustawione na -2.

- Jak fotka robiona? Celuje, ostrze(AF), przedbłysk (*), odczekane 3s albo troche więcej (aż się żarówki błyskowe załadują, tak na oko) potem strzał.

Bez jakiejkolwiek edycji:

Po ustawieniu odp temperatury etc, i obróbce w photoshopie:

Jak ktoś chce zobaczyć powiększenie to wystarczy kliknąć w powyższą fotkę (tą zedytowaną), ona przekieruje na featurepics, a tam jest opcja 'enlarge photo' - można sprawdzić jakość detali, krawędzi itd.

Mam nadzieję że komuś to pomogło bo trochę czasu mi zaszło na napisanie tego posta... postaram się w ciągu kilku najbliższych dni przepisać ten post na moją stronę, i wrzucić dodatkowo jakąś fotkę całego pomieszczenia żeby bardziej zobrazować jak wygląda ustawienie świateł.

Pozdrawiam,
    Robert

edit: myślałem że 'enlarge picture' da większy obraz...
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 10-01-2008 o 00:29 Powód: Automerged Doublepost
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

robgr85 > lekko przesadziles z tym watermarkiem tak drazniacego oczy to jeszcze nie widzialem

BTW Skoczylem obrobke ostatniej sesji z niedzieli... 15 fot Dominiki w tym samym stylu co pokazalem wczesniej...

Cała galeria 15 fotek tutaj
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix Zobacz posta
    robgr85 > lekko przesadziles z tym watermarkiem tak drazniacego oczy to jeszcze nie widzialem
    lubie łamać zasady mi on nie przeszkadza... tym bardziej że w pytaniu zadanym kilka postów wyżej było pytanie odnośnie fotek z i przed edycją tła...

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

SX dzis mnie zaszokowal Akceptacja zdjec nastapila w ciagu 20-30 sekund (lacznie 15 zdjec)
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

SX dzis mnie zaszokowal Akceptacja zdjec nastapila w ciagu 20-30 sekund (lacznie 15 zdjec)
    to się nie liczy , wspominałeś że masz tam znajomości :P

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

kurde, wydało sie ale ja wcale nie PM-owalem z prosba o szybka akceptacje
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 11-01-2008 o 04:37 Powód: gópi płąt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

kurde, wydało sie ale ja wcale nie PM-owalem z prosba o szybka akceptacje
    dobra dobra.

teraz z trochę innej beczki... nie wiem czy zmeniło się to tak generalnie, czy tylko w moim przypadku tak jest... otuż ostatnimi czasy ilość sprzedanych fot na fotolii drastycznie zaczela wzrastać... jakiś lepszy marketing stosują czy mam poprostu szczęście? jak wasze statystyki na fotolii?

Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

popracowali nieco nad gownianym systemem keywordow i latwiej sie w koncu wyszukuje zdjecia.

SS, SX, Fotolia i BigS leca ciagle na tym samym poziomie odwiedzin i rankingow. Jedynie Istockphoto ich wyprzedza o 200%.

Bywalec

Domyślnie

ostatnimi czasy ilość sprzedanych fot na fotolii drastycznie zaczela wzrastać... jakiś lepszy marketing stosują czy mam poprostu szczęście? jak wasze statystyki na fotolii?
    hm, marketing chyba do bani jeśli chodzi o moje folio przynajmniej, bo dawno tam nie miałam DL, ostatnio chyba jakoś w święta, na szczęście było to moej pierwszy extented
    ale teraz kicha, cisza, doopa
    canon 400D+50mm /f1.8

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Taka mała rzecz, a cieszy. Dziś nie dość, że na iStocku przekroczyłem 100 USD, to jeszcze po raz pierwszy sprzedałem zdjęcie jako extended (na fotolii za 20 dolców).
    30D + szpargały

Strona 50 z 55 PierwszyPierwszy ... 404849505152 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów