hehe tło z pleksi dajmy na to 3x3 metry
ktoś tutaj wyżej prosił o setup zdjęć na białym tle before&after, a może to było w wątku gigancie a nie jego odnodze :P cóż napiszę tutaj.
wszystkie wymiary, odległości są podawane tak 'na oko'
Setup:
- zaciemniona piwnica (zero zewnętrznego światła)
- tło z białego płutna, jakieś 2m za modelem,
- dwie żarówki błyskowe 45Ws skierowne tak na tło aby oświetlić w miare równomiernie całość (odl jakieś 1-1.5m od tła)
- softbox domowej roboty 80x80cm, a w nim żarówka błyskowa 45Ws, skierowany tak ok 30stopni z góry na modela (gdybym miał wyższą piwnicę to dałbym tak z 45stopni), z lewej strony patrząc z pozycji fotografującego (mnie :P), jakieś 1.5m od modela w każdym z kierunków (w płaszczyźnie poziomej, daje to kąt świecenia jakieś 45stopni).
- z prawej strony (moja perspektywa) podobnie jak softbox (czyli 1.5m w każdym z kierunków) świetlówka 85W/400W (z allegro), na wysokości głowy modela, za nią biały reflektor ustawiony tak aby jak najwięcej światła szło na fotografowanego,
- Aparat Canon 400D + C50mm/f1.8. Ustawienia (jeśli mnie pamięć nie myli): Tryb Aperture Priority, ISO100, f/8, 1/200s, Partial Metering, RAW. Nie bardzo pamiętam, ale chyba Kompensację (chyba tak to się nazywa) onboardowego flasha miałem ustawione na -2.
- Jak fotka robiona? Celuje, ostrze(AF), przedbłysk (*), odczekane 3s albo troche więcej (aż się żarówki błyskowe załadują, tak na oko) potem strzał.
Bez jakiejkolwiek edycji:
Po ustawieniu odp temperatury etc, i obróbce w photoshopie:
Jak ktoś chce zobaczyć powiększenie to wystarczy kliknąć w powyższą fotkę (tą zedytowaną), ona przekieruje na featurepics, a tam jest opcja 'enlarge photo' - można sprawdzić jakość detali, krawędzi itd.
Mam nadzieję że komuś to pomogło bo trochę czasu mi zaszło na napisanie tego posta... postaram się w ciągu kilku najbliższych dni przepisać ten post na moją stronę, i wrzucić dodatkowo jakąś fotkę całego pomieszczenia żeby bardziej zobrazować jak wygląda ustawienie świateł.
Pozdrawiam,
Robert
edit: myślałem że 'enlarge picture' da większy obraz...