Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: plagiat to czy nie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

to może podrzucisz jak sprawa się rozwiązała?

jak dla mnie nie ma cienia plagiatu poza inspiracją
    inny kadr kolorystyka itd....

dla mnie kolejna taka sama dyskusja jak na Cyberfoto o udowadnianiu Tobie braku podobieństwa poza GO jest bezcelowym napinaniem atmosfery

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    to może podrzucisz jak sprawa się rozwiązała?
    to nie twój interes, ale powiem że trwa.

jak dla mnie nie ma cienia plagiatu poza inspiracją
    inny kadr kolorystyka itd....
    Dla mnie owszem, ale to się okaże

dla mnie kolejna taka sama dyskusja jak na Cyberfoto o udowadnianiu Tobie braku podobieństwa poza GO jest bezcelowym napinaniem atmosfery
    jak na razie nikt się tu nie napina
    Ostatnio edytowane przez roa ; 10-01-2008 o 13:07

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roa Zobacz posta
    Dla mnie owszem, ale to się okaże
    Uwierz w to co powiem bo mam z tym do czynienia i to w dużym stopniu.
    NIE MASZ SZANS NA WYGRANIE TAKIEJ SPRAWY W SĄDZIE!

A bez sprawy sądowej wątpię, że uważany przez Ciebie plagiator będzie chciał Ci cokolwiek zapłacić lub zaprzestać publikowania utworu.

Zalicza to się niestety do INSPIRACJI. Pozdrawiam i nie ciągnij tego wątku, próbując udowodnić, że to jest plagiat, bo mnie niestety nie przekonasz, za długo w tym siedzę i za dużo miałem z tym do czynienia.

Bynajmniej jak nie chcesz się dzielić informacjami odnoszącymi się do tej sprawy to nie dawaj jej na forum, a moderacja jak uzna, że temat bez sensu to go zamknie.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 10-01-2008 o 13:28
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A bez sprawy sądowej wątpię, że uważany przez Ciebie plagiator będzie chciał Ci cokolwiek zapłacić lub zaprzestać publikowania utworu.
    nie o to tu chodzi.

widzę już się napinasz odzywając się do mnie w ten sposób
    nadal twierdzę że się ie spinam Ale oczywiście możesz wiedzieć lepiej

czy jeśli będąc na plenerze zrobię podobną fotografię do Twojej to będzie to plagiat?
    imo jeśli robicie ją w tym samym momencie i nie podglądacie sobie w aparatach kadrów to nie. Ale jeśli robisz fotę ty, pokazujesz ją a za 2 tygodnie ja robię 99% podobną to już tak

czy jeśłi mam fotografów, których fotografie mi sie podobają to mam nie inspirować się ich twórczością?
    ależ nikt ci tego nie broni. inspiracja to nie kopiowanie. Taka mała różnica.

Bynajmniej jak nie chcesz się dzielić informacjami odnoszącymi się do tej sprawy to nie dawaj jej na forum,
    szczegóły sprawy a pytanie takie jak w tytule posta to zupełnie dwie różne rzeczy nie sądzisz?
    Ostatnio edytowane przez roa ; 10-01-2008 o 15:04

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Miałem się nie odzywać... i pewnie będę żałował, że się odezwałem

Roa, przecież arachiusz to Twój kolega z forum. Ja wiem, że bycie dwóch osób na tym samym forum do niczego nie zobowiązuje ale chyba po to przystępujemy do takich społeczności aby podzielić się swoją wiedzą, doświadczeniem, aby mieć z kim pogadać o wspólnej pasji. No chyba, że udzielamy się na forach po to aby przysrać, wyszydzić czy zabłyszczeć czyimś kosztem... nie podejrzewam Cię o takie pobudki.

Wiem jak to się zaczęło ... a zaczęło się bardzo niewinnie: od żarciku, od niekoniecznie smacznego przytyku. A potem? Potem zacietrzewienie, urażona duma, poczucie krzywdy... Przecież on na tym zdjęciu nie zarobił (no chyba, że czegoś nie wiemy).

Z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że wystąpiłeś na drogę prawną - stanąłeś w miejscu z którego trudno zawrócić ale zastanów się czy nie możecie tego załatwić normalnie? Czy to wszystko jest tego warte? Czy nie jesteś w stanie w najgorszym wypadku olać tej sprawy?

Występując na drogę prawną jesteś przegranym. Nawet jeśli wygrasz (nie rozsądzam sprawy bo się nawet nie zagłebiałem w analizę zdjęć) to i tak przegrasz... przegrasz w wymiarze ludzkim.

Nie mam żadnego prawa umoralniać Cię, nie chcę rozsądzać sporu ... chcę Cię tylko uświadomić, że brniesz w śmierdzący kanał, z którego żaden z Was czysty nie wyjdzie??:
    5d MkII

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

imo jeśli robicie ją w tym samym momencie i nie podglądacie sobie w aparatach kadrów to nie. Ale jeśli robisz fotę ty, pokazujesz ją a za 2 tygodnie ja robię 99% podobną to już tak
    jeśli piszesz o 2 fotografiach z pierwszego postu to ta fota różni się w 99% od Twojej

ależ nikt ci tego nie broni. inspiracja to nie kopiowanie. Taka mała różnica.
    własnie to zostało poczynione w tej drugiej fotografii - inspiracja
    więc jesli nikt nie broni mi inspirować się czyjąś fotografią [a Twoje mi się podobają - bo również lubię małą GO] to czy jeśli zrobię motyla z ostrymi tylko czółkami to będziesz uważał ze to plagiat czy inspiracja

chciałbym zastrzec że okoliczności wykonanej fotografii będą zupełnie inne,
    również sprzęt kolorystyka i warunki wykonania, i motylek

stąd kolejne pytanie czy będziesz Twierdził że zrobiłem plagiat czy tylko się inspirowałem Twoimi fotografiami bo mi się podobają?

moim zdaniem nie masz wyłączności na małą GO
    i również nie możesz zastrzec naśladownictwa Twojej fotografii [nie wiem jak ma się do tego prawo Patentowe]

~~~~

a co powiesz na fotografie
    http://fc02.deviantart.com/fs16/f/20..._by_devknu.jpg
    http://fc01.deviantart.com/fs22/f/20..._by_devknu.jpg
    http://fc02.deviantart.com/fs18/f/20..._by_devknu.jpg
    http://fc03.deviantart.com/fs13/f/20..._by_devknu.jpg

czy 2 pierwsze nie przypominają Ci Twoich pomysłów na małą GO
    może następny po ślimaku będzie motylek
    Ostatnio edytowane przez enter ; 10-01-2008 o 16:03

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roa
    to nie twój interes, ale powiem że trwa.
    O kurde! Prawdziwy artysta! A jaki grzeczny i miły. Obcowanie z taką osobowością artystyczną, to musi być przeżycie estetyczne

A już tak na poważnie. Nie jeden raz zdarzyło mi się dać "zainspirować" czyimś pomysłem i starać się go jak najwierniej odtworzyć. Przeważnie, były to na tyle świetne fotografie, że samodzielnie nie byłem w stanie uzyskać zamierzonego efektu i czasem kontaktowałem się z autorem z prośbą o pomoc. Z reguły reakcje były bardzo miłe i moje prośby spotykały się ze zrozumieniem. Poznałem dzięki temu kilku naprawdę dobrych fotografów, i jeszcze mieliśmy z tego niezły ubaw (tzn. głównie oni oceniając efekty moich wysiłków). Była jednak jedna zasadnicza różnica w ich i Twojej sytuacji: Ich zdjęcia, to było naprawdę COŚ. Twoje, to ćwiczenie z głębią ostrości, które każdy mający szkło makro o ogniskowej 150-180mm może zrobić bez najmniejszego problemu. Nie ma w tym zdjęciu żadnej tajemnicy do skopiowania. Jeśli uważasz, że zrobiłeś coś wybitnego i godnego wysiłków związanych z tzw. przez Ciebie „plagiatem” to masz mały problem, i nie jest on wbrew temu co sądzisz natury prawnej.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    masz mały problem, i nie jest on wbrew temu co sądzisz natury prawnej.
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Bywalec Awatar roa

Domyślnie

O kurde! Prawdziwy artysta! A jaki grzeczny i miły. Obcowanie z taką osobowością artystyczną, to musi być przeżycie estetyczne
    a powiedz mi jaki jest w tym jego interes?

Twoje, to ćwiczenie z głębią ostrości, które każdy mający szkło makro o ogniskowej 150-180mm może zrobić bez najmniejszego problemu.
    przecież nie chodzi o problem w zrobieniu zdjęcia...

Jeśli uważasz, że zrobiłeś coś wybitnego i godnego wysiłków związanych z tzw. przez Ciebie „plagiatem” to masz mały problem, i nie jest on wbrew temu co sądzisz natury prawnej.
    nigdzie nie napisalem ze to coś wybitnego jest. Zapytałem się w wątku czy to plagiat czy nie, próbując potem rozwinąć dyskusję, argumentując swoje rozważania. Zrobiliście sobie polowanie na czarownice. A problemu to ja nie mam żadnego, a na pewno z tym zdjęciem. Zadałem pytanie po prostu, chcąc poznać zdanie, a nie czytać jakie to ja mam problemy itp. To że próbowałęm kogoś przekonać do swoich przekonań w tym temacie chyba jest normalne bo po to się dyskutuje by kogoś do swoich racji przekonać.

To tyle.
    Dla mnie eot.

Uprawnienia umieszczania postów